Vårvinter i Blekinge skärgård.

Mycket bra. Om båten läcker är prio ett att täta läckan. Inte tjafsa om länspumpens funktion, läge, fabrikat, elanslutning eller ålder. Börja med att åtgärda grundorsaken. Inflödet.

Greger Ulfbåge kommenterar ledare av PM Nilsson i Dagens Industri

https://www.di.se/ledare/tala-klarsprak-om-ran-mot-barn-och-unga/

Det är onekligen en orolig värld vi lever i. Just nu skakar världens börser på grund av oro för en pandemi. Författaren till dessa rader är så gammal att jag minns den så kallade Hong Kong-influensan på 1950-talet.

Oroas ej Du lilla flock som läser dessa rader. Jag läste någonstans i en seriös nättidning att den årligen återkommande säsongs-influensan skördar 100.000 liv världen över och där är vi inte ännu. Är siffrorna verkligen korrekta? Jag googlar och finner betydligt högre siffror från WHO – fler än 300.000 rapporteras 2018-2019.

Börsfall på mer än 3% har vi haft 134 ggr de senaste 20 åren. Det betyder i snitt cirka 7 stycken/år.

Om vi bara räknar de senaste 10 åren så slipper vi undan finanskris och IT-krasch och då har börsen fallit med 3% eller mer vid 29 tillfällen. Tur att man suttit still i båten även när det stormat som värst.

Vågar man ändra lite i Towe Janssons höstvisa? ”Skynda att älska..dagarna ljusnar minut för minut…”Den 20 mars är det vårdagjämning och igår var det två månader sedan julafton. Tiden går fort när man har roligt.

Här inne finns restaurang Havsörnen

I mitt förra inlägg lovade jag att berätta vad Dagens Industri Weekend tyckte om Eriksberg Hotel & Nature Reserve. Den anonyme reportern har höga förväntningar men under rubriken ”Sinnesro på savannen”,framskymtar viss besvikelse både vad gäller safaritur och annat. Det nya clampingtältet vid Färskjön för 5695 kr natten beskrivs dock sakligt och korrekt.

Som boende på Eriksberg är man förvisad till vad där erbjuds. Man är instängd i parken bakom låsta grindar. Det finns två restauranger nära varandra som båda serverar samma meny. Vid vårt besök är bara Visenten öppen. Havsörnen….restaurangmiljön där är mycket trevligare än den vi just gästat.

Visenten lider av en konferensliknande miljö… På två tv-apparater rullar ett slags reklamfilm för Eriksberg i repris. Vi hinner se Rune Andersson glänsa i kungaparets sällskap flera gånger under kvällens lopp.

Maten får en 4:a av 5 möjliga men vinerna är enligt skribenten feltempererade och servicen ouppmärksam och långsam.

En ödslig känsla känsla vilar över stället. De flesta besökare nöjer sig uppenbarligen med en biltur runt safariparken.

Jag log när jag läste om tv-appareterna. Har alltid tyckt att sådana möjligen hör pizzerior till och inte ”fine dining”. Sammanfattningsvis så framgår tydligt att recensionen inte är skriven av förre DI-journalisten G.T. När han arbetade på tidningen så hade R.A. motorväg in till redaktionen. Nu arbetar G.T. heltid för Mellby Gård. Så fungerar journalistiken ibland.

Totalpoängen blev 18. I nedre fältet bland Sveriges mer kända (resmåls)krogar där Hotell Borgholm har 20 poäng och Brasseri 1742,Kosta har 21 poäng. Restaurang Oaxen i Stockholm toppar med 25 p. Miljön på Eriksberg fick full poäng, avkoppling 4p, maten 4p, service 3p och prisvärt bara 2p av 5 möjliga.

Vill Du som båtfarare besöka Eriksbergs restaurang så ligger huvudentrén en dryg kilometer från Guöviks gästham. Att komma från huvudentré upp till restaurangen utan bil kräver hjälp. Ring och fråga på tel. 0454-56 43 00

Hotell Liljetorpet Eriksberg

För gästande båtar i Karlshamns Innerhamn kan jag rekommendera den nyöppnade pizzerian Victoria, ett stenkast från gästhamnen. Man kan leverera en matig och god pizza som heter Victoria Special. Första gången jag hämtade där var det mycket ox- och fläskfile men med alltför lite grönsaker. Som den krävande kund jag är, så bad jag vid nästa besök den vänlige bagaren om mera grönsaker på den kalorika rätten. För 120 kr. fick jag då en pizza (Victoria Special) som var en av de bättre jag ätit under mitt långa liv.

Restaurang Terassen som ligger två stenkast från gästhamnen är också nyöppnad. Bra priser med traditionella rätter i trivsam miljö, särskilt sköna sommarkvällar i sommarträdgården.

Ute på Östra Piren finns också två restauranger, lite dyrare. Här byggs också en ny större byggnad trots hot om stigande havsvattennivåer. Våra tjänstemän är smartare än man tror. Enligt den gamle bokstavskommunisten Anders E, numera omprogrammerad till miljöpartist, så lär en namngiven hög tjänsteman ha sagt ”översvämningar är inget problem, man sätter bara upp en barriär i Östersund.” Mitt förtroende för gamla kommunister är inte så stort och ej heller för den som eventuellt tror på dammar i Öresund. All information är inhämtad från en insändare av Anders i Sydöstran och Blt. Han försöker hålla efter Karlshamnspolitikerna i sina utsvävningar vilket naturligtvis inte är en lätt uppgift.

Hanö Hamn & Byalag har återigen problem med besättningen på restaurang Briggen. Den person som drivit restaurangen de senaste två åren har sagt upp avtalet. Att hoppas på att man skall hitta sådan krögare som när Gunilla, Gun, Lasse och Bengt Anders höll i det hela vågar man väl inte hoppas på.

Under tiden får vi glädjas åt att tullen ska få ökade befogenheter att stoppa utflödet av stöldgods. Redan år 2006 föreslog en utredning detta men de regeringar vi haft sedan dess har alla varit lika impotenta. Stressar gör man inte inom den politiska eliten trots att regeringskansliet tillväxer personalmässigt i samma takt som våldsutvecklingen i landet.

Sälbiten lax Stenshamn

Ett annat glädjeämne är att man börjat uppmärksamma sälproblemen längs våra kuster. Naturvårdsverket går från skyddsjakt till licensjakt. Det ger större frihet att jaga bortom fiskeredskap. I Blekinge var det år 2019 tillåtet att skjuta 60 sälar men endast 37 miste livet. Smålänningarna var mer träffsäkra och avlivade 153 sälar av en kvot på 180 stycken.

Byt ekorrar mot sälar,skarvar och vildsvin! Ni har väl läst tokförslaget från Naturvårds-verket att man skall få jaga ekorrar?

Sjöräddningsstationen på Hasslö skall få en filial inne i Karlskrona. Ett sextiotal frivilliga har anmält sitt intresse för att bli besättning. En februarinatt kom en husbåt från Polen med destination Stockholm i sjönöd ost Utlängan. Räddningsstationen på Hasslö fick rycka ut mitt i natten och bogsera ”båten” med dess två besättningsmedlemmar in till utmärkta Sandhamn väst om Torhamn.

Gamla anrika passagerarfartyget Södern II som ligger förtöjd vid Aspö Mad är fortfarande till salu.

Ett hundratal medlemmar i föreningen ”Söderns vänner” har gett upp och vill sälja båten som byggdes år 1953. Aspö Lotstorn med sin unika hotellverksamhet är däremot redan såld.

I Ronneby har en fin sammanställning över alla ”Försköningsprojekt” som de olika samhällsföreningarna i kommunen arbetat med. Stöd har erhållits från kommunen men det mesta arbetet har varit ideellt. Katalogen är intressant och har vackra bilder.

Lika vackert är det inte på Ekenabben, Sturkös fiskehamn. Bryggan, kajen och hamnplan förfaller.

Fiskarna skriver brev till kommunen (2018) som inte heller stressar med svar.

Avslutningsvis så berättar BLT/Sydöstran om en bilförare som tog fel på Aspöfärjan och Stena Lines färja till Gdynia. Tidigt på morgonen inträffade felnavigeringen som inte berodde på dålig sikt utan på att föraren var berusad.

Foto: Lennart Strömberg Nybro
Min vän avled hösten 2019

En fin avslutning på februari och snar värme tillönskas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *