Sommarvärme i Blekinge skärgård

Regnby över Hanöbukten Foto Mattis Månsson Facebook

10000 kr i elräkning, 1500 för att tanka en småbil, jordbrukarkonkurserna haglar, matpriserna skenar, vi har cementbrist, gruvnäringen flyr, vägar krackelerar, samordningsnummer på vift, pass säljs svart, passkaos, Arlandakaos, 1700 skjutningar och snart 250 döda i gängkrig sedan 2017. Rån per 100.000 invånare 88 st , Finland 33 st, Danmark 29 st, Norge 17 st. Byråkratin sväller och andelen kommunikatörer har ökat 4 gånger snabbare än det totala antalet anställda i statliga myndigheter de senaste 15 åren.”I kommuner och landsting samt regioner finns cirka 3000 kommunikatörer.

Karlshamnskonstnären Lehån

Läget i konungariket Sverige är bedrövlig men opinionsundersökningar hyllar de ansvariga. Ingen journalist nämner det stora bortfallet som både #Novus och #SCB har i sina undersökningar. SCB hade i majmätningen ett bortfall på 53,7% men undersökningen presenteras ändå som seriös. Pk-media, statsvetare och undersökningsinstituten göder varandra.

Tänkvärd bild.

Ovanstående bild fick jag av en polsk kund som ville veta lite mer om Blekinge. Han kommer hit med en större 40-fotare till sommaren. Genom att ”smöra” för skärgårdsförfattaren fick Adam en del tips och löfte om att få köpa lite gamla sjökort över svenska kusten.

Den tyske journalisten som inte kunde få hjälp med sin motor i marinmetropolen Karlskrona vill ändå återvända hit i sommar. Han önskar tips om lämpliga besöksmål. Han nådde inte Östra skärgården så #Utklippan, där förfallet börjar sprida sig, bör väl besökas. Ingen skärgårdsbåt dit, ingen restaurang, ingen gästhamnsvärd förutom# SXK Blekingekrets, bara en automat. Torr-klossetterna lär väl se ut som på en annan ö i närområdet som jag besökte förra sommaren.

Torhamns Udde mot Långören

#Torhamns fågelstation firade 60 år 2021 och nu kommer en bok om denna sevärda udde. Ett 20-tal författare med Ulf Lundgren i spetsen beskriver naturreservatets fornlämningar, flora, betesdjur och militära verksamhet.

Torhamns Udde bryggan. Inget vattendjup för att förtöja.

I Karlskrona kan jag väl visa det skandalomsusade #Blekinge museum, #Jarramas, världens minsta fullriggare, #Rosenbom och #Amiralitetskyrkan, den största träkyrkan i Sverige och Stortorget, norra Europas största, samt Sveriges längsta träbänk. Allt är visserligen ”fake news” men det kan vi väl tala tyst om.

Statens Fastighetsverk släpper serien ”Hemliga rum” där fyren God Natt kan besökas på video-länk.

#Marinmuseum får vi inte glömma.

I omedelbar närhet av det gamla fortet/fyren ligger Örlogshamnen. Ett av många så kallade ”skyddsobjekt” runt Karlskrona. Dryga böter väntar den som besöker Hajvar, Trashhallarna, Kungsholmen eller försöker paddla genom Örlogshamnen.

Roligare är då att restaurangen på #Karö åter öppnar. Mellan den 1 juni och 31 augusti har man öppet 2 dagar i veckan på försök. Nu skall den drivas av samme krögare som lyckats så väl med krogen Sjöboden i Garpahamnen på Hasslö, Niclas Lundberg. De politiska genierna i Ronneby ställer in turerna med den så kallade ”Kalle-båten”, vilket försvårar tillgängligheten till Karö. En större namninsamling omfattande 1000 protestanter hjälpte inte. Nu skall folket åka med #m/f Astrid som utgår från Ronneby centrum. När det är högvatten kommer hon inte under den fasta bron i Ronnebyhamn och antalet är turer är mycket begränsat jämfört med Karöline. Astrid kommer inte att anlöpa Aspan och Harö. Två turer/dag mellan Ronneby hamn/Ronneby Marina och #Tjärö påbörjas den 27 juni. Det är Affärsverken AB som kör denna linje för Blekingetrafiken.

M/f Astrid

Ronneby hamn genomgår en förvandling sedan handelstrafiken lagts ner. Nu talar man om Ronneby Marina och Östra Piren som blivit populär bland husbilsfolket. En ny entreprenör har arrenderat ett större område för marin verksamhet. Kajakstation, surf och flytbrygga planeras på denna blåsiga plats

Min illustratör #Gunilla Dahlgren (Lilla fruntimret) tillskrivs följande citat:

Det är dumt att bara sitta och vänta på den rätte när man kan ha så mycket skoj med de andra under tiden.

#Fler bilder av Gunilla i Natur-och gästhamnar i Blekinge.

Gö hamn uppskattas av många av mina läsare.. Så särskilt många gästplatser finns inte men nu har viss upprustning skett av kajer, hamninlopp och elförsörjning. Naturälskaren gillar platsen som är väl beskriven i Natur- och gästhamnar/Sölvesborg-Gö

Gö fiskehamn

I ett tidigare inlägg berättade jag om en större fritidsbåt som gick på grund. Skepparen började ”kröka” och var bra ”på lyset” när KBV kom. Promillehalten i blodet uppgick till 2,4. Blekinge Tingsrätt tyckte inte som skepparen, att båten var förtöjd, och utdömde dagsböter för grovt sjöfylleri. Nog värt att överklaga om advokaten är skicklig. Blekinge Tingsrätt avkunnar en del märkliga domar. Misshandlar man sin fru och dessutom skjuter henne i magen blir straffet bara 2 års fängelse.

Nu krävs behörighet för att framföra vattenskoter, detta djävulens påfund. Har Du förarbevis eller kustskepparintyg kan man ansöka om att få ett förarbevis för vattenskoter direkt. Gäller till och med april 2023.

På Matviksfjärden brukar förvuxna barn fara fram i mindre grupper, även om sommaren som gick innebar en viss minskning. Äntligen har flytbryggan vid inloppet till Matvikshamn fått elström. Här finns gästplatserna så nu behöver man inte 50 meter elsladd för att få kontakt med Karlshamns Energi.

Karlshamnsverket i september 2021

Idag, den 3 juni, körde #Fortum/Uniper åter Kölöverket trots den friska vinden. Kanske man kan räkna med lika fin aktieutdelning nästa år som i år. En dryg Euro/aktie och ingen 35% källskatt. Nordea- och Stora Enso drabbas dock, då de är registrerade i Stockholm men Finlands skatteverk betalar tillbaka skatten efter ansökan. Onödigt krångligt kan jag intyga. Det får nog bli byte till Sampo som inte har någon skatt och som gav drygt 4 EUR i utdelning. Så har företaget också styrts av en omprogrammerad kommunist (Björn Wahlroos).

Isfabriken i Vägga har sålts av Karlshamns kommun på sedvanligt manér. Ingen budgivning mellan flera spekulanter. Pris 775.000 efter att kommunen betalade 710.000 år 2015 plus driftskostnader på cirka 200.000 kr årligen. Här skall visst bli ytterligare en restaurang. Då kommer det att finnas fyra krogar i Vägga.

I lägervall . Jacob Hägg

På #Hanö försöker man återigen dra VA-ledningar och fiberkabel över sundet till ”Listalannet”. Kanske kan man äntligen hoppas på fungerande Wifi till sommaren. Ett antal kåsar har demolerats men det sägs att dessa kulturminne skall återställas.

I Hällevik har den tidigare så utmärkta matbutiken åter öppnats. I Nogersund och Hörvik finns de allt mer vanliga automatiserade butikerna #24food med ett ytterst begränsat sortiment. Likväl har inbrott redan förekommit. Man hade tanken att ha tillgång till butikens tjänster dygnet runt med BankID. Nu måste ägaren tänka om med tanke på kriminaliteten.

#Tradjazz-festivalen i Hällevik ser ut att bli av och Killebomfestivalen i Sölvesborg går av stapeln den 6-9 juli. Ett evenemang med sommarmarknad, medeltidsmarknad, stadslopp, smådjursmarknad och artistuppträde. En tillställning som jag aldrig har besökt. Det får räcka med Östersjöfestivalen i Karlshamn i slutet på juli.

Hanö Vindhall med utsikt mot NV

Ny stor vindkraftspark 280 meter hög planeras sydost om Nogersund till en kostnad av 25-30 miljarder. Färre verk men med högre kapacitet och höjd-

Gadus Morhua

Blekinges landskapsfisk får åter fiskas av fritidsfiskare från den 1 april. Högst 1 torsk per dag och person. Om man som bifångst får upp ytterligare en torsk skall den kastas i sjön, levande eller död!

Yrkesfiske efter torsk i Östersjön är förbjudet. På fornsvenska hette Östersjön Eistrasalt eller Östrasalt.

Som jag berättat tidigare avslog Mark- och Miljödomstolen i Växjö mitt besvär över att Blekinges kanske mest intressanta ö (Dragsö vid Eriksberg) blockerades för allmänheten. Mitt överklagande till Mark- och Miljööverdomstolen försvann mellan Karlshamn och Växjö dit besväret skulle ställas för vidare befodran.

Jag har skickat tusentals brev med Post Nord och alla har nått adressaten. Att detta brev i Corona-tider inte kom fram korrekt tyckte Svea Hovrätt inte borde beaktas. Mycket märkligt anser en del, så och jag. Nu ”tyar” jag inte mer som vi säger i Hällaryd. Som en service till mina läsare kommer jag att i varje inlägg presentera en bild från Dragsö. Länsstyrelsen i Blekinge, Karlshamns kommun och en hel del båtorganisationer gråter i alla fall inte över stängningen. Vissa står med mössan i hand och bugar för mångmiljardären från Kyrkhult.

Utsikt från Dragsö mot Eriksberg. Här bor man när någon annan betalar.

I Skellefteå valde en fackklubb en SD-politiker vilket upprörde Metalledningen och LO-basen. Även näringsministern eller Lessebo-Lenin som vi kallar honom upprördes över medlemmarnas val.

IF Metall petar alltså någon från ett fackligt uppdrag pga att personen tillhör ”fel” riksdagsparti. Ett parti som en väldigt stor del av IF Metalls medlemmar dessutom röstar på. Vem företräder facket egentligen? Medlemmarna eller politiska partier?

Richard Herrey Twitter 26 jan 2021

Det finns alltså länder där regeringstrogna fackförbund sluter kollektivavtal och utesluter medlemsvalda företrädare som företräder andra partier? Petter Birgersson på Twitter

Stygge Sture kan tyvärr inte medverka idag på grund av ovanstående och att han dessutom lyssnade på valdebatten i TV4 för några månader sedan. Vår nya statsminister påstod där att gängkriminaliteten berodde på förekomsten av friskolor. Sture drabbades av en depression. Det hjälpte inte att jag berättade att jag hört värre saker. Vi hade en nu avliden utrikesminister som på 1980-talet påstod att de baltiska staterna inte varit ockuperade. Det trodde han inte på.

Det finns en hel del läsare som uppskattar Stygge Stures elakheter men njut av ”Steget efter*” och hans träffande satirteckningar.

Ebba protesterar utanför Ryska ambassaden.

Ha en fin sommar!

Thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *