”Natur- und Gästehäfen in den Schären von Blekinge” ist unverzichtbar auf Deutsch.

Europas största betalbara båttidningen, Die Yacht, skriver att mina tyska skrifter är oumbärliga.

Kan det bli bättre? Man har 1/3 sida om Blekinge skärgård och omslaget pryds av en Folkbåt, troligen hyrd av Saxemaravarvet. För ett antal år sedan hade man 9 sidor Kurt G:s s/y Katina på nästa ett helt uppslag. Nu skriver man att vår skärgård är väl skyddad, tillgänglig och underskattad i stora reseguider.

De senaste dagarna har beställningar droppat in i jämn ström men skrifterna är ju slutsålda. Som tur är har momsen på digitala produkter sänkts från 25% till 6% så jag kan erbjuda mina tyska kunder

en PDF-fil vilket de glatt accepterar. Det finns även tyska seglare som läser svenska så några pappersexemplar försvinner också ut över gränsen till skyhögt porto.

Tyvärr upptäckte jag vid googling att några skumma individer någonstans i världen också erbjuder mina skrifter. Domännamnet är en liten ö i Stilla havet. Min ”IT-chef” är inte säker på att eventuella spekulanter får något levererat, troligen bara pengar de är ute efter.

Jag får väl kontakta någon internationell organisatio, typ Hell Angels, om jag får tid. De är ganska så effektiva har jag förstått.

En omväxlande och fin sommar har passerat sin höjdpunkt. Nu väntar ”Efteråret” som dansken säger. Hann dock med att upprepa traditionen som började 1970, Bornholmseglats. Denna gång utan både hjärtinfarkt och axelbrott. Den svenska skvalpvalutan gjorde besöket kortvarigt. Tre nätter kostade strax över 900 kr. Det är lugnare i slutet av augusti och några trevliga minnen fick man med sig hem från ett soligt och varmt. Den svenska sjuksköterskan som jobbade i Rönne var vacker, öststysken ville bjuda på öl men drack hellre min snaps med förtjusning. Det tyska paret var generösa när de fick mitt gamla tyska demoex. Hemresan gick lugnt och stilla.

I Blekinge har Sjöräddningskryssaren Lovisa haft vissa problem att hitta rätt. Jag satt och tittade på ett tv-program med min framlidne kollega, Sven Stolpe, omkring 22-tiden då jag kastade en blick ut genom ventilen (fönstre). Ett stort skepp höll på att anlöpa Kalvö med kraftiga strålkastare. Med min kikare som framtida ”arvingar” donerat kunde jag konstatera att det var Sjöräddningen i Hörvik som kommit lite fel. Av samtalet med en sommargäst som jag åhörde över det smala sundet förstod jag att man skulle till en ö med liknande djur i namnet.

”Lovisa” var inne och visade upp sig på den välbesökta Matvikhamndagen. Hon fick dock återvända sen eftermiddag till Bruksviken för att hjälpa en mindre motorbåt med batteriproblem. Min gode vän hjälpte den nödlidande en gång men istället för att återvända till hemmahamnen så ”krabbade” det till sig återigen.

Kommunens brygga i Kåsakroken har till viss förargelse hos andra båtfarare och vissa tjänstemän inom kommunen ockuperats av större motorbåt i cirka 50 dagar enligt ryktet. Kommunen säger sig inte kunna göra något. Laglösheten sprider sig på alla område skulle man kunna säga. Stängda grindar, ockuperade allmänna bryggor, fulla lagmän och advokater som lejer torpeder.

Hasslöbron är sedan den 19 augusti också stängd. Öppnas återigen i slutet av september.

Svenska Kryssarklubbens Blekingekrets medverkade på Motorbåtsmässan i Karlshamn och fick 13 nya medlemmar. SXK är Sveriges största motorbåtsklubb, alltså inte bara seglare. Själv fick jag kortfattat framföra mina synpunkter om Dragsö-affären till Landshövdingen. Att desavouera Konungens befallnings-havare kunde väl inte vara rätt?

Blekingekretsen hade för andra gången sitt höstmöte på Tjärö den 7 september i behagligt väder och stämning. Tack Lars och Rolf som stod för arrangemanget. Precis som förra året pågick bröllop med många vackra människor. Undrar om prästen har sjötillägg i kollektivavtalet?

Min operatör på www.blekingeskargard.com har ändrat rutiner för bloggen. Det är Worldpress som sköter administrationen numera. Hoppas Du kan läsa mitt inlägg. Bilder får vi ta en annan gång tycks det som.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *