Gott och blandat från Blekinge arkipelag.

Jag beklagar att jag inte lyckats få de bilder på den plats där de
passar bäst.


Sommaren övergår så sakteliga i efterår, som dansken säger.  En frisk något sval nordostan blåser utanför min kajuta. I Karlshamn söker sig röken från oljekraftverket ner mot Listerlandet. Kraftverket har varit igång mer än någonsin under sommaren, på grund av våra förtroendevaldas kompetensbrist.

Själv gjorde jag i mitten på augusti en dagstur med bilen till Listerlandet. Målet var #tradjazzfestivalen i härliga Hällevik.
Jag hade kunnat ta båten om vind hade funnits. Pukaviksbukten och Hanösund låg i bleke denna soliga lördag. Färre båtar än brukligt i hamnen, så ock publik och musikanter på landbacken. Kanske var folket i Sölvesborg och lyssnade på bygdens store son som sommartalade där.

Själv fick jag en härlig upplevelse bland nya och gamla kunder. De gamla kunderna övertalade sina båtgrannar om mina skrifters förtjänsters. Ingen provision behövde utges till ombuden.



En del vackra båtar och damer hade jag också nöjet att bese. Den cirka 15 meter långa motoryachten Sir James från år 1917 var lika vacker som besättningen. Yachten kommer att röra sig i våra farvatten om Martina bara hittar en båtplats till klenoden. Hon var glad över att kunna foga "Natur- och gästhamnar i Blekinge" till skeppsbiblioteket.


Att fyren vid Listers huvud heter ”Listers huvud” har fortfarande inte spridit sig bland tjänstemännen inom Sölvesborgs kommun, i alla fall inte bland de som
representerade i kommuntältet vid lunchtid under lördagen Trevliga gubbar i Hörvik som jag mötte några timmar senare bekräftade dock att så var fallet och 
sjökortet använder denna beteckning. Tydligen finns också en kontur som påminner om en näsa på den vackra platsen. Används av lokalbefolkningen vid 
navigation på sjön.

Livsmedelsbutiken i Hällevik har fått nya ägare efter den senaste konkursen. Den gav ett mycket gott intryck och har genomgått en större renovering.

Svenska Kryssarklubbens Blekingekrets har båtmöte i Hällevik lördagen den 10 september. Föranmäl Dig till bertove.udden@icloud.com  så bjuder kretsen på 
hamnavgiften.

Söder om ”Huet” ligger Nogersund en fordom stor fiskehamn. Restaurang Skutan var välbesökt och den populära ställplatsen, så nära havet man kan komma, 
hade också många gäster.Den obemannade självbetjäningsbutiken som också finns på Hörvik besågs från utsidan. Den har som Du förstår ett mycket begränsat  sortiment. I ett land som sakta förfaller får naturligtvis inte en sådan innovation vara ifred utan har drabbats av förstörelse vid ett flertal tillfällen.

Visst hade jag hört om Fiskerian på Hörvik, hur populär och bra den var. Tillströmningen av gäster har varit stor, ofta med kö ut på hamnplan. Nu var det 
lite lugnare men jag imponerades av de många fiskrätterna, exponeringen av menyalternativen och de moderata priserna i ordets rätta betydelse. Nu är det stängt
för säsongen. 
Restaurang Kajutan , också på Hörvik, är lite mer av ”Fine dining” och var klart godkänd vid ett tidigare besök som jag tidigare gjort. Många gäster njöt av solen i väst, ute på trädäcket, några meter från hamnbassängen.

Den store livsmedelshandlaren åkte inte med sin båt till skärgården, varför han inte var intresserad av min offert. Han rekommenderade dock tre trevliga herrar
längre bort på kajen. Ett trevligt samtal utspann sig med dessa om än det ena och än det andra, även fyrnamnet vid Hallahåle reddes ut. Affärerna avslutades till allas belåtenhet.
Swish är bra och nu kunde jag nog tanka bilen full, minst två gånger de kommande månaderna.


Inte långt från Hörvik ligger Hanö som i år nästan når 3.000 betalande båtgäster. I år har den ambitiösa och mycket populära hamnmästaren Lotta Olofsson fått 
ytterligare en hjälpreda, förutom maken Lars-Inge. Assistenten har fyra ben, är tokig i att bada och heter Bosse. Ett verkligt litet kraftpaket.

I Hanösund har arbetet med  VA-ledningar och fiberdragning pågått hela sommaren. Nu håller man på att täcka ledningarna med sand och special-lera. Fram och tillbaka går det danska specialfartyget dygnet runt mellan Hanö och Nogersund. Vill man ta färjan från Nogersund till Hanö under högsäsong är det viktigt att man först köar för biljett innan man ställer sig i kö för att embarkera M/F Vitaskär.

I Karlshamn drog motorbåtsutställningen mycket folk. Den i Matvik byggda Blekingsekan var det vackraste flytetyget.

På Tjärö har en välbesökt musik- och konstfestival avhållits. En sjöfartsvarning till alla båtturister borde ha skickats ut. Musiken ljöd över hela skärgårdsområdet under två nätter. 

I Ronneby försöker de politiska genierna sakta strypa verksamheterna på Karön. Stugby och restaurang rapporterar problem för gästerna när nu inte den populära ”Kallebåten” längre är i trafik. M/f Astrid går mera sällan och hon har sina problem
med att passera  under bron i Ronnebyhamn på sin ordinarie turlista.

Svenska Sjöräddningssällskapet bygger upp en ny livräddningsstation inne i Karlskrona (Hattaholmen). Den för sjöräddning välbelägna anläggningen på Hasslö (Garpahamnen) får förhoppningsvis vara kvar.

I Karlskrona är antalet sökande till en ledig båtplats lika många som det finns lediga platser. Problemet är att de sökande inte är intresserade av de som är lediga.

Avslutningsvis en vacker bild från Dragsö/Eriksberg. Ön som år 2019 stängdes av ägaren Mellby Gård efter att ha varit tillgänglig under två månader sedan 1970-talet.
Länsstyrelsen i Blekinge, Karlshamns kommun och Blekinges båtorganisationer hade
inget att invända. Gissa vem som satt i panelen för att utveckla Bleking skärgård under båtmässan i Vägga? Det handlade mest om Blekinge och inte så mycket om skärgården berättar min sagesman.
M/Y Sir John
Hällevik
Butiksinnovation Nogersund
Restaurang Skutan Nogersund
Dragsö västsida
Bosse väntar på badvänner
Hamnmästare Lotta med assistent
Konstverk helt i plast. Donation från konstnären.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *