Final på sommaren i Blekinge skärgård.

Jag hörde varningssignal och träffades plötsligt bakifrån. En dam försökte uppenbarligen köra om mig.” Ur Skandiakoncernens skadeanmälningsregister

Adolf Nordling 1840-1888 Blekingefiskare på hemväg

Årets sommar lider mot sitt slut. Vi kan glädja oss åt att det är en lika fin bärsäsong som förra året. Förhoppningsvis kommer svampen också upp efter de täta regnskurar vi haft på senare tid. Många regnmoln har släppt sin väta ute i Hanöbukten men östra Blekinge har nog fått mer väta än vi här i väst har åtnjutit.

Den populäre konstnären # Jan Abramsson hittade en ny utställningslokal hos Bibis Skärgårdscafé på Hägnavägen 16, Tjurkö. Utställningen,”Där vågorna kluckar mot strand” stänger den 13 augusti. Öppettider:onsdag-torsdag 11-19 och fredag-söndag 11-21.

Passa även på att besöka # Skärgårdskrafts intressanta utställningar, granne med stenbrottet och den märkliga Båtkyrkogården på västra stranden. Lägg till i Herrgårdsviken. Se sid 38 i ”Natur- och gästhamnar/Gö-Kalmar.

Jag noterar att ICA-butikerna är många i Karlskrona skärgård. Ica Nära på Drottningskär/Aspö, Sturkö-hallen på Sturkö och Torhallen i Torhamn är utmärkta bunkringsplatser. Dessutom är man postutlämnings-, apotek- och systembolagsombud. Hamnkrogen i Torhamn ,Café Måsen, har numera också fullständiga rättigheter för den som är törstig.

I Sandhamns populära hamn har stora satsningar gjorts av# Sandhamn Marine och där finns också en restaurang som utvecklats väl, se https://www.sailinn.se

Det är promenadavstånd mellan Torhamn och Sandhamn. Den senare hamnen är mer skyddad för sydväst-västvind. Vid Tor-hallen som man passerar finns en pizzeria.

Torhamns kyrka. Altartavla målad av Blekingesonen Gunnar Torhamn.

En utländsk segelbåt gick för någon månad sedan på grund vid insegling till Sandhamn. Ensamseglaren med hund tog det radikala beslutet att överge båten och med hjälp av jollen ta sig iland för vidare färd med kollektiv-trafiken. Detta skapade ett stort pådrag inom sjöräddning och kustbevakning då man inte visste vad som hänt med besättning. Det är märkligt nog inte straffbart att agera på detta sätt dvs inte rapportera skadeläget. Den strandade båten som inte bärgats under lång tid har vållat stor oro bland senare till Sandhamn anlöpande gäster.

Foto: Sjöräddningssällskapet (från webben)

Det bör också nämnas att Hasslö har en Coop-butik och att Kristianopels Lanthandel är återuppstånden. Båda platserna tillhör ju Karlskrona kommun.

Kristianopels bygata

Nu till jakt och fiske. Myndigheterna i form av Länsstyrelsen i Blekinge tillåter numer skyddsjakt på den kraftigt ökade skarvstammen (26.000 fåglar). Nu är det inte bara ”skottpengar” på ålfiskande stats-sekreterare utan för varje skjuten skarv kunde man få upp till 50 kr i ersättning. Sveriges organiserade fiskeguider, ”SOF”, Sveriges Yrkesfiskare och privatpersoner har bidragit med pengar. SOF sägs ha ett swish-nummer som man kan skänka pengar till, men går man in på deras hemsida så finns där inget swish-nummer och dessutom får man veta att pengarna är slut, så nu pausar man utbetalningarna. Sedan start 1 augusti 2022 har man till Blekinge betalat ut för nästan 1500 skjutna fåglar. Totalt i riket drygt 8300 fåglar. Skarven tar mer fisk än det lokala fisket. Att skarven inte tar min favorit ålen kan jag med bestämdhet dementera. Jag har med egna ögon sett fågeln komma upp från havsbotten med ål i näbben.

Flyttar vi oss västvart från Karlskrona och seglar mot skorstenarna på Unipers oljekraftverk i Karlshamn (numera ägt av tyska staten) lär vi komma fram till den härliga ön #Tärnö. Här är striden om Karlshamns kommun lågpris-försäljning nu avgjord i förvaltningsdomstolarna. Försäljningen får godkänt och andra spekulanters överklagande underkänns.

Båt vid SXK-boj. Foto: Jan Ursten

Svenska Kryssarklubbens Blekingekrets har nu lagt ut ytterligare en boj vid Tärnö, ganska nära den tidigare bojen vid den fria gästbryggan i öster.

Vid nordspetsen av Bockö och på västsidan har Karlshamns kommun lagt ut en flytbrygga i rät vinkel mot berget. Här är gott vattendjup men en inte så trevligt plats att ligga vid när västvind råder. Gott vattendjup råder på ost-sidan av berget men det kanske är lite svårt att förtöja. Vill minnas att där inte finns några fasta bergskilar utan egna måste användas om man nu hittar någon lämplig spricka i berget. En del varnar för stenig botten på ostsidan varför ankare kan fastna.

Bockö norra ostsida.

Även på Fölsö har ytterligare en flytbrygga placerats (nordost-sidan). Det finns som bekant sedan gammalt en på sydostspetsen.

Fölsö nordostsida

Sjöräddningsstationen i Hörvik har stängts tills vidare. Inre konflikter sägs vara anledningen men skrivbordsbyråkraterna centralt är nog inte helt oskyldiga. Dessutom stänger man den rikstäckande terminal och depå som man byggde upp för några år sedan.

Avslutningsvis så kom Europas största båttidning (betalande prenumeranter) ut med en artikel om Blekinge och undertecknad i maj månad. Journalisten Ursula Meer har i stort sett gjort ett bra jobb. Att jag fick en dotter till i artikeln, förutom de jag redan känner till, ligger inom felmarginalen. Det kan dyka upp någon okänd vid bouppteckningen. Sådant har hänt i de bästa familjer. Klart att mina arvingar blev oroliga

Här får Du länken till artikeln. Jag hoppas Du kan använda några av översättningsfunktionerna som finns på internet. Google Translate eller Simple Translate

https://www.yacht.de/special/menschen/portraet-unbekanntes-revier-schwede-schreibt-handbuch-ueber-blekinge-schaeren/?fbclid=IwAR0hmBnn91oDuyetc-BSuqiVCDnHsflQijZpcAsG9g1pdFOoJb4srkBw9Ow

Vi ses kanske på Trad-jazzen i Hällevik (10-13 aug) eller på Karlshamn Boat Show i Vägga (18-20 augusti). Några segelbåtar lär vi inte finna på den senare utställningen. Se program på https://karlshamnboatshow.se/program/ och https://jazzen.nu/spelschema/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *