Polisen rättar statsmedias språkbruk. SVT:s reporter:”De här människorna är ute och demonstrerar mot koranbränningen […]”
Polisen: Vi ser inte det här som att de är ute och demonstrerar mot det som skett utan det här är ett våldsamt upplopp.
Den sista augustidagen glider jag sakta ut från min hamnplats i Matvik. Solen skiner och luften är klar. Mitt mål är #Ekenäs/Karön för att där träffa min återförsäljare. Endast några få båtar möter i den behagliga nordvästen som för mig förbi Alböle Björn, Vitaskär, Saltärna och därefter lämnar jag farleden och genar mot Svärtingen som rundas för att sedan ändra kurs mot nordost och går väster om Stora Ekön.
Någon utvidgad hastighetsbegränsning vid Harön fick inte byalaget Funkön – Svanevik i området bifall till. Länsstyrelsen i Blekinge tyckte inte det var befogat. Oförklarligt enlig min åsikt.
– Vi har fått en ”bättre-vetande-klass” vars jobb är att berätta för den ”mindre-vetande-klassen” hur den ska göra jobbet, konstaterar professor Mats Alvesson syrligt.
Mats Alvesson är professor i företagsekonomi vid Lunds universitet och varnar i bland annat boken ”Extra allt!” (fri tanke) för den jäsande administrationen i organisationer i spåren av nya lagar, samhällets förbättringsiver och värdegrunds-prat.
Ofta blir vad som lanseras som lösningar på problem i själva verket orsak till eller förstärkare av problem, menar han.
Anlöper Ekenäs ”just in time”. Återförsäljaren kommer ner till den tysta hamnen med samma innehåll och kartong som jag överlämnade på kontoret, en försommardag för några månader sedan.
Svårigheter för gästhamnspersonalen att hantera mobil och kortläsare, samtidigt som man skall erbjuda mina skrifter anges som skäl.
Nu får jag en förklaring till varför nätförsäljningen i Ronnebyområdet varit så lyckad. En kund var så nöjd att han efter betalningspåminnelse tredubblade sin beställning.
En skön kväll på Karön, ensam vid bryggan. Endast en häger som kommer spankulerande på nattkröken. Knappa 3-5 meter ifrån ruffluckan upptäcker den mig och lyfter med ett skriande. Hägrar har helt klart gott omdöme.
Vid en tidigare vandring under kvällen runt ön i strålande sol, njuter jag av växtligheten men ser inte de odjur, vildsvin som återvänt till ön trots viss avskjutning några dagar tidigare. Stora markskador borta i den stängda stugbyn och Blomsterdalen. Tycker mig höra något djur när jag sitter uppe på berget och blickar ut över inre skärgården och havet i sydost. Några få flygplan skär himlen med sina kondensstrimmor. Plan på väg Amsterdam-Shanghai, Gdansk -Reykavik…..
Långt från kravaller och stenkastning lämnar jag nästa dag den tidigare så fina lilla staden i frisk nordost. Förhoppningsvis kan den repa sig från rikspolitikernas försyndelser. Skygglapparna tycks ha ryckts undan på en hel del. Hopplösa fall finns bland vissa politiker men de är så små att de egentligen inte skulle ha det inflytande de har.
I residensstaden händer det även del roliga saker. Min gamla utbildningsanstalt Kungsholms fort skall återigen restaureras och komma till användning. Sist så stoppade framlidne sossepampen och kommunalrådet Göran Johansson brukandet av fortet efter en stor renovering som kostat skattebetalarna många miljoner. Dåvarande statsminister Göran Persson fick ge sig och flytta inplanerad verksamhet till Göteborg.
Kungsholmen har jag bara fina minnen ifrån. Segling tillsammans med blivande IB-agent, Kustartillerimästerskap i valbåtssegling, besök i dyktankar och tryckkammare samt resor med minutläggare både syd-och nordvart.
Läs mer om Kungsholms fort i ”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö-Kalmar. Finns i lager endast
på www.blekingeskargard.com
En annan rolig grej är att Hans Bergvall vill att Karlskrona kommun skall bygga en havsorgel vid kajen nära residenset. Vågorna och vinden pressar upp vatten i rör varvid ljud skapas.
Kanske hörs det till landshövdingens sängkammare om och när han ligger och begrundar beslutet att tillåta stängning av en av Blekinges mest märkliga öar, Dragsö på Eriksberg.
Kustbevakningen har inte varit synlig i västra Blekinge. Detta beror på att man letat efter en försvunnen
man i Karlskrona skärgård. Helikopter, drönare, fartyg och undervattensrobotar har genomsökt farvattnen utan framgång. Polisen misstänker allvarligt brott. ”Missing people” har också gått till sjöss för att genomsöka ett antal öar och strandlinjer.
En kul Karlskrona-kille som inte gillar segling köpte en IF-båt för att ha som bostad. Nu har han fått bostad på Terra Firma och den slitna båten lottade han ut. Alla som swishade 100 kr till välgörande ändamål skulle få deltaga i en dragning där båten var vinsten. Han lyckades få in 11.000 kr som skall fördelas på de hundratals olika organisationer som givarna föreslagit.
En snedseglare från Kalmar som bland vänner kallas för Grosshandlaren vill ha ett grund syd om Utlängan uppkallad efter sig. Hans båt gick i kvav på detta grund och han har skickat in en begäran till Sjöfartsverket att få grundet döpt till ”Grosshandlarens grund” då grundet saknade namn i sjökortet.
Låt oss lämna folkstammen i öster och återvända mot hemmahamnen. En frisk nordost hade blåst vid Karö men efter Steköarna blev vinden mer måttlig. Jag njöt på min kurs mot Tjärö. Ute till havs lekte Kungliga flottan krig och Jas-planen återvände från leken 2 om 2 i tät ström in mot Kallinge. Det kallas visst en rote när två flygplan följer varandra. Dånar gör det i alla fall.
Eftersom jag nu har skaffat en modern telefon har jag nu ”Eniro på sjön”i densamma. Jag kan inte avhålla mig från att slå på denna app ibland. Där jag tidigare seglat med sjökort som hjälp ser jag nu i telefonen var jag befinner mig. Rätt så kul men ingen sport!
En återförsäljare berättar att han tappat en tredjedel av sjökortsförsäljningen. Beror nog inte på
Covid 19 utan just detta med digitala sjökort.
Efter att lyckligt ha anlöpt Tjärö konstaterades att man där var betydligt mer framgångsrik med att erbjuda mina skriftet. Man hade dock ett ex. kvar och ville sälja även detta. Avräkning kommer att ske kommande vecka. Träffade en internetkund från Tyskland, Christoff, som hyrt en klassisk folkbåt från Saxemaravarvet. Han fick en del broschyrer om Blekinge. Priset på 9.000 kr för en vecka kan väl inte betecknas som ett fyndpris med den komfort en folkbåt erbjuder.
En båtklubb ganska nära mig, har erbjudit sina medlemmar mina skrifter till reducerat pris. Detta har skett till stor framgång. Det är många båtägare från tassemarkerna i Osby, Alvesta och Växjö som har sina båtar i Blekinge.
En av mina närmsta båtgrannar kommer från Tingsryd och kör som en prästfru när han anlöper Matviks hamn. Jag påpekade att det var ju f-n att en Tingsrydsbo skall visa hur man kör båt i en hamn. Att vissa skåningar har svårt kan man kanske förstå :), men att Karlshamnare inte förstår hur man kör i en hamn gör mig undrande.
Avslutningsvis så konstaterar jag att Tärnö Bolagen AB fått lagfart på kajområdet syd Matviks hamnplan.
Han tycks vara en god förhandlare, herr Karlsson, eller så är ansvariga inom Karlshamns kommun ekonomiska dyslektiker. Priset landade på 400.000 kr. Döm själva. Det drar Tjärö och Hanö in på en sommar! Årsavgiften för båtarna vid 2-3 bryggor för fritidsbåtar i ;Matvik hamnar väl också runt 400.000 kr.
Nästa gång ses vi förhoppningsvis på Hanö. Lev väl!
Kloka tankar från nätet:
Annorlunda uttryckt: Hur många personer krävs det för att skruva i en glödlampa i Sverige? Rätt svar är fem: En person som skruvar i lampan, en jurist som ser till att lagen följs, en HR-anställd som har skrivit riktlinjerna för arbetsmiljöarbetet, en konsult som har hbtq-certifierat arbetet och en kommunikatör som kontrollerar mediebilden av skruvandet.
Anna Dahlberg Expressen