Mindre roliga episoder

“If it´s to be – its up to me”
Jenny Nyström:Segelbåt i solnedgång

Sammantaget så har det varit en väldigt rolig resa med nästan bara angenäma erfarenheter. I min enfald trodde jag att skrifterna skulle möta större intresse från de politiker och tjänstemän som är avlönade för att utveckla Blekinges turism. Bara en så enkel sak som att få en länk från någon av Blekinges turistbyråer eller Region Blekinge har visat sig rymma stora svårigheter för att inte säga vara omöjligt.

Numera pensionerade Stina Sunesson och kompetenta Marjut Petersson på Karlshamns Turistbyrå hjälpte mig med en länk. Duktiga och driftiga Ylva Johannesson i Ronneby visade stor välvilja men så slutade hon i Ronneby kommun och allt rann ut i sanden. Något liknande hände i Sölvesborg.
I Karlskrona skulle det först gå bra med en länk till hemsidan men sedan gick det inte alls.

Ett otal gratisexemplar har skickats till politiker och tjänstemän i Blekinge. Många är så väluppfostrade att de besvarat min gest – förvånande många tycker inte sådan artighet är nödvändig.

År 2003 den 7 oktober skrev jag en debattartikel i BLT om den satsning som Region Blekinge gjorde på Blekinge Archipelago Raid, sannolikt den dyraste kappsegling som ägt rum i Sverige om man slår ut kostnaden (cirka 825000 kr) per antal åskådare. Mitt huvudargument var att dessa pengar kunde använts så att de kommit Blekinges båtfarare till del genom satsningar på bryggor,bojar, enslinjer och andra förbättringar i skärgården. Detta hade på lång sikt även kommit turismen till godo. Trots att BLT var en av sponsorerna så slogs artikeln upp på en helsida och dåvarande turistchefen i Karlskrona, Magnus Broomé, samt Blekinge Båtförbunds ordförande, Tommy Engvall deltog i debatten.
“Region Blekinge gillar franskt” smileyvar en annan rubrik på ett inlägg jag hade i SXK:s medlemstidning när seglingen upprepades år 2005. Seglingen arrangerades av ett franskt företag. Blekinges båtklubbar kunde fixat det själva och fått pengarna istället.

“Makten bär inte svärdet förgäves” är ett gammalt uttryck. Kan det vara så illa att man inte gillar debatt om hur man bäst marknadsför Blekinge skärgård. Chefredaktören på BLT, Inga Lena Fischer, tidningsdirektören Enckell och till och med Sydöstrans chefredaktör Bülow har vid många tillfällen undrat vad man håller på med inom Blekinge Turism. Nu har man efter snart tio års arbete skapat “Visit Blekinge” och alla är så nöjda.

En vän fann jag i förra landshövdingen Wärnersson som stöttade mig vid översättningen av östra delen av “Natur- und Gästehäfen in den Schären von Blekinge”.
En stor bokhandel i Tyskland distribuerar skrifterna tillsammans med min översättare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *