Bokslut 2019 Blekinge skärgård

Mitt minne är bra men kort.

Någon har också sagt att hans minne är kort som ett trapplyse. Ni vet en sådan där knapp som lyste rött innan man tryckte in den för att få någon minuts ”upplysning”.

Vad är värt att minnas från seglingsåret 2019 i Blekinge skärgård?

Visst var vädret växlande men klart godkänt enligt min mening. Blåsigt? Sådär, men några stiltjebälten så kallade ”Dold Drums” förekom inte i vår vackra, välbesökta skärgård.

Omvandla knop till m/sek: Dividera med 2

Omvandla m/sek till knop:Multiplicera med 2

Karlshamn hade i början av året inlett med värmerekord. Den varmaste februaridagen i landet uppmättes här den 26 februari. Temperaturen 16,7 ֯ uppmättes. Även i juli hade Karlshamn rekordvärme i landet vid flera tillfällen.

Hanö och Tjärö rapporterade nästan all time high när det gällde besökande gästbåtar. Hur det var i Karlskrona och Kristianopel vet jag inte. De är inte intresserade av att sälja # ”Natur- och gästhamnar i Blekinge” varför informationen brister.

Kalmar som är duktiga på att utveckla affärerna har mellan 6-7000 gästnätter. Man räknar med att varje båt spenderar en tusenlapp per gästnatt. Med tanke på hur gästhamnsavgifterna stigit så måste man nog hålla med om det. Tack för att Blekinge har så många fina naturhamnar.

Ett intressant experiment har inletts med en duktig återförsäljare i Kalmar. Vårt mål är att kunna erbjuda kunderna även den östra delen av ”Natur- och gästhamnar i Blekinge” (version 3).

Vackra Ronneby drabbades av ett bakslag när relativt nystartade Karöbolaget gick i konkurs under hösten. Trots att Villa Vassen verkade välbesökt vid mina fåtal besök där så lyckades man inte få lönsamhet på Karö-restaurangen, stugbyn, ställplatser och gästhamn. Turligt nog så sade man sig inte ha plats för mina skrifter vid säsongstarten, varför jag då inte tillhörde den ofta stora skara borgenärer som drabbas vid en konkurs.

En annan sorglig sak som inträffade var att Eriksbergs Vilt & Natur AB stängde naturreservatet Dragsö som alltid varit öppen två månader under sommaren. Naturreservatet, som ofta finansierats med skattemedel, ägs av f.d. blekingen Rune Andersson på Mellbygård. Landshövdingen och Länsstyrelsen sade nej till stängning men det struntade mångmiljardären och hans medarbetare i. Känner man kungen så inte behöver man bry sig om vad ett f.d. finansborgarråd och numera Konungens befallningshavare i Blekinge län beslutar.

Landshövdingens medhjälpare, tjänstemännen av olika dignitet, tyckte inte alls som chefen och har inte vidtagit någon åtgärd för att landshövdingens beslut skulle åtlydas.

En del av tjänstemännen sitter i Eriksbergsrådet och i vissa sammanhang kallas det för jäv eller i värsta fall vänskapskorruption, men så illa kan det väl inte vara i Blekinge.

Visst har jag fått höra om de intima kontakter som förekommit mellan Eriksbergs tidigare ägare och Länsstyrelsens anställda. Även den förre hedersdoktorn, Bengt Berg, kunde smörja rätt personer. Höga kommunpolitiker som haft båtplats i den inhägnade och gäddrika Maraviken är den senaste informationen jag delgetts. Strunt samma att de politiska åsikter skiljde sig åt som natt och dag.

I vilket fall som helst är ärendet inte avslutat. En hög myndighet har gett mig några råd om vad jag kan göra. Uppdrag granskning och JO-ämbetet får vänta tills vidare.

Fredagen den 22 november (JFK:s dödsdag) innehöll Dagens Industri Weekend en recension gällande ett besök på Eriksberg Hotell & Nature Reserve. Det får jag berätta mer om i nästa inlägg. Det märktes att Rune Anderssons hovreporter på DI har slutat och fått heltidsjobb på Mellby Gård AB.

Roligare är att Svenska Kryssarklubben äntligen fått ut en ny boj nordväst om Bockö. Den låg på transportörens brygga i nästan ett år innan den kom dit den skulle. S/y Johanna var nog den första båt som förtöjde vid bojen. Det kan vara lite blåsigt där vid västlig vind men utsikten är fin och all båttrafik på väg ost-väst bjuder på en händelserik vistelse. Att höra och se spätteskutan Edith tuffa in mellan Ekö och Trollareholmen påminner om svunna tider. Solnedgången över Matvikshög kanske inte är lika spektakulär som den man ofta ser från Harö brygga, men ändå…..

Nya SXK-bojar finns både vid Öppenskär i Karlskrona skärgård och långt in i Valjeviken nordväst om Hejans gästhamn.

Ny är också bastun på Hanö. Lars-Inge, make till Blekinges mest engagerade hamnkapten, har byggt om den gamla. Strålande utsikt mot väster med havet och Listerlandet.

Blekinge Arkipelag har äntligen invigts. Vinnare är kanotisterna som fått ett tiotal tilläggsplatser och en ny dyr genväg/bro vid Allböle Björn. Vandringslederna har fått bättre utmärkning och flera grillplatser har arrangerats.

Seglarna får glädjas åt att en brygga har byggts inne i Bruksviken. Blekingetrafiken skall här under helger lägga till med passagerarbåten för de som vill besöka Eriksberg. Enligt den information jag inhämtat är det tveksamt om någon passagerare utnyttjade möjligheten sommaren 2019. En fin brygga blev det om än något påkostad, men det är ju skattebetalarna i Karlshamn som betalar och vi är ju kända för vår generositet, se bara på Östersjöfestivalen.

Den nya uppdaterade femte versionen ”Sölvesborg-Gö” fick fin recension i tidningen Båtliv och i tyska Die Yacht skrev man att mina skrifter var oumbärliga om man skulle segla i Hanöbukten. Ett stort tack till mina annonsörer som gjorde utgivningen möjlig. Försäljningen har gått hyfsat men jag har tappat några duktiga återförsäljare som i de flesta fall har upphört med verksamheten, kommunaliserats eller ännu värre, avlidit.

Nu får jag glädjas åt att ”Stygge Sture” får en konkurrent i ”Stygge Stigge”.

”Sydöstran” som vi säger i Blekinge, har fått en ny politisk chefredaktör, Stig-Björn Ljunggren, som har den egenheten att han verkar tänka själv och retar folk både på Sveavägen 68 och annorstädes. Det skall bli kul att läsa. ”Stygge Sture” får nog skärpa till sig, annars sänks arvodet.

Här kommer ett smakprov från Stig-Björns penna:

Det finns priser för i stort sett alla branscher och yrkesriktningar. 

Skådisar ger andra skådisar utmärkelser. Journalister belönar journalister. Författare författare etc.

Det är reklamgalor; mat- och dryckesgalor för enbart kvinnliga proffs; det går att bli utnämnd till årets Homo eller årets Hetero; och pris för Sveriges bästa skolmat.

Det finns modegalor som till och med lyckats hitta en sosse som inte klär sig som en brandskade-rea på Galne Gunnar – och som därför kan bli belönad.

Det är ett slags kulturell incest.

Stig Björn Ljunggren Ny politisk chefredaktör

Caroline Dahlman är också ett ljus i mediamörkret. Vidar Andersson på Folkbladet ett annat. På BLT producerar Emma Jeansson och Anders Gustafsson tankar som inte alltid platsar i PK-elitens åsiktskorridor. PM Nilsson på DI startade förresten sin lysande karriär på BLT i Ronneby.

Läs Carolines ledare i Kristianstadsbladet genom att klicka på länken nedan. Lättkränkta läsare varnas.

http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/jag-ar-sa-trott-pa-att-ropa-klapare/
http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/jag-ar-sa-trott-pa-att-ropa-klapare/

Avslutningsvis några ibland roliga och ibland kloka kommentarer utan direkt samband med Blekinge skärgård.

Allt fler miljöaktivistiska tjänstemän har lett till en myndighetskultur med liten eller ingen förståelse för grundläggande spelregler i en rättsstatlig marknadsekonomi, skriver Claes Sjölin, jurist, i en debattext i Realtid.

I en uppmärksammad studie i somras stack forskare hål på myten om att man bör ta 10 000 steg om dagen. Enligt studien avtog hälsoeffekterna av att gå efter 7 500 steg. Ulf Ekelund, professor vid Norges idrottshøgskole, är en av dem som ska ta fram rekommendationen.

Var den hamnar går förstås inte att säga i dag, men sannolikt kring 5 000–6 000 steg om dagen, säger han till tidningen.

Nedan en bild av “Steget efter” som kommit ut med en bok full av satiriska teckningar om tillståndet i landet. Lättkränkta läsare varnas!

Lilla Aktuellt lördag. Inslag om skolmaten. Yngre tjej intervjuas:

– Jag tycker inte om vegetariskt.

– Är det något som saknas?

– Ja kött.

Vid sänggående rekommenderas varmt nedanstående bok som är välskriven, underhållande och bara en liten del innehåller detaljrika hamnfakta.

Medelhavet och en resa på kanalerna hem till Sverige handlar det hela om. Kryddat med några längre skrönor(??).

#Peter Lindblom: Smällar man får ta! Norstedts förlag 2011

Tidigare har samme författare utgett: Lite flyt får man ha.

Ett härligt nytt decennium tillönskas.

Thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *