Tropiknätter i Blekinge skärgård.

Om Du gillar lagar och korv, se då till att Du inte ser hur de tillagas.

Bismarck

Sommardagarna slår rekord i värme och svaga vindar. Efterfrågan på ”Natur- och gästhamnar i Blekinge” är glädjande stor och jag har som målsättning omgående leverans till kunderna. Nöjda kunder hör av sig både före och efter resan till Blekinge. Nedanstående tysk ville i våras först ha tips på en veckas seglingsrutt och när den väl var avbetad kom en förfrågan på ytterligare fem intressanta resmål.

Hallo Thomas,

also ich war noch on Arpö, Herrgardsviken und Inlängan. Dann bin ich mit dem letzten starken Ostwind nach Brantevik zurückgesegelt und jetzt schon wieder fast in Dänemark. Schade, ich wäre gerne noch länger geblieben aber mit diesem viele leichten Wind aus galschen Richtungen musste ich zeitlich zurück.

Nochmal sehr vielen Dank für die Tipps! Mein persönliches Highlight war Arpö!

Herzliche Grüße

Erik

Damerna nedan ville komplettera biblioteket.

Hemkomna från Blekingesegling idag men båten kvar så vi ska åter upp. Vi hade stor glädje av din skrift, inte minst när vi var på Ungskär. Vilken pärla! 

Hälsningar CB

Ungskärsvy mot Långören

Nu har vi läst båda dina böcker och besökt Blekinge.
De var jättebra och fantastiskt trevliga läsning 🙂


Hälsningar M

Den första seglingsguide jag läst från pärm till pärm!”

”Tacksam kund”.

Jag måste få tacka för två helt underbara häften. De är instruktiva, logiska som en resa från A till B, och framförallt så underhållande med anekdoter och historia kring de olika platserna. Rent faktamässigt behövs de sannerligen. Jag har seglat runt Sveriges hela kust, utom just söder om Kalmar och runt upp till Torekov, och jag har aldrig upplevt en så grund och stenig skärgård som den här i Blekinge. Jag trodde Luleå skärgård var grund, men detta tar nog priset. Det kommer att sätta fin-navigeringen på prov.

Västkustbo som ”föll för” Långören längst ut i Östra skärgården.

Långörens hamn. Målning Jan Aronsson

Som Ni säkert förstår är det alltså full rulle på det flytande kontoret. Förra helgen kontaktades jag av en tysk fotograf-journalist som befann sig vid underbara Flakskär. Han önskade tillgång till mina skrifter och tips på lämpliga ämnen att skriva om, samt en god natthamn för instundande natt.

Nästa morgon får jag ett mail där hans motor, en Nanny-diesel, var kaputt. Jag hann inte svara och rekommendera #Sandhamn Marine, förrän han hade satt kurs mot Karlskrona. Lätt att förstå i den ostliga vinden. Han fick några namnförslag på marinserviceföretag,men jag undrar hur det lyckats för honom.

#Sandhamn Marine har en lockande annons i Svenska kryssarklubbens medlemstidning #”På Kryss”. Hamnen längst ut i sydost är populär bland långseglare som ska eller har korsat farvattnen syd om Blekinge. Den femstjärniga hamnen erbjuder gott om plats, fria lånecyklar, wifi, motor-service, diesel och en hamnkrog som utvecklats väl sedan starten för flera år sedan. Läs mer på www.sandhamnmarine.se

Torhamnsudde ligger inom promenadavstånd. Sevärt!

I skrivande stund ligger jag vid en SXK-boj. Havet är fullt av alger. Glädjande nog så skriver den i Blekinge kände läkarprofilen Rikard Eitrem, nu pensionerad, att han kontaktat ett 25-tal kollegor runt om i landet huruvida de kände till några sjukdomsfall orsakade av alger i havsvatten. Inga rapporter om sådana fanns rapporterade.

”I reportage om algsjuka citeras myndighetspersoner som nog bara citerar varandra” skriver doktorn lite elakt i BLT-artikeln.

À propos BLT så måste jag få gratulera Klaura och Frasse som nu fått ett slott, Kungsholms slott.

I en artikel om den gamla #minsveparen M20 som går runt vår långa kust för att visa upp sig med anledning av 80-årsdagen framgår detta. I artikeln berättas det att man gjort en tur ut till Kungsholms slott. Inte visste jag att jag tillbringade min lysande militära karriär på ett slott.

Dessutom skriver artikelförfattaren (sommarvikarie?) att M20 räddade drygt 100 danska judar i Östersund (sic)! Undrar om familjen Fastesson på Frösön såg detta fartyg kryssa i Storsjön?

Att gå iland på Kungsholms fort för att låta barnen kissa blir en dyr kisspaus. Hovrätten har nu sänkt Blekinge tingsrätts dom på summa 76000 kr till 36000 kr för fadern som först dömdes till 45.000 kr medan vännen fick böter på 31.200.

Kungsholms fort
Bild från webben. Fotograf Michael Månsson

Öster om Kungsholms fort ligger Tjurkö. När vi skogsmatroser skulle återvända till fortet efter helgledighet tog en del bil ut till den brygga på Tjurkö som kallas Finskan. Knappt två kabellängder västerut låg det gamla fortet som bevakat inloppet till Karlskrona. Nu har försvaret

tuffat till sig och infört grind av snurrmodell med kodlås, som dock ännu inte är i bruk.

#”NKT Lighehouse” är nu nästan klart. Med sina 150 meter blir det Sveriges tredje största byggnad. Ett väl synligt sjömärke som Du säkert förstår. Dessutom är kabeltornet förankrat 38 meter ner i marken. Du ser alltså två stora torn nu, öster om Karlskrona (Verköhamnen).

Andra notiser från världsarvet Karlskrona med omnejd är att det populära museet för ”Rörligt kustartilleri” fått ny chef, den siste regementschefen på KA2. Gunter Willman förväntar sig expansion av det populära besöksmålet som innehåller föremål från 1800-talet och fram till nedläggningen av regementet. Besöksantal upp mot 15.000 väntas.

I Saltö-hamnen finns en restaurang som är en filial till Blomlöfs Rökeri som har huvudbutik en bit utanför Kristianopel.

Saltö-hamnen har gästplatser och restaurangen har genomgått omfattande reparationer och har nu plats för 76 gäster.

En annan restaurang,# Sjöboden, i Garpahamnen på Hasslö, har fått nya ägare med erfarenheter från fjällvärldens hotell. De unga ägarna har stora ambitioner för restaurangen som har en fantastisk utsikt. Menyn innehåller inspiration från hela värden.

Garpahamnen mot norr. Rest. vid kajens början
Garpahamnen forna tider

Coop-butiken på Hasslö lever vidare. Butiken är nyrenonverad och ett bra bunkringsställe för den som vill hålla sig kvar ute i skärgården.

På vår segling västerut passerar vi härliga Almö på vår styrbordssida. Tjuraviken är en populär ställplats för de så frekvent förekommande husbilarna. Här skall Länsstyrelsen i Blekinge införa

parkeringsvakter. Högst 2 nätter får man njuta av Almölandets skönhet.

På Dragsö i Eriksbergsområdet får man enligt samma Länsstyrelse inte njuta alls. Skandal!

I Ronneby görs stora ansträngningar att utveckla Ronneby hamn. Ett kafe´ har man lokaliserats dit men butikerna är svåra att finna hyresgäster till. #Ronneby Marina som platsen skall heta sköts av

Ronneby Golfklubb och blir säkert populärt bland husbilsfolket. Hamnen är öppen för sydliga vindar och Karö-Ekenäs ger bättre hamnförhållande.

En avancerad hemsida www.live.ronneby.se med massor av aktuell turistinfo och länkar har skapats. Jag skall inte berätta vilken länk som fortfarande tror att Dragsö är öppet. Det är som tidigare nämnts stängd sedan år 2019. Allemansrätten kan beskäras om ägaren har mycket pengar.

Avslutningsvis kan nämnas att Saxemara båtvarv riskerar att säljas. Blekinge Museum behöver pengar. Hoppas bara att de inte anlitar Kommunstyrelsen i Karlshamn som mäklare. Man sålde

ut stora bitar av Tärnö under två veckor mitt i vintern 2021 när isen varken bar eller brast och med annons endast på kommunens hemsida. För en struntsumma (2,5 miljoner) fick den sympatiske multi-entreprenören överta hus, bryggor och mark.

Jag är säker på att Peter skrattade hela vägen till banken – om han nu behövde gå till banken. Ärendet har överklagats till Mark- och miljö-domstolen i Växjö för brott mot Kommunallagen. Läs mer på https://tarno.se Finns även på facebook under Destination Tärnö.

Nu är vi inne på tokigheter i Karlshamn och jag känner att det kan vara känsligt att fortsätta. Talar man sanning så kan man bli stämd för förtal (läs Ebba Busch). Ljuger man för hela svenska folket i public service och dessutom är hög politiker så händer däremot inget.

Förhoppningsvis kan kommunen undvika medverkan i programmet ”Lyxfällan”. En del pengar flöt väl in i veckan då ett tiotal bilar fick böter á 500 kr/bil i Matvik eftersom de parkerat sina bilar på grusplanen syd om glasskiosken/väst brygga 9. Några hade också utnyttjat handikapp-parkeringen för sina fordon och bötfälldes. Ursäkta ordvalet, det skall visst inte heta handikappad längre. Parkering för funktionsstörda är det rätt?

A propos funktionsstörda så ansåg besättningen på två gästbåtar från en närliggande kommun att motorbåtsfolket i Matvik ofta saknar kunskap om hur man framför båt i hamnområdet. Det har blivit bättre sedan Christer D. höll sina kurser om sjömanskap, men fortfarande är det fler män än sjömän i våra farvatten. Kasta gärna en blick akterut så ser Du vilken häckvåg som bildas.

Utsikt från Glasberget Matvik. Foto: Gunnar Paulsson

Lev väl!

Thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *