Sensommar i Blekinge skärgård.

För även om extremvädret ökar så har vi i dag betydligt bättre möjligheter att hantera effekterna av det. Antalet döda i naturkatastrofer är bara en bråkdel av vad det var för hundra år sedan, trots att jorden alltså har blivit varmare samtidigt som befolkningen är avsevärt större.  

Och enligt en studie i vetenskapstidskriften Lancet medför den globala uppvärmningen visserligen att 120 000 fler dör i värmeböljor, men samtidigt sparas 300 000 liv genom att färre avlider av extremkyla. Enligt en annan studie svämmar 10 000 studerade floder över mer sällan i dag än för 50 år sedan. Skogsbränderna har inte ökat i omfattning de senaste decennierna, utan minskat. Samtidigt erbjuder tekniken ständigt bättre möjligheter att minska utsläppen med hjälp av kärnkraft, eldrift, nya produktionsmetoder, koldioxidsänkor i haven et cetera. 

Ur Jon Åsberg chefredaktör Fokus aug 2021

Ovanstående glada nyheter läste jag i en stilla vik, långt från skjutningar, klaner, misshandel, bilbränder och sexövergrepp. På ängen betade Highland cattle-nöt, en del med stora horn, aningslösa om att landet sakta förfaller. Långt där ute i syd gick båtarna i farleden utan att höras. Många, säkert på väg mot Tjärö som haft en väldig tillströmning av besökare denna sommar.

En båtbrand inträffade under tidig morgon den 25 juli på nordsidan av denna ö. Alltså inte vid någon av de båda välbelagda gästbryggorna . Ingen person kom till skada men båten totalförstördes och sjönk. Även s/y Johanna har under sommaren haft be-gynnande brand ombord. Läs och lär!

Jag hade under en dag behandlat min sittbrunns-teak med trasa och teakolja. Efter avslutat arbete lade jag trasan i den rostfria diskhon för att utföra någon annan uppgift, jag minns inte vad. Efter en stund så ringer turligt nog en båtgranne. Jag tar telefonen och ser i samma ögonblick att det börja ryka i diskhon och en mindre låga antänder trasan.

Att slå ner elden var naturligtvis inga problem, men allt som jag läst om faran med eldfängda oljor och vätskor stod nu i eldskrift.

En annan incident som inträffat i sommar var att jag ställde ut lite skaldjur till fåglarna. Ja, jag vet att det kanske inte alltid är så klokt, men är man djurvän så är man. På morgonen hade fåglarna både ätit upp och bajsat i närområdet. Någon stackars pippi som blivit sugen på mer hade försökt flyga iväg med min tändningsnyckel som hade ett band med flytring. Som väl var hade nyckeln landat innanför relingen och kunde återbördas till sitt fack i sittbrunnen.

Sternö Vindhamn

Den ekonomiska krisen inom Karlshamns kommun medför att kommunen vill göra sig av med fritidsbåthamnarna. Privatiseringarna medför högre kostnader för brukarna och därför försöker båtklubbarna ta sig samman och överta driften av de hamnar som kan bli aktuella som t.ex. Sternö och Svanevik. Vem som skall få njuta frukterna dvs intäkterna av Matviks hamn står ännu skrivet i stjärnorna.

Á propos stjärnor så var det med stor glädje jag kunde beskåda en stjärnhimmel under augustinatten i den tysta och mörka viken. Tror nästan jag nynnade Oscar Bobergs världsberömda ”O store Gud”. Sjunger gör jag bara på internationellt vatten av hänsyn till mina medmänniskor.

I ett tidigare inlägg har jag berättat att det funnits en food truck på Aspö. Nu senast i form av en pizzeria med tre pizza-alternativ. Även restaurangen på Drottningskär öppnade den 10 Juli och den drivs av Aspö Lotstorn.

Även Hamnpaviljongen i Matvik har sporadiskt haft food truck på plats. Då har hamburgare varit huvudmåltid. Sympatiske Martin försöker med små steg utveckla verksamheten med underhållning, bord, solparasoller och boulespel som exempel.

Hamnpaviljongen i Matvik finns på FB.

I Karlskrona gråter den kände krögaren ut om kommunens bristande satsningar på turismen. Samme krögare som när han drev gästhamnen inte ville sälja ”Natur- och gästhamnar i Blekinge”. Hans far, som tidigare skötte hamnen sålde gärna och många exemplar varje sommar. Tack Morgan! Tillsammans med Thomas på Kamm´s rörde det sig om hundratals ex varje år.

Ja det händer en hel del konstigheter i Blekinge. Makrillen går till. En Aspöboende Lundadoktor har fått upp ett tiotal i Karlskrona skärgård.

Åskan slår ner i en segelbåt vid Stumholmen. Båten sjunker. Jag har en släkting som drabbats av samma olycka. HR 31:an sjönk i den fina västkusthamnen Grundsund, känd från TV-serien Saltön.

Bollöarna

En av mina favorit-skribenter bland politiska redaktörer, PM Nilsson Dagens Industri, har städat färdigt Bollöarna. Fyra år har arbetet tagit . Jag har skrivit om detta för några år sedan.

Jag hade då en idé att båtklubbarna skulle adoptera de olika öarna i vår skärgård.

Tre till fyra medlemmar kunde dela på en ö, kanske något företag kunde kanske sponsra en enkel tilläggsplats. ”Strandstädarna” som i år jobbar mellan 15 juni och 30 september gör ett bra jobb men det är inte gratis.

Båtklubbarna i Karlshamn har gjort mycket i Hällaryds skärgård. Mest synligt på Tärnö Östra där en fin gästhamn med utmärkta grillplatser och wc finns. En plats som den politiska nomenklaturan nu ”skänker” bort till ny ägare.

Sveriges första AGA-fyr, Gåsfeten, sydost Saltärna har fått fel namn av Lantmäteriet. Fyren hette plötsligt Gåsafeten. Lantmäteriet försvarar sig med att skäret heter Gåsafeten men skall nu rätta till felet. Det var en vaken Ronneby-bo som anmälde felet.

De lokala kanalerna inom Public Service har denna sommar upptäckt Blekinges västra hörn. Flera reportage från Hällaryds skärgård, Hanö och Listerlandet med personporträtt och naturskildringar har förekommit.

Blekingseka. Modell byggd av Karl-Albin Strömberg (1900-1988)

Till och med den årliga VM-seglingen för Blekingsekor fick ett inslag. Att man inte kan lära sig att det heter som ovan och inget annat. Den ”klassiska” klassen där man seglar med bomullssegel vanns av den i Karlshamn välkände ocean-seglaren Stellan Bengtsson.

Den lite större klassen för ekor med dacron-segel vanns av en annan från ursprungsbefolkningen.

Mats Hedfors, som om jag inte minns fel har till-bringat sitt yrkesliv uppe i luften (civilflyget). Sammanlagt 13 ekor hade mött upp på Kalvaholmen för att runda Joppö fyr.

En annan fyr som också har rundats var Hanö. Hanö och Harö anlöptes i helgen14-15 augusti av två glada danskar, Mikael och Tina från Gudhjem,Bornholm. Inte så märkligt kanske men se nedanstående bild så blir Du kanske imponerad. Naturligtvis fanns ”Natur-

Foto: Gunnar Paulsson

och gästhamnar i Blekinge” ombord. Det är 40 sjömil mellan Hanö och Bornholm.

Jag ber att få tillönska en fin avslutning på augusti månad. Och som avslutning kommer här en historia om ett statsråd från tiden när landet var på uppåtgående:

Den svenske handelsministern Gunnar Lange skull ett år när Djurgården märkligt nog vunnit allsvenskan som idrottsminister hylla vinnarna. Den av idrott ointresserade ministern föreslog ett fyrfaldigt leve för Jordbrukarnas Idrottsförening.

Den eminente satirikern “Steget efter” har kommit ut med ny bok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *