Brittsommar i Blekinge skärgård

Härligt Brittsommarväder i Blekinge skärgård.

En klart godkänd seglingssäsong avslutades med torrsättning på dagen för höstdagjämning. Måndagen den 23 september var solig men blåsig. Tråkigt nog kom vinden från ost men hela operationen gick bra.

Matvikseka

En traktor med hemmabyggd båttrailer har kört ner vid rampen för trailerbara båtar. Ute på vattnet kommer en Nimbus 26 på cirka 8,5 m. Bäst att gå bort och assistera tänker några av oss som väntar vid kajen, på att kranen skall återvända från uppläggningsplatsen.

Fullständigt onödigt! Jag får beskåda den snyggaste och mest spektakulära tilläggning jag sett på år och dag. Skeppare K-E Lindström kör sitt fartyg direkt upp på trailern med bestämda manövrar. Ja båten hamnar visst inte tillräckligt långt fram på vagnen. Full back och sedan fram. Där låg hon på plats!

Otroligt tjusigt utfört enligt min mening. Även grytgubbar kan.

Vi torrsatte ovanligt tidigt, men vädret blev blåsigt de kommande dagarna, men i början på oktober fick vi några fina Brittsommardagar. Birgitta som har namnsdag den 7 oktober och som gett namn åt uttrycket bjöd på solsken och fina temperaturer.

Kölen var som vanligt lite ojämn. På anslagstavlan i Matviks hamn finns ett erbjudande om ekologisk blästring. Min köl är från år 1982 och skulle kanske behöva en behandling. Samtidigt har senaste forskningsrön visat, att en köl som är ojämn som en savoykål, gör mindre motstånd i vattnet. Vem skall man tro på?

Äntligen tog Karlshamns kommun hem en juridisk seger. Processen om den långa flytbryggan i Solskensviken startade år 2013. Nu har Mark och Miljööverdomstolen fattat beslut om att bryggan skall få vara kvar. Den kapades drygt 10 meter under processens gång varför domstolen till slut godkände bryggan. Gissar att advokatkostnaderna/bryggmeter gör att man får ta av sig skorna när bryggan beträdes. Grannarna som vunnit flera delsegrar förlorade på sluttampen.

Bok & Hav är en liten bokmässa som förekommit några år i vår residensstad. Media uppger att samhället bidragit med mer än 400.000 kr men att endast 65 pass/biljetter såldes. Detta gör att varje pass subventionerades med cirka 3500 kr.

Det väldiga vindkraftverket syd om Järnavik syns över en stor del av Blekinges kuststräcka när man befinner sig ute på havet. Bygglovet har stoppats och ägaren har överklagat. Nu får regeringen slutligen avgöra om försvarets intressen kan betraktas som inskränkta. Vindmöllan har ”vevat” sedan 2013 . Oklart hur det påverkat den biologiska mångfalden men att grannarna blir störda kan nog de flesta förstå.

Kungsholmen som representerar Karlskrona i sol-ligan kom på sjunde plats med 548 soltimmar. Vann gjorde Svenska Högarna med 618 timmar. Man kan fråga sig vad Hanö eller Tärnö hade uppnått om en solmätare placerats på dessa öar. Hade Sölvesborg haft mer sol än Tärnö och hur hade Kungsholmen klarat konkurrensen från dessa västliga ”solfångare”. Jag hade nog satsat en slant på Tärnö.

I närheten av Kungsholmen ligger Djupasund. Ett sund mellan Tjurkö och Sturkö. Bron mellan öarna gör att sundet inte är farbart för segelbåtar. Ekenabben på Sturkö ligger syd om bron och är en fin och rymlig fiskehamn. Yrkesfiskarna har ju nästan utrotats och Blekinges landskapsfisk, torsken, får återigen sänkta fiskekvoter. Nåväl, här i Djupasund skall en så kallad Dykpark inrättas bland de 15-tal gamla vrak som sänkts här av försvarstekniska skäl. Krisande Karlskrona kommun skall kanske bidraga med 325.000 kr och Länsstyrelsen i Blekinge bistår med 650.000 kr.

Á propos Länsstyrelsen i Blekinge så fick jag positiv kritik av flera medlemmar när Svenska Kryssarklubben i Blekinge hade möte i Ronneby den 9 oktober. Min artikel i senaste Kretsaktuellt berörde Dragsöskandalen.

Konungens befallningsbehavare i Blekinge ”överkörd” av mångmiljardär.

Som undertecknad beskrivit tidigare är Dragsö, sydväst om Tjärö, kanske Blekinges mest intressanta ö att besöka. Väl i klass med Hanö, Tjärö, Ungskär och Långören.

Ön är inhägnad och ägs numera av Eriksberg Vilt & Natur AB, dotterbolag till Mellby gård AB. Huvudägare är småbrukarsonen från Kyrkhult, Rune Andersson, god nu för cirka 10.000 miljoner.

I höstas ville ledningen för Eriksberg stänga de två grindar som under många år varit öppna för allmänheten mellan den 15 juni-25 augusti. Landshövding Sten Nordin sade nej i ett beslut från maj 2019.

Den 19 juni besökte jag min favoritgrind för att ta en promenad i den enastående omgivningen. Grinden var stängd! Vid mail-kontakt med VD för EVN fick jag ingen motivering men var däremot välkommen på kaffe för att diskutera saken. Jag avböjde och kontaktade några tjänstemän på länsstyrelsen vars namn jag låter bli att nämna. De var i vilket fall som helst inte särskilt upprörda.

Landshövdingen var på semester, men hans förtjusande sekreterare berättade att jag kunde maila henne, så skulle hon se till att mitt brev kom fram. SR Blekinge kontaktades och en ambitiös ung journalist, Jessica Hansson, gjorde en grundlig research i ärende. VD för EVN ville dock inte ställa upp för en intervju. Inslaget på webben var drygt 3 min. men i sändning starkt nedkortat. Länsstyrelsens tjänsteman lovade att behandla den anmälan som kommit in. Maktens kvarnar mal som bekant väldigt långsamt och ön har varit stängd hela sommaren.

Jag har gjort en tillsynsanmälan till Länsstyrelsen och dessutom konfronterat Sten Nordin på båtmässan i Karlshamn. ”Det kan inte vara rimligt att Konungens befallningshavare körs över på detta vis” var mitt klara budskap. Han påstod sig vara ense med mig om detta.

Varför gör den tidigare så sympatiske Rune Andersson på detta vis?Lämnar Blekingarna i utanförskap som han, just idag när detta skrivs, har sagt sig vilja bekämpa. Men då gäller det visst andra folkgrupper. Det skall sägas att RA lämnade EVN:s styrelse i november 2018 men någon koll på sonen som nu styr har han väl? Hedersdoktorn R.A. tycks bli lika populär som den tidigare hedersdoktorn, Bengt Berg, som köpte Eriksberg på 30-talet.

Att Svenska Kryssarklubben och Blekinge Båtförbund är tysta förvånar mig något. Friluftsfrämjandet gjorde vissa ansträngningar tidigt i våras. Att Karlshamns kommun säger ja till stängning tänker jag med hänsyn min framtida välfärd inte kommentera.

Ha ett gott efterår som dansken säger.

Thomas Karlsson

www.blekingeskargard.com

Andreas Ekberg från Sellpower höll ett pedagogiskt och för en ekonom fängslande föredrag om olika batterityper. Att jag brukar flytta det gamla förbrukningsbatteriet till startbatteriets plats vågade jag inte säga. Flera inklusive Andreas talade om startbatteriets betydelse. De kunde visst vara ganska dyra dessutom.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är admin-ajax.php

Arpö i maj
Arpö i maj

Om man sparar så kanske man har råd att köpa fina Arpö i Listerby skärgård. Ön är till salu med ett gammalt ruckel och jaktmöjligheter. Mjölka-bryggan på norrsidan är populär och ingår i köpet. Det rörliga friluftslivetet skall inte beröras och några grindar att låsa finns inte.

Det händer roliga saker i Karlskrona också. Inte bara hyresskandaler och annat elände. Fina Marinmuseum i Karlskrona drar rekordpublik enligt BLT. Bara i juli hade man 73000 besökare.

Kristianopel tillhör också Karlskrona kommun och där har man satt upp gatuskyltar på danska jämsides med de svenska. Det var ju danskarna som grundlade staden Kristianopel år 1606 d.v.s innan den blev svensk 1658. En mycket populär hamn för alla fritidsseglare, svenskar, danskar och tyskar.

Vad sjömän borde tänka på innan de dyker in i sagolandskapet och vad de behöver där.

Så skrev den tyske journalisten i die Yacht när han kortfattat beskrev Blekinge som underskattat. Se förra inlägget. Det var inte så mycket om Blekinge, mest om väderförhållande, hamnböcker och sjökortspriser. Men ett glädjande antal nya kunder fick jag. Snabba betalare är de också.

Á propos tyskar så avslutar jag med följande krönika av en fritt tänkande journalist med rötter i S-lägret.

https://www.affarsvarlden.se/kronikor/erik-horstadius/die-dummen-schweden-6972481

Lev väl!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *