Härlig sensommarfinal i Blekinge skärgård.

Jag körde över en karl, han erkände att felet var hans för han hade blivit överkörd förut.”

Utdrag ur Skandias skadeanmälningsregister

Sjörök Yttre Matvik. Foto: Gunnar Paulsson

September bjöd på en härlig avslutning på sommaren 2020 även om nätterna var kyliga i slutet av månaden. Min stora finalsegling gick till #Hanö i frisk VNV. Förhoppningen var att vinden skulle vrida mot väst, då det är allom bekant att denna unika plats inte erbjuder goda hamnförhållande när nordvästen piper i.

S/y Johanna rusade söderut för bara stor genua och vid kvälls-anlöpet fann jag att en tysk seglare ockuperat den bästa platsen, det vill säga norra kajen. Det fick bli färjans plats som var lugnast att förtöja vid. Färjan skulle anlöpa först 09.15 nästa morgon och hamnkapten Lotta Olofsson gav mig tillstånd eftersom en frisk västnordväst fortfarande rådde.

I hamnens sydvästra hörn gungade en stor Grand Banks från västkusten med stäven i vindriktningen. Annars var det lugnt och stilla på själva hamnplan. Den under sommaren populära restaurangen var stängd för säsongen och natten blev lugn. Ingen risk för kravaller eller bilbränder här inte.

Nästa morgon hade den tyska båten avseglat och jag kunde förhala min ”havskryssare” till den lediga platsen framför Nordgrens fiskebåt. En lång vandring söderut företogs på denna unika ö. En på ön boende rapporterade på väg genom byn att möss flyttat ut till ön. Det hade dock det goda med sig att antalet ugglor också ökat. Några odjur i form av vildsvin hade ännu inte synts till.

Vid min fortsatta färd mot södra udden (Äspudden) där fundamentet för nu nedlagda mistluren står upphörde stigmarkeringen. Eftersom jag ville österut mot Vindhalla, så försökte jag gena in i bushen av avenbokskog. Ett av Sveriges större bestånd tillsammans med Stiby backe. Det skulle bli en jobbig ”resa” bland kullerstenar och ilandflutna ytongblock( troligen från ett fartygshaveri).

Inte underligt att en holländare gick vilse här i skymningen för några år sedan. Sjöräddningen larmades och mannen kom till rätta under sen kvällstid.

Till slut nådde jag de fina hällarna vid Vindhalla utan att ha snubblat i den oländiga terrängen och kunde fortsättningsvis utnyttja de markerade stigar som finns. Uppe vid fyren hade skapats ett hägn för några av de många hjortar som finns på ön. Säkert populärt fotomotiv bland öns besökare.

Den eminenta och engagerade hamnkaptenen, Lotta Olofsson, rapporterade att antalet gästande båtar under året varit cirka 90% av förra årets antal. Inte illa med tanke på hälsoläget i landet och gällande restriktioner i utlandet. Ett begränsat antal tyskar har nått vår kustremsa . I början av sommaren hade jag en god försäljning på Tyskland men den avtog med ökande tyska restriktioner.

Lotta har i år drivit butiken med gott resultat. Hon rapporterade att ägg var en väldigt efterfrågad produkt. Jag föreslog att hon skulle skaffa sig både höns och tupp. Rävar med fyra ben förekommer väl inte på Hanö?

På andra sidan Hanösund hade de få fiskare som överlevt fiskestoppet fått börja fiska sill igen. Något understöd under fiskestoppet hade de inte sett till. Januaripartierna prioriterar annat som bekant. Fiskare i länder långt borta, irakiska och afghanska ministrar samt terroriststämplade imamer. Även barn med skägg favoriseras varför en svensk fiskare inte anses så viktig. Landsbygdsministern hänvisar till att EU-regler stoppar stöd. Sverige är ju som bekant den mest lydiga nationen bland EU:s medlemmar.

En av mina favoritkrönikörer skriver:

Den som köper en dyr bil får 60000 i gåva av staten (70000 från årsskiftet). Fiskarna som är omistliga i sitt yrke, får ingen hjälp att uthärda EU-beslutet om sillfiskestopp.” Spalten med Yngve

Segelbåten som gick på grund vid Björkenabben, syd Hällevik, har sjunkit vilket med rätta retar en medborgare. Denne är tydlige obekant med våra myndigheters arbetstakt. Nu kan man dessutom åberopa pandemin som orsak till att allt går långsamt. Restaurangen med det roliga namnet ”Direktör Nyfiken” stänger, då fastigheten i Hällevik skall rivas. Här skall byggas bostäder i sydvästra delen av hamnen.

#”Hoppet af Brantevik” i hemmahamnen.

Hemfärden gick i frisk sydväst med kurs mot Vägga udde och isfabriken i Vägga. Bergsingenjören Anders Berntorp,uppe på Rövarebjäret Joggesö, betonar vikten av det omtalade huset benämns isfabrik och inte ishus. Det är ju sant, för det var här alla Karlshamns trålare hämtade isen under 60-talets toppår. Jag minns när fiskebåtarna låg långsides flera stycken utanför varandra och tändkulemotorerna dunkade härligt en stund efter ankomst. Nu har frivilliga #Sjöräddningssällskapet tackat nej till att öppna en station i den gamla fabriken. Man tycker det räcker med stationen i Hörvik för att nå Hällaryds skärgård. Hasslö kan snabbt nå västra och östra delarna av Ronneby skärgård.

När jag dubblerade Eneskäret vid middagstid på lördagen, mötte jag m/s Hoppet av Brantevik som girade babord med kurs mot hemmahamnen. Hon fick en tung resa mot hemmahamnen med vind och vågor nästan stick i stäv. Själv hann jag precis förtöja i Matvik innan vinden ytterligare tilltog.

Skönt när man är lite handikappad i styrbordsaxeln.

Det är bara idioter och kristna som seglar mot vinden.” Muslimskt ordspråk från Zanzibar

#Tjärö i september 2020

Några dagar senare var det dags att avsluta årets affärsförbindelser med Tjärö. Ditfärden bjöd på från havet inrullande lätt dimma. Solen fanns i alla fall däruppe och bröt igenom framåt kvällen. Alla mina utlämnade skrifter hade sålts. Jag glömde kvar reskontran på ett bord vid trädäcket. Ett kort ögonblick av skräck innan jag återfann densamma någon timme senare. Skatteverket har många roliga exempel på förklaringar till att bokföring saknas. ”Hunden har ätit upp den” är en vanlig orsak och med tanke på hur många som skaffat sig hund i år så kanske det stämmer ibland.

Tjärö septemberkväll 2020

Efter en lång och skön promenad i den ljuvliga sensommarkvällen med Eriksberg-hjortarnas bröl i bakgrunden, kunde jag konstatera att Wifi-funktionen på Tjärö blivit bättre. På Hanö har den varit borta hela sommaren. Trots att Samstyret (SD, M, Kd och SOL) i Sölvesborgs kommun har en väldigt god ekonomi och låga corona-tal så har man inte lyckats fixa till en så enkel sak på två somrar. Dåligt för en så livligt frekventerad hamn som Hanö är.

Hemsegling mot Matvik nästa dag blev motorgång i tät dimma och svag vind. Spännande, vackert och intressant. Den nyförvärvade ”smarta telefonen” kom till heders. Med ”Eniro sjökort” kunde jag kontrollera min position. Alböle Björn framträdde som en stor klippa fast den egentligen inte är så hög.

Matvik nåddes med låg fart utan problem. Vi gläds åt att Hällaryds skärgård och Matvik nu sköts av två duktiga kommunala medarbetare som båda heter Magnus. Båda är serviceinriktade och mycket handlingskraftiga!

Tack alla gamla och nya kunder för vänliga ord och snabba betalningar. En tysk kund strulade med betalning men då kontaktade jag en internetkund som jag träffade i augusti och som fick lite informations-material om Blekinge. Bad denne kontakta mannen och efterhöra varför han inte betalade sin skuld. Det gjorde han gärna och efter några påstötningar inkom betalning. Under alla år som jag sålt mina skrifter har jag inte haft någon kundförlust även om det varit nära några gånger.

Efter några kalla nätter men solklara dagar skedde torrsättningen i strålande väder den 29 september.

Avslutningsvis några korta notiser mest från östra Blekinge.

Hamncaféet i trygga #Garpahamnen får nya ägare. Kocken har erfarenhet från Sälen och planer finns att utvidga verksamheten. Platsen ligger så nära havet man kan komma.

Pizzerian Hasslödoppet öppnar igen men inledningsvis bara för avhämtning.

# Visit Blekinge mister sin duktige chef, Håkan Andersson, som går till Olofströms kommun för att bli näringslivschef. Nu planeras för att kommunerna och Region Blekinge skall ta över verksamheten. Stygge Sture är djupt oroad.

Gåsfetens fyr (foto från webben)

Nytt marint naturreservat syd Saltärna till ost Hasslö. Drygt 14000 hektar skall skydda blåmusslor, rödalger, ejder, sill och skarpsill.

Den fina repliken av postjakten “Hiorten (1600-talet) är till salu. Hon sjösattes år 1998. Projektet drevs av Marinmuseum Karlskrona och ett museum i Rostock. Nuvarande ägare heter Yngve Gottlow.

Hiorten (webbfoto)

Amerikanska marinen har övat i östra skärgården. Huruvida #”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö-Kalmar” fanns ombord förtäljer inte historien. Den finns i alla fall åter i lager. Lite dyrare än Sölvesborg-Gö på grund av mindre upplaga.

Ålfiskestopp råder mellan den 1 november till den 31 januari. Moderata ungdomsförbundet vill tillåta ålfiske under sommarmånaderna juni-augusti för att rädda fiskekulturen. Endast folkbokförda blekingar skall få fiska. Ett ovanligt klokt beslut för att komma från moderatungdomar tycker Stygge Sture. Han älskar ål.

Ålanubba femlevajärn (till salu)

En kanotist från Polen på väg till Karlskrona hamnade SSO om Ölands södra udde. Han skickade upp nödsignal och räddades av Kustbevakningen.

Blekinge Museum kanske måste sälja Saxemara Båtvarv som varit museivarv sedan år 2007 men som grundades av Olof Olsson år 1917 på Stickelön väst Saltärna. Havet håller på att erövra lokalerna borta vid Borgmästarfjärden Karlskrona. Att rädda dessa kräver kapital men det unika varvet lär nog inte inbringa några större summor.

Ett nytt landmärke på Verkö kommer att vägleda sjöfarare. Det gamla kabeltornet som kan skymtas redan vid insegling mot Hasslöbron för västerifrån kommande båtar, skall få en granne med samma funktion men som är 70 meter högre än det ursprungliga på 80 m. Det danska företaget NKT som köpte fabriken från ABB har medvind i försäljningen av kabel både till lands och off-shore. Kablarna måste vara hängande när isoleringsbeläggning göres därför dessa höga torn.

Vi Karlshamnare känner oss som nästan hemma när vi ser #Kölöverkets tre höga skorstenar (140 m. höga) redan när vi rundat Utlängan på vår väg ut ur dieseldiket Kalmarsund. I somras rök det till och med från två skorstenar när energipolitikens brister gav sig till känna. I morgonekot debatterade å ena sidan en miljöpartist och den kvinnliga studio-reportern mot en stackars folkpartist/liberal vad gällde energiförsörjningssituationen.

Det känns tryggt med en saklig, objektiv och konsekvensneutral journalistik inom public service.

Miljöpolitik år 2020. “Steget efter” från webben

En höst med god hälsa tillönskas!

P.s. Postjakten Hiorten såldes i veckan till Lettland.

Thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *