Sommarsolstånd i Blekinge skärgård.

Bild från webben

Sommarsolståndet råder snart över Sverige och Stonehenge (21 juni). Att döma av mer eller mindre kvalificerade opinionsundersökningar tycks en hel del svenskar lida av självskadebeteende.

Mord, våldtäkter, skjutningar, kravaller, märkliga hovrättsdomar, korruption och 30.000 gängkriminella tycks inte störa medborgarna i deras politiska sympatiyttringar.

Bland allt elände som drabbar oss finns sådant som kommer oss riktigt nära.

Blekingekretsen av Svenska Kryssarklubben har förlorat en mycket kompetent medarbetare ,Ingela Möller, gick hastigt bort i sömnen den 18 april. Hon skulle

Foto: Gerd Elmerfjord

ha fyllt 80 år den 23 juli. Hon var under många år en eminent redaktör för Blekingekretsens tidning Kretsaktuellt. Vårt samarbete bestod i att hon med jämna mellanrum ”jagade” mig för att jag skulle bidra med diverse opus om Blekinge skärgård. Något som naturligtvis bidrog till att öka efterfrågan för mina skrifter.

Bara några veckor innan Ingelas bortgång hjälpte hon mig med redaktionella problem. Det kommer att bli svårt för Blekingekretsen att hitta en lika kompetent redaktör.

När vi är inne på människor som lämnat oss bör en nestor inom Svenska Sjöräddningssällskapet nämnas. Anders Jönsson ,född 1949, gick bort den 16 maj 2023. Han har betytt mycket för SSRS på riksnivå och stationerna i Sölvesborg och Hörvik. Även hans bortgång blev hastig. Min kontakt med Anders bestod endast i vad jag kunnat läsa i lokalpressen. Han startade ett lokalt parti, SOL-partiet, i Sölvesborg där han var aktiv intill sin död.

Det finns ett hav som ingen ser. Det finns en grav där ingen dör.Det finns en sol som ej går ner. Det finns en strand i varje själ. Sv. Text Bo Setterlind

Under våren har en ettrig ”sjuveckors-ostan” blåst över Blekinges skärgård. Vårutrustningen har dock vissa dagar gynnats av solsken. Själv föll jag när jag polerade skönheten och skadade vrist och vad. Det tog minst tre veckor innan jag återfick rörligheten men sambastegen och övrig balans är inte vad de har varit. Tack vare hjälpsamma seglar-vänner ligger s/y Johanna nu i sitt rätta element.

Vilka nyheter finns att beakta inför sommarens färder längs Blekinge-kusten. Låt sydvästen föra oss från Sölvesborg mot Kalmar.

I Ask och Emblas stad höll gästhamnskajen vid Fyra Årstiders Park på att falla samman men den är nu restaurerad.

Professor Stig Blomberg är konstnären.

I Hällevik kämpar den trevliga välsorterade matbutiken (Nya Matöppet) i motvind med höga elpriser m.m. men är troligen öppen i sommar. Planer finns på att göra om butiken till en så kallad hybridbutik vissa tider på dygnet. Sådan har funnits i Nogersund och Hörvik som jag berättat om tidigare men de har gått i konkurs. Trad-jazzfestivalen i Hällevik går av stapeln den 10-13 augusti.

Blekinges mest populära och bästa hamnkapten – Lotta Olofsson

Hanö är det full rulle som vanligt och förhoppningsvis hinner man installera Wifi under sommaren. Man har haft vissa igångkörningsproblem med detta. Till midsommar närmar man sig nog besöksantalet 1000 båtar hittills i år. Populära Lotta Olofsson får göra skäl för sin lön.

I Karlshamns innerhamn ökar antalet mat- och glassvagnar flerfaldigt och viss förnyelse av kajerna har gjorts. Namngivning till Sommargatan har visst skett. Som gästhamn är den gamla fiskehamnen i Vägga dock ännu mer populär. Även Svanevik lockar när sydvästen ligger på. Tre till fyra restauranger finns nu i Vägga-området, den senaste öppnades i år i den gamla isfabriken.

I Hällaryds skärgård har stora förändringar skett på Tärnö efter Karlshamns kommun försäljning av fastigheter på Tärnö. Restaurangen ”Franks kabyss” fick inte bygga trädäck inne i Kåsakroken och fick begränsningar i sitt öppethållande. Från midsommar till augusti medges öppethållande 15 ggr under fredagar och lördagar samt onsdag v.30. Glasskiosken ,Stinas glasscafé, har inga begränsningar och Laxboden som drivs av annan entreprenör finns kvar. Destination Tärnö har mer information.

I Matvik har gästbryggan fått tillgång till el och den flytande glass och kaffekiosken ökar i popularitet. Vissa dagar förekommer så kallade foodtrucks samt musikunderhållning.

Dragsö, ön som ingår i Eriksberg Vilt och Natur, är fortfarande stängd sedan år 2019, då Blekingesonen och ägaren till Mellby Gård drabbades av ”guldsot”. Ön hade i många år under två sommarmånader varit tillgänglig för allmänheten, men med stöd av Länsstyrelsen i Blekinge låstes grindarna. Pinsamt att Blekinges mest spännande ö utan rimliga skäl har tillträdesförbud.

Björkskogen på Dragsö

Tjärö är välkänt och enastående populärt samt sköts väl. Bryggan som en del kallar ”Daga-bryggan”, andra kallar den ”Seglarbryggan”, har återigen restaurerats och är inte längre avgiftsfri. Här finns både el-ström och vatten. Bryggan ligger på babordssidan när Du anlöper den stora gästhamnen. Bilden nedan är tagen vid förra reparationen.

En större solcellsanläggning har placerats på ängen bakom ”Margaretas lada”. Läs mer på www.tjaro.com för mer information

Restaurangen på Karö kommer att vara öppen i sommar. ONSDAGAR – LÖRDAGAR
Onsdag kl 11-15Torsdag kl 11-20Fredag kl 11-22 Lördag kl 11-22

SERVERING
Onsdag – fredag Lunchservering kl 11.00 – 15.00 Torsdag – lördag Bistromeny från kl 15.00
Krögaren Marcus Paci driver redan restaurang Gårdskocken i Kristianstad. Lärare på kockutbildning ingår också i hans CV.

Tankstationen vid Ekenäs säljer både diesel och bensin från den 19 juni till 20 augusti. Villa Vassen är öppet som vanligt.

Att det blivit fiske- och ankringsförbud syd om Bollöarna på grund av explosionsrisk från odetonerad ammunition är väl knappast något som begränsar ett normalt båtliv. Vem ankrar syd om Bollöarna?

Tallebryggan kallas numera för Karlskrona Marina. Restaurang Sjörök som ligger 25 meter från gästhamnen har bytt ägare och Tarek Attia kommer att driva restaurang Italiano med som namnet avslöjar italiensk profil.

Kvarnmagasinet i Sturkö kvarn med tillhörande café har varit ett populärt besöksmål när Blekingekonstnären Jan Aronson haft sina årliga konstutställningar. Nu stänger caféet och Jan måste hitta ny plats för sina utställningar.

Kristianopel har fått tillbaka sin Handelsbod. Hamnen är en av Blekinges mest välbesökta.

I Kalmar har man veckan före midsommar hittat ett hundratal döda skrattmåsar i Slottsfjärden. Man misstänker fågelinfluensa som kan smitta husdjur men knappast människor. Här i slottsfjärden finns nu några gästplatser, dock med begränsat vattendjup runt 2 m max. Skiftningar i vattenstånd kan vara betydande så det gäller att vara försiktig.

Bilden har jag köpt av Lilla Fruntimret alias Gunilla Dahlgren. En riktigt skön sommar tillönskas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *