Snälla nyheter om Blekinge skärgård.

Danskarna är en särskild stam, blekingarna har mycket i sig från dansktiden,

Om du vill få vår Herre att le, berätta

då om dina framtidsplaner.

Polskt ordspråk

Så kom den då – pandemin. Allt annat tycks oviktigt men lyckligtvis överlever många till och med de som fått intensivvårdsbehandling.

Vårvädret har bjudit på flera fina dagar för båtutrustning men annandagen bjöd på lite snöflingor i luften och kraftig nordväst. Om vi börjar i Matvik så har Jonetti AB gått segrande ur striden om båthallsbygget. Kommunen fick ”backning” på den nya detaljplanen men då ville företagaren bygga efter den gamla planen vilket grannarna inte uppskattade. Mark- och miljö-överdomstolen avvisade dock grannarnas klagomål.

Två sympatiska 70+ personer som dessutom tidigare varit arbetskamrater i många år har blivit ägare till Matviks gård. Båda är från trakten och en är framgångsrik entreprenör och intraprenör inom livsmedelsindustrin och den andre har erfarenhet både från livsmedelsindustri och skogsbruk. Ryktet säger att priset stannade cirka 25% över utgångspriset. Här behöver man nog inte vara rädd för stängda grindar eller stigar.

SR Blekinge har varit i Matvik och pratat med två personer. Nu ska båtarna i sjön.

https://sverigesradio.se/artikel/7450323

Låt oss förflytta oss ner till idylliska Hörvik. ”Varför skriver Du så positivt om Hörvik?” frågade en gång en kund, tillika ”Hörvigare” mig. Tänk så mycket spännande där finns att göra. Jag har till och med förlovat mig ute vid fyren.

Läs nya ”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö”. Jag har i mars/april sålt endast 2 exemplar till Sverige men fler än 10 exemplar till Tyskland tack vare den fina recensionen i Die Yacht. ”Oumbärlig” sa Bull ”Umversichtbar” sa Bill.

Varför är vi då på Hörvik. Jo, förutom den fina sommarkrogen #Kajutan så finns här också en populär Fiskeria. En lite mindre matservering inriktad på fisk. En ung flicka, Amanda, lämnar firman och en ännu yngre tillträder. Eftersom Jasmine är utbildad på fina #Furulundsgymnasiets ekonomilinje så räknar jag med ett positivt resultat.

På andra sidan Hanösund händer det också saker. #Hanö Hamn och Byalag har hittat en ny arrendator till Restaurang Briggen. Herr Kindeberg med kompanjoner skall satsa på fisk efter viss ombyggnad. Krögaren har restaurangvana både från Malmö och Tromsö, norr om Lofoten. Läste jag inte någonstans att Restaurang Briggen skulle byta namn. Det hoppas jag att jag bara har drömt.

Vägg i vägg med restaurangen ligger den lilla butiken. Nu skall det åter bli ordning på servicen därstädes. Den driftiga hamnkaptenen, Lotta Olofsson, skall även driva butiken tillsammans med sin lika duktige make Lars-Inge och ibland med stöd av barnen från andra sidan sundet. Hamnkontoret finns under dagarna i butiken men på kvällar från kl. 18 på den gamla platsen i servicebyggnaden.

#”Härliga Hällevik” är en omtyckt hamn för båtkramare. #Hälleviks Båtklubb har en hemsida där man tagit ett djärvt grepp som retat upp en Hälleviksbo.

I BLT skriver hen:

Dagens ris till Hälleviks båtklubb som har en bild på sin hemsida som absolut inte är från Hällevik. Varför inte en bild från vår vackra hamn? Istället en bild på en massa stora vräkiga båtar!

Hälleviksbo

Ordförande i Hälleviks båtklubb svarar bland annat: Tanken med bilden är att visa närheten från Hällevik till dessa smultronställen vi har i Blekinge, samt glädjen med båtlivet(precis som med husbils/husvagnsfolket) att man kan ta sig till mysiga ställen och umgås med likasinnade.

Slut citat

Denna bild är inte från HBK:s hemsida

Det är cirka 20 sjömil mellan Hällevik och Tjärö som bilden visar. Norr om Tjärö ligger Köpegårda och där har någon anlagt en helikopterplatta. Det tycker inte grannarna om och har klagat hos kommunen. ”Not in my backyard!” och Karlshamns kommun håller med.

Expanderar man i väster så krymper man i öster. Det verkar som om anrika Restaurang Karön och Villa Vassen förblir stängda efter höstens konkurs. Tanken var att dela upp verksamheterna i olika delar. Gästhamn, stugby, restaurang Karön, Villa Vassen och husbilscamping skulle ha olika arrendatorer. Låter lite tokigt enligt min mening. Att få lönsamhet på detta sätt för brukaren blir väl inte lättare eller har jag missat något?

Ronneby förlorar inte bara restauranger utan nu är det definitivt klart att helikopterbasen för Sjöfartsverket flyttar till Kristianstad. Det är nog inte Ronneby kommuns fel utan orsaken får nog sökas på annat håll.

Våra domstolar arbetar väldigt långsamt och försiktigt kan man med fog säga. De som överträder tillträdesförbudet på Hajvar Almö och Kalsholmen har nästan ett år senare hamnat inför rätta. Inte konstigt att det tar lång tid då jag läste i BLT om en 75-årig man som åtalats för att ha gett en kvinna en sexleksak i julklapp med tillönskan om en skön helg. Kvinnan vill ha 5000 kr i skadestånd för kränkning av sexuell integritet och åklagaren yrkar på 50 dagsböter á 90 kronor. ”Du söte värld!” skulle nog min kära mor ha sagt. Det uttrycket brukade hon använda när något var riktigt galet.

Karlskrona kommun har något som kallas ”Skärgårdsmiljonen” där föreningar kan få bidrag. Många hade sökt och knappt 2 miljoner delades ut. En del gick till sådant som svårligen hade skärgårdsanknytning men mycket hamnade rätt. Bland andra Torhamn fick hjälp med brygga, Hasslö med sitt fiskemuseum, Stenshamn fick bidrag för renovering av livräddningsstationen, Långören fick stöd för vandrarhemmets möblemang och strövstigen och Ungskärs fina gamla missionshus får också en slant för renovering.

När vi ändå är på denna unika plats kan vi studera sjöbodarna som tydligen används som bostäder vilket inte är tillåtet. Karlskrona kommun har fått in flera anmälningar om smygrenoveringar enligt BLT. Ett välkänt problem på västkusten.

Ungskärsvy mot Långören

På Ungskär har man fiskat ål i år-hundraden. Jag har läst Augustpristagaren Patrik Svenssons bok #Ålevangeliet. En hel del intressant forskning om denna mystiska delikatess presenteras men annars vet jag inte om boken var värd Augustpriset.

För en tid sedan skrev jag om Peter Lindblom bok ”Smällar man får ta” som handlade om en resa från Azorerna in i Medelhavet och vidare på kanaler hem till Sverige. Nu har jag läst om resan från Sverige via Portugal, Kanarieöarna, Kap Verde Brasilien osv med avslut på Azorerna. Titeln är #”Lite flyt får man ha” och är till skillnad från många liknande skildringar mycket underhållande och bildande. För några år sedan skrev jag om två skånska noviser som gav sig iväg på en segling runt jorden och de hade också det rätta anslaget. Humor parad med spännande historier. Carl-Erik Andersson och Janne Larsson gav sig år 2002 ut på en segling jorden runt. ”Segla med Albatross” är på 661 sidor och mycket underhållande.

Googla så får Du en hel del ny information om vad som sedan har hänt.

“Steget efter” är en duktig satiriker.

” Så Finland slår sig för bröstet för att de har välfyllda beredskapslager!? Bah, kom tillbaka när ni har en Jämställdhets-myndighet.” Gais-Åke på FB

En varm och solig skärgård, fri från Covid -19, tillönskas. Hoppas vi ses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *