Näktergalens öar i Blekinge skärgård

Foto Gunnar Paulsson
Foto Gunnar Paulsson

Maj är en av de mest riskabla månaderna för att spekulera i aktier. De andra är juli, januari, september, april, november, mars, oktober, juni, december, augusti och februari.”Mark Twain, amerikansk författare, reporter och tidningsman.

Det årliga sommarbesöket på Hanö företogs i början av juni efter en angenäm efterfrågeökning på förlaget. En fin segling från Matvik avslutades med en fin tilläggning med bistånd av en tyska som sedan visade sig vara en gammal mycket nöjd kund.

Säg den glädje som varar beständigt. Den elektriska pumpen för dricksvatten hade gått torr under seglingen. Jag börjar nog bli lite lomhörd.

Lotta & Lars-Inge

Tack och lov så var Lotta och Lars- Inge fortfarande de som styrde i hamnen. Lotta sköter hamnen perfekt med bistånd av maken. Ett enastående engagemang för att förbättra trivseln.Till exempel är ett besök på de offentliga toaletterna en upplevelse. Rent och snyggt med blommor och konstverk. Någon wifi har hon ännu inte fått till ön trots många försök. #Sölvesborgs kommun har haft stora framgångar med ekonomi, corona-skydd och näringsvänlighet (bäst i Blekinge) men wifi till Hanö klarar man inte.

Trivsam Hanö-toalett

Den mindre butiken på #Hanö med tillhörande bullförsäljning kommer denna sommar att skötas av hamnföreningen eller var det byalaget kanske?

Hamnkrogen Fisky Business har fått många lovord av besökare. Den omtalade rätten ”Fish and chips” var OK tyckte en kräsen gäst, bortskämd av duktiga ”hushållerskor”. Menyn var omfattande och dessutom erbjuds man nu en mindre frukostbuffé för 100 kr om man förbokar på hano@fiskybusiness.se Priset är annars 125 kr. Jag kände mig som om jag var på utlandsresa när jag testade morgonmaten med utsikt över hav och hamn.

Härlig sång av näktergalar och hastigt försvinnande hjortar följde mig på promenaderna. På norra delen av Hanö väckte den nästan årligen återkommande konstutställningen förundran. Den pågår hela sommaren.

Susanne Demåne Närhet till naturen

I hamnen förekom en del vackra segelbåtar. Ett flertal utländska båtar från Danmark, Holland, Tyskland och Polen.

Tomas Olsson Farkost

Torsdag em. beställdes en ny elpump hos #Watski och vid anlöp Matvik fredag em. kom ett SMS att jag kunde hämta beställningen hos Willy´s i Karlshamn. Imponerande!

På Tjärö hade man vid ett senare besök dagsbesök av bl.a. skolklasser från Karlshamn och Sölvesborg. Glasskiosken hade långa köer men de skrämde inte bort näktergalen som på kvällen spelade så intensivt och vackert vid Annricks stuga.

En vacker bok om Tjärö har producerats av Gyö-kännaren Leif Olsson. Boken innehåller vackra bilder och intressant dokumentation om vad som tilldragit sig på denna vackra ö under årens lopp. Ön har bland andra ägts av Svenska Turistföreningen under lång tid men är nu i privat ägo. Gå in på Leif´s hemsida www.ad-mare.se och läs mer.

Efter avlämnandet av mina skrifter gick jag ut till Skiftö-fladen och ankrade in mot Eriksbergslandet för en skön och stilla kväll. Den första timmen sköts det vilt inne i reservatet. Lerduveskytte kanske eller ville man skrämma bort mig som fortfarande bråkar om den skandalösa stängningen av Dragsö. En närboende sympatisör har skickat in nedanstående skrivelse till Länsstyrelsen i Blekinge.

Rörande godtycklighet i tillämpande av strandskydd i Guöviken och på Dragsö (Eriksbergs ägor)

Jag har erfarit att xxxx, som uppfört en ny, estetisk tilltalande bastubyggnad på samma plats där en förfallen bastu tidigare låg, kommer att åläggas att ta bort denna byggnad med hänvisning till strandskyddet. Detta trots att han fått godkännande från Karlshamns Kommun, och trots att bastun är tillgänglig för allmänheten.

Vi som bott på Guö har alltid, utan något som helst hinder från markägarna, kunnat ströva längs den östra sidan av Guöviken.

Samtidigt har Eriksberg sedan några år stängt möjligheten att får tillträde till Dragsö under sommarmånaderna, en möjlighet allmänheten haft tidigare.

Länsstyrelsen menar att man ej kan överpröva Eriksbergs beslut, då det visserligen rör sig om ett naturvårdsområde, som allmänheten borde få tillgång till vissa tider åtminstone, men att det samtidigt är en djurpark och att djurparksägaren då har rätt att besluta om vilka regler som skall gälla för tillgång till området.

Eftersom ingen djurhållning råder på Dragsö ter sig detta helt obegripligt för mig, vilket jag också påpekat i en tidigare skrivelse.

Genom att påpeka skillnaderna i hur länsstyrelsen ser på dessa båda fall menar jag att här föreligger en stötande godtycklighet i tillämpningen av strandskyddet!

Jag menar att det stängsel som nu löper nära vattnet runt Dragsö strider mot strandskyddet, och att Eriksberg borde åläggas att flytta det 300 m in från havskanten så att allmänheten får tillträde till en väsentligt större del av Dragsö än vad som nu är fallet!

Naturligtvis har denna intressanta lösning inte bifallits.

Dragsövy mot Eriksberg

Avslutningsvis några navigationsvarningar när vi nu ändå är inne på motgångar.

Vid lågvatten får båtar med djupgående 1.70 m grundkänning cirka 70 meter ut från det större berget på Skiftö om man väljer det södra inloppet. Jag vet för jag har studsat till några gånger och nu senaste gången då lågvatten rådde gick jag väldigt försiktigt, tror till och med att jag hade friläge på motorn. Ändå lyckades jag träffa stenen. Jag talar inte om den som ligger i början av inloppet och som finns beskriven i min skrift. Den har jag koll på med hjälp av enslinjer. Välj att gå norr om Stora Skiftö för säker framgång.

Vy från Stora Skiftö mot öster

Kattryggen i Bruksviken finns! Jag har tvivlat och letat efter den några gånger men inte lyckats finna den. Nu vet jag att den finns och som tur var hade jag mycket låg fart.

Se sjökort och håll Dig 50 m från östra stranden på Eriksberg.

En härlig midsommar tillönskas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *