Ålfisket i Blekinge skärgård politiskt hett.

“Steget efter” heter satirikern.

Trots alla skjutningar som skett i Stockholm så är det en delikatess som står i centrum av samhällsdebatten. Jag har som politisk intresserad uppskattat duktiga politiska redaktörersom vågar lämna åsiktskorridoren och politiskt korrekta ståndpunkter. Bland Blekinges media hittar jag Stig-Björn Ljungren på Sydöstran, Anders Gustafsson och Emma Jaenson på BLT. Vidar Andersson på Folkbladet och Johan Hakelius på Fokus går sin egen väg liksom Ann Dahlberg på Expressen och Alice Tedorescu Måwe på Göteborgsposten.

En annan redaktör som jag ofta uppskattat är PM Nilsson på Dagens industri. Nu har densamme åkt fast för tjuvfiske av ål under tiden som han var politisk redaktör på DI. Från sin sommarbostad på Aspö hade han gett sig ut på jakt efter ålen i stark konkurrens med de otaliga skarvar som dominerar vår skärgård och som gärna tar ålen oavsett det fiskeförbud som råder, undantaget de tiotal licensfiskare som finns i Blekinge.

Tiden för tillåtet fiske har under senare år dessutom ständigt begränsats av byråkraterna i Brussel.

Havs och Vattenmyndighetens tjänstemän slog till mot ålälskaren och redaktören nekade först till att fiskeredskapen var hans och när polismyndigheten efter något år äntligen fick ärendet på bordet för beslut så vidhöll blekingesonen först sin oskuld men erkände efter någon dags eftertanke. Det är inte olagligt att som brottsmisstänkt ljuga för polisen, men om man just då tillträtt en tjänst som statssekreterare i Regeringskansliet så är det med fog sagt olämpligt.

En man som uppskattade ålen som delikatess.

Vattendelikatesser har varit nära att få andra toppolitiker på fall. Jag drar mig till minnes att vi hade en bistånds- och integrationsminister som bar det vackra namnet Jan-O Karlsson. Han bjöd år 2002 regeringskompisarna med fruar och lite annat löst folk på kräftskiva. Några av kollegorna som var kända för att inte spotta i glasen tyckte att det var olämpligt att skicka räkningen för kalaset (3800 kr) till Sveriges skattebetalare så handlingen kom till Expressen och Aftonbladets kännedom. Statsrådet som tillika suttit i ett revisionsutskott inom EU frikändes av åklagaren. Om det var för att hon hade den rätta partiboken är oklart.

Här följer lite fakta om ålen:

Ål. Anquilla Anquilla betyder liten orm.

Enligt gammal folktro:

Ålarna är daggmask som växt sig exta stora

Ålarna är vanskapta torskar

När hästar dricker faller tagelstrån ner i vattnet och dessa strån utvecklas till ålar.

Enligt folktron är ålablod giftigt och vid vandringen från Sargasso till Norden är den glasål när den kommer fram, blir sedan snabbt gulål . Söker sig upp i floderna där de växer i fyra – tio år för att bli könsmogen blankål. Enl. vetenskapen kan nervsystemet påverkas av ålblod och ge kramp i andningsorganen. Det är hon-ål som går i sötvatten och inga han-ålar sägs finnas norr om Oskarshamn. Ålen är ingen asätare och när vandringen är slut kallas den gulål. Glasål uppskattas av asiater då de tror den är bra för potensen.

Ålen är könslös som glasål, har ett enastående luktsinne, äter inget på väg till Sargassohavet, ligger i dvala under vintern. Sälen och skarven (ålakråkorna) är stora fiender men även hägrar och kråkor.

Ålen fångas i homma eller ryssja men även ålbottengarn, långrev, grimnät, och ålkupor används.

Ljustringen tilläts i Blekinge fram till år 1980 men förbjöds i övriga Sverige år 1954. Ålhottning/blindhuggning vintertid då ålen ligger i dvala är nu förbjuden.

Stickredskapet ”Narv” är ett träskaft med tre spetsiga järntenar, ”Harka” är ett träskaft med i änden vassa pinnar som en kam, ”Ljuster” eller som i Blekinge ”ålajärn” eller ”hottejärn” var tillåtet fram till år 1980.

Två ålahottare står och blind-hottar på isen när polis kommer och berättar att detta är förbjudet.

Hotta aul? Vi hottar inte aul! Vi lockrar opp bonnen!

Ålasoppa, Kokt ål med senapssås, rökt ål med äggröra, knaperstekt med potatismos och rödbetor och sist men inte minst luad ål som är ett slags mellanting mellan halstrad och rökt år eftersom den har stått inne i en vedeldad ugn. Den har skinnet kvar och detta skinn sägs också ha en uppiggande effekt på fortplantningslusten. Under rökning över alved i en sättugn får lågor slå upp och ålen blir på så sätt grillad.

Lua är skånska för låga. Anders Perssons stua står i ljusan lua

För att balansera ålens fett dricker man snaps ”itt och itt”, dvs lika många centiliter som man ätit ål i cm. Timjan anses av många som en lämplig krydda medan andra hävdar att bara salt får användas till stekt ål. Att ålen får ligga på en bädd av grovt salt före tillagning kallas för att mänga ålen. En skarpsås och eller rödbetor är lämpliga tillbehör.

Halmad ål mängas, peppras, bryns utan skorpmjöl, läggs på en bädd av råghalm, sätts in i en mycket varm ugn 2600. Det kan ta fyr i halmen som då släcks med vatten.

Ål får inte längre fiskas i Sverige utan dispens/licens (minimigräns fångad ål för licens 400 kg år 2007) medan övriga Europa fortsätter bland annat med glasål som är en delikatess i södra Europa. Fiskeriverket har utfärdat förbud och ett tiotal har fått dispens i Blekinge. År 1970 landades 1200 ton men endast 525 ton år 2005. År 2008 var fångsten 58 ton och endast 13 fiskare fanns. 75% kom att fångas på Lister.

Åldrätter – fångstplatser där hommorna fick sättas

Nedan följer några kommentarer på twitter om ”tjyvfisket” utanför Aspö.

Åhus

Vilket är värst? Att anlita en städfirma med svart arbetskraft utan arbets- och uppehållstillstånd när man är stats- och finansminister eller att olovligen fiska ål när man är tjänsteman i RK?

Olof Ehrenkrona på Twitter

Fyra skottlossningar varav ett mord. En sprängning. På ETT dygn i Stockholm. Nu behöver vi en nationell kraftsamling mot ålfiske.

Linda Du Rietz

(Troligen satir men många uppfattade det inte så)

Magdalena Andersson… du anställde ju själv en statssekreterare som varit involverad i It-skandalen på transportstyrelsen. Där vi släppte ut landets alla hemliga och känsliga system till allmänheten.

Ardalan Shekarabi – som tog SSU:s pengar till sin privata ordförandekampanj – kräver att PM Nilsson avgår för ålfisket. Shekarabi har dock inga problem med att C:s statsministerkandidat, Muharrem Demirok, har två domar för misshandel. Shekarabi tar hyckleriet till en ny nivå.

Michael Rask

Det roligaste vore ju om Ulf Kristersson bara: OK vi sparkar PM Nilsson på grund av ålarna istället blir han Generaldirektör för Försäkringskassan eller något liknande. Ni sossar vet bäst hur sånt funkar.

Artur Hulu

Vi ska få ordning på brotten, sa Ulf Kristersson och anställde en tjuvfiskare till statssekreterare. Och PM Nilsson gick ål in.

Helle Klein

Han skulle sagt att han kastade sten men inte siktade på ålen.

Maj-lis

(Refererar antagligen till Tingsrätten som frikände ett antal ligister som kastade sten under påskupproren 2022.) Min kommentar

Kommer PM Nilsson inleda veckan genom att bränna Ålevangeliet utanför Sportfiskarnas riksförbunds högkvarter?

@gustavvasakung1

Är det tillåtet att kalla PM Nilsson för ett ”ålahue”?

Chang Frick

Endast förbehållet etniska skåningar som skorrar på R:en. Stockholmare får hitta på ett eget uttryck.

Portvakten

Som Ni märker så har PM Nilsson många sympatisörer bland folket. Det är farligt att kasta sten när man sitter i glashus. Jag har censurerat en hel del inlägg som vänder sig mot de fåtal kritiker som förekommit i helgen. Fosterlandet har problem som är betydligt större än husbehovsfiske i Blekinges underbara skärgård.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *