Sommarminnen från Blekinge skärgård 2021.

Sommarminnen år 2021 i #Blekinge skärgård

Gamla har bättre hand med barn än föräldrar för de tycker faktiskt om barn. Kristian 9 år Ur Grethe Dirckinck-Holmfelds bok: Barns tankar om mormor och morfar,farmor och farfar

Nu kommer hon tillbaka till oss!

”Det är inte klokt vad sommaren är kort” diktade Kalmarkonstnären Raine Navin på 1970-talet. Detta har jag nämnt tidigare men det gäller fortfarande. Klockorna går fortare och fortare ju äldre man blir. Tur är väl det. Motsatsen hade nog varit tråkigt.

Mycket i livet upprepar sig. Sjösättning är något som vi brukar ha i slutet av april. År 2021 blev den speciell genom pandemin. Rädslan för att bli smittad gjorde att endast båtar med genomgående mast kunde mastas vid sjösättningen. Maxi-båtarna. vars mast står på däck. fick masta enskilt vid den något bristfälliga mastkranen som finns i Matvik.

Den nya besättningen som sköter Karlshamns båthamnar ger ett intryck av handlingskraft. Så är det också en kvinna i spetsen. Felippa har lovat att ta tag i problemet med mastkranen. Lars, med anknytning till Inre Ekö sommartid, har drivit på i ärendet. Nytillkomna ser ofta saker med friska ögon. Vi gamlingar har undvikit mastkranen sedan många år. Våra förhoppningar på förbättring var tidigare inte så stora. Faktum är att en gång lossnade kroken och tillhörande tyngd på 10 kg under pågående mastarbete. Ingen människa kom till skada, endast Balladen som skulle mastas på fick lite plastskador.

Karlshamnsvy från Kastellet. Bild från webben.

Oroande är dock den privatisering av infrastrukturen kring vårt båtliv som de politiska genierna i Karlshamns kommun strävar mot. Det rödgröna styret och oppositionen tycks vara inne på samma linje att sälja ut båtbryggor och uppläggningsplatser till privata intressenter. Båtägarna får då högre kostnader. Min båtplats som fortfarande är kommunägd har sedan 2016 stigit med 16% till 4.674 kr medan hyran för den sedan några år privatiserade uppläggning/uppställningsplatsen för båt och vagga stigit med 70% till 2.130 kr. Konsumentprisindex har under samma period ökat mindre än 10%.

Som många vet så är momsen för en husvagns ställplats i någon av våra gästhamnar bara 6% medan vi båtägare betalar 25% i moms. Det är resultatet av Bert Karlsson och Carl Bildts kohandel när Ny Demokrati pressade den borgerliga regeringen under sent 1990-tal. Bert ägde då Sommarland i Skara och hade många husvagnsgäster.

Ett antal båtklubbar i Karlshamn har i elfte timmen reagerat på utförsäljningarna i Karlshamn och begärt ett samarbete om båthamnsdriften mellan kommunen och klubbarna. Karlshamns kommun är inte mycket för samråd, det kan Matviks Brygg-förening vittna om. När kommunala beslut har tagits får vi veta i media vad som gäller.

#Hanöfyr en sommarkväll

Efter den soliga sjösättningsdagen i slutet av april blev kanske inte maj månad den bästa ur vädersynpunkt men efter blåst och regn kommer solsken. För många skåningar blev Blekinge skärgård det alternativa resmålet när nu Danmark var stängt. Mina skrifter är välkända nere i Skåneland. Jag har haft duktiga återförsäljare i både Ystad och Simrishamn. Duktiga Christina har sålt sin firma Tackel & Tåg i Ystad efter att maken Lars gått bort. En annan verklig Blekinge-ambassadör; Jan Ljunggren Simrishamn, finns inte längre bland oss. Hos både Christina och Jan mötte båtfolk mina skrifter. Idag sköts gästhamnen i Simrishamn av kommunen, mer behöver inte sägas.

Turligt nog så har Hanö i sommar slagit rekord i besökande båtar. Nästan 3.000 båtar har Blekinges troligen mest engagerade hamnvärd, Lotta Olofsson, välkomnat till denna unika ö. Några båtar har till och med fått ändra sina planer då hamnen varit full vissa helger. Nästan 1.000 fler båtar än år 2020. Klart att man då inte hinner ringa bokförläggaren när Gö-Kalmar-versionen såldes slut redan efter någon månad. Själv vill jag inte störa en stressad hamnkapten. Listerlandet med hamnar som Hörvik, Hällevik och Hällaryds skärgård finns ju, det kan väl duga? Dessutom är det väldigt få skjutningar och sprängningar på ”Listalannet”jämfört med vad som sker i vissa andra Blekingekommuner. Köp Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö! Där finns många pärlor att upptäcka eller beställ Gö-Kalmar på webben.

Sölvesborg kommun har beslutat att gå med i biosfärområdet #Blekinge Arkipelag. Kanske man också kan se till så att Blekinges kanske mest välbesökta gästhamn får ett fungerande Wifi. Det har inte till hamnvärdens förtvivlan fungerat de senaste tre åren.

Inte bara Hanö har legat på topp, även #Tjärö har slagit rekord i besökande. Ibland har lunch-maten i restaurangen till och med tagit slut. Det är naturligtvis svårt att planera för ett så väderberoende resmål. Bryggorna har ofta varit fullbelagda men det finns många alternativ tilläggsplatser i naturhamn och dessutom 2 SXK-bojar på nordsidan om ön. I slutet av juli inträffade en tidig morgon båtbrand ombord på en motorbåt, turligt nog förtöjd på nordsidan av ön. Ingen människa kom till skada. Brand ombord är nog bland det värsta man råka ut. Som jag tidigare berättat självantände en trasa ombord på s/y Johanna. Den hade använts för inoljning av teak och låg i diskhon när jag upptäckte att den började brinna.

Tjärö västsida

Ronneby kommun planerar för en daglig båtlinje mellan Ronneby Marina inne i f.d. handelshamnen och Tjärö. Om den kan komma till stånd redan till sommaren 2022 är tveksamt. Kommunala beslut måste som bekant ofta få ta sin tid.

Något som inte fick ta tid var Karlshamns kommun avyttring av viktiga delar av Tärnö.

Dottern Malin och Peter Svensson är goda marknadsförare så en strid ström av media-folk har bjudit på text- och tv-reklam för det nybildade bolaget, #Tärnö Kroken AB, som rapporterar goda försäljningssiffror trots en kort sommar för Franks krog. Några gäster har även prövat på glamping (glamourus camping) på den härliga ön.

Förvaltningsdomstolen i Växjö tyckte inte att affären mellan min sympatiske bryggranne och Karlshamns kommun stred mot gällande lagstiftning. Fastigheter och bryggor såldes som bekant

mitt i vintern när varken isen bar eller brast. Betänketid 14 dagar och ett anbud som var 250.000 kr högre antogs inte, samt en värdering från 20219 som var inaktuell efter installation av kommunalt VA och fiberdragning. Domen från Växjödomstolen kom i november och kommer troligtvis att överklagas.

Kåsakroksbryggan under renovering för några år sedan. Nu privat.

Noteras bör att den brygga inne i Kåsakroken som Karlshamns kommun renoverade för miljonbelopp numera är privat. #Laxbodens bryggor finns kvar men är avgiftsbelagda. Kostar

cirka 200 SEK att förtöja vid. Tills vidare är den populära gästbryggan i öster fortfarande fri att lägga till vid. Där finns numera också toalett.

Båtar som är utestängda från Dragsö av markägaren och Länsstyrelsen i Blekinge. Kan vår nya landshövding #Ulrika Messing rädda ön åt folket?

Dragsö på Eriksbergsområdet är fortsatt stängd. Mark- och Miljödomstolen i Växjö ansåg att jag inte hade rätt att k laga med hänvisning till allemansrätten. Beslutet har överklagats men tystnaden är total både från Växjö och Miljööverdomstolen. Den 23 december läser jag i BLT att MP och S vill satsa 250.000 kr på marknadsföring av så kallad outdoor-turism riktad mot Danmark och norra Tyskland. Syftet är att gynna lokala företag som Eriksberg och Kronolaxfisket i Mörrum (Sic!) säger kommunalrådet Mattsson. #Mellby Gård som ägs av mångmiljardären och exblekingen Rune Andersson hade förra året en omsättning på cirka 10 miljarder kronor och en vinst före avskrivning på 2 miljarder. Man äger bl.a. Eriksberg Hotel&Nature Reserve så stödet från Karlshamns kommun kan kanske inte betraktas som nödvändigt. Statliga Sveaskog som basar över Kronolaxfisket är inte heller utblottade.

Stängd har restaurangen på härliga Karö varit sommaren 2021. ”Villa Vassen” på fastlandssidan har däremot varit öppen. Även tankstationen har varit i bruk. Tyvärr har mina skrifter inte funnits tillgängliga då gästhamnsentreprenören ansåg det alltför krångligt att erbjuda denna service till sina båtgäster.

Foto: Gunnar Paulsson Matvik

Memento mori (Kom ihåg att Du är dödlig)

Två alltid lika vänliga och sympatiska bryggrannar har lämnat detta jordeliv under hösten 2021. Claes Rosenius som tenterat ett flertal båtägare som önskat bredda sin kompetens har avlidit efter en längre tids sjukdom. Claes och hans hustru Margareta har tillbringat sina somrar i Hällaryds skärgård (Mulö-Joggesö) allt sedan ungdomen.

Vi lever i reservdelsåldern” var det sista yttrande jag minns från Bo Johansson, son till legenden Kalle på Mulö. Yttrandet kom när jag berättade om mina avslitna senor i höger arm. Han och hans hustru Karin som gick bort i somras, var alltid väldigt vänliga och bytte gärna några ord.

Bo omkom på Joggesö där han och Karin hade haft sitt semesterviste (Karins föräldrarhem). Den tragiska olyckan inträffade när han skulle såga ner en gren från ett träd.

Saknaden efter alla tre, Karin, Bo och Claes, är stor i skärgården och i Matviks hamn.

Ytterligare en ”sjöman” som avlidit under hösten vill jag nämna, eftersom han lämnat ett minne efter sig hos mig från slutet av 1960-talet. Dr Erik Valeur född 31 maj 1928 gick bort den 8 november 2021. Jag tror han var utbildad öronläkare och jag vet att han kappseglade med en båt som hette Sorella. Kanske var det en Laurinkoster?

I slutet på 60-talet skulle Karlshamns Segelsällskap arrangera ett föredrag där dr. Valeur skulle tala om sjösjuka. Ung och osäker gick jag dit och satte mig i publiken som dominerades av de breda ”pöjkarna” med hår på bröstet.

Dr Valeur inledde med en fråga:

Finns det någon eller några som aldrig varit sjösjuka?

”Ja!”, ropade flera stycken i publiken.

Då har Ni sannolikt haft syfilis” svarade dr. Valeur till publikens blandade förtjusning.

Sedan följde en förklaring om att denna allvarliga sjukdom kunde slå ut balansorganen varvid ingen sjösjuka uppstod. Hur man kunde utnyttja denna kunskap berättade sedan Erik Valeur vidare om. En fiskare som på ålderns höst började bli sjösjuk ficks sina balansorgan medvetet deformerade och kunde därmed fortsätta sitt fiske.

En duktig kappseglare och föredragshållare har lämnat oss. I min klippbok visar första urklippet att s/y Sorella på Karlshamn Segelsällskaps första söndagskappsegling år 1970 segrade i Havskryssar-klassen, före en nykomling i en båt som hette s/y Johanna.

Vinden mojnar, havet tystnar. Skönt är att vila i evig stiltje.

Rhapsody

Övriga sjöfartsnotiser

Seglaren, båtkonstruktören och perfektionisten Göran Dahlström har kommit ut med en drygt 300 sidor tjock bok #”Sagan om Rhapsody, från ritbord till segling.” Denna konstruktion hade stora framgångar på Gotland Runt, Öland Runt, Själland- och Bornholm Runt.

Göran är från början Ronneby-bo men bor numera i Karlshamn.

En av Sveriges mest kvalificerade segelmakare och kappseglare behöver snart större lokaler i Karlshamn.

Hans Hamel har vunnit massor av större kappseglingar och levererat kvalitetssegel till många prominenta seglare. Den kände f.d. Handelsbanksdirektören Arne Mårtensson som seglade jorden runt i en HR62 (Yaghan) med en f.d Ronneby-tös ,Heléne, hade segel från #Hamel Sails. Hans Hamel drömmer om att Vägga-hamnen skall utvecklas som gästhamn. Den drömmen har funnits hos många, dock inte hos de som makten haver.

Att utveckla innerhamnen i Karlshamn skrev jag om i början av mitt bloggande för många år sedan. Då tänkte jag mig bryggor längs östra kajen för det rörliga båtlivet. Tänk piren på Stenshamn som kompletterats med träbryggor.

Stenshamn Piren kompletterad med träbrygga

Den nuvarande gästhamnen är inte så rolig att förtöja vid. Nu skall kommunen utveckla en bit av kajen till en som man kallar ”sommargata” med food-trucks och fler serveringar.

Det blir då kanske inte så roligt med långsides-förtöjning bland allt matos som uppstår. Idag finns flera flytande serveringar och fler lär det bli. Så den idén kanske måste strykas fast kajen är lång.

Den sträcker sig ända ut till Östra Piren och bygget där som börjat konkurrera med La Sagrada Familia i Barcelona vad gäller byggnadstid. Katedralen började byggas 1852 och är ännu inte färdig. Karlshamnsbygget pausar och Antoni Gaudi (1852-1926) i sin himmel ler.

Vägga udde i november foto J. Urstèn

Flera grundstötningar och ett totalhaveri inträffade under året vid Vägga udde, Hällaryds skärgård Ronneby och utanför Tjurkö. En skeppare på ett större skepp (20 x 5 m.) började festa när han fastnade på grund. Han började då festa med besättningen och var bra på ”lyset” (2,4 promille) när Kustbevakningen kom. Åtal för grovt sjöfylleri sägs vänta. Intressant juridisk fråga. Får man inte festa när man förtöjt? Var ankaret i ?

“Monsun i bleke” Bildtext och foto: Anders Berntorp

Håll durken torr och kölen våt!

På Hasslö har Sjöräddningsstationen i Garpahamnen däremot fått ny lokal efter branden i augusti och även en ny modern svävare har överförts till stationen.

Restaurangen #”Sjöboden” i Garpahamnen har fått ny spännande meny och nya ägare. ”Hasslödoppet” uppe på ön finns kvar och ett mikrobryggeri etableras också i lokalen. Ola och Christinas öl har mött positiva reaktioner.

Garpahamnens “stugby” och restaurang Sjöboden.

Vid fina Bollöarna finns nu två SXK-bojar. Platsen är populär så de behövs i synnerhet som vårt försvar ansett det nödvändigt att stänga Hajvars utmärkta hamn. Stränga dagsböter utmäts om man beträder detta skyddsobjekt. En tänkande människa måste fråga sig vad är det man vill skydda?

Att folk som paddlar in Örlogshamnen eller landstiger på Kungsholmen drabbas av höga böter är begripligt men att Hajvar och Trashallarna är så förskräckligt hemligt är bara att jäklas med de som betalar. Det vore bättre om man höll rent från spioner på Högkvarteret och inom Säpo. Statsministerns städare bör ju också granskas. En “paddlare” frikändes av tingsrätten då han hävdade att strömmar fört honom in i örlogshamnen. Kan också ha varit en rysk miniubåt.

M/f Södern vid Långören

M/f Södern byggd 1953 på Hasslö har under många år legat vid Aspö Mad (färjeläget).Tidigare gick hon i passagerartrafik i Karlskrona och för att senare trafikera Landsort/Öja. Hon är nu såld och skall bli café vid samma kaj som tidigare. Vissa charter-turer skall förekomma enligt de nya ägarna Sven-Erik Löfgren, Stig Sjöberg (årets Blekinge-ambassadör) och Harald Kruger. Saxat ur BLT

Alouette Kalmar Tullhamn

UNESCO meddelade den 14:e december att den nordiska klinkbygges-traditionen nu upptas som immateriellt världskulturarv. Det är Sveriges första immateriella kulturarv och syftet är att bevara och höja statusen på klinkbygget. Något som säkert glädjer Litorina folkhögskola med sin båt- byggarskola på Stumholmen i Karlskrona.

Jaktkanot byggd av Göran Snaar Karlskrona

Karlskronas gamla gästhamn heter numera Karlskrona Stadsmarina, tidigare Tallebryggan. När Du besöker denna hamn passa då på att besöka Stortorget som efter uppmätning inte längre är Norra Europas största torg men väl Sveriges näst vackraste år 2021 (Lilla Torg i Malmö 1:a). Detta enligt omröstning arrangerad av Arkitektupproret. Besök gärna Kilströmskaj vid bron som går över till Saltö. Här finns ett av Sveriges fulaste nybygge. En utmärkelse som nu blir lättare att smälta. Huset fick platssiffra 3 efter tillbyggnaden av Liljevalchs konsthall på Djurgården som ”vann” tävlingen. Ett hotell i Halmstad som av folket kallas Hotel Stasi kom på andra plats. Mer än 12.000 röstande.

Långören

”Östra skärgården i Blekinge-natur och kultur under 4000 år” skildras i nyutkommen bok av professor em. Björn Berglund (kvartärgeologi). Björn är sommarboende på härliga Långören och har sina rötter från ön känd för sin Långörasläkt.

Långören och den högsta ön i Östra skärgården, Inlängan, samt Ungskär, Stenshamn och Utlängans utveckling belyses av den sympatiske forskaren. Framlidne konstnären Nils Forshed har illustrerat utvecklingen. Även drönarbilder belyser dagsläget. Boken finns att inhandla hos Östra Blekinge Hembygdsförening, lokala livsmedelsbutiker samt Blekinge Museum.

Under året som gick var det precis 40 år sedan U137 gick på grund vid Torumskär (27 okt 1981). Det tog många år innan en skylt kom upp på skäret.

Utklippan har saknat hamnkapten under sommaren. Världshus och vandrarhem har varit stängda då Statens Fastighetsverk och entreprenören som arrenderat hamn,vandrarhem och övriga lokaler inte kommit överens om villkoren. Utlovad bro mellan skären, Norraskär och Södraskär, har inte blivit av och elförsörjningen har inte fungerat. Sjökabeln är dålig och har reparerats under sommaren. SFV vill sätta solpanel och vätgassystem på ön men Riksantikvarieämbetet säger stopp. Pengar finns till solpanel men inte till elkabel. Gissa varför! Svenska Kryssarklubbens Blekingekrets värdskap har fungerat som vanligt med många gäster och olika stugvärdar. Ett uppdrag som kan rekommenderas.

Ungskär

Kråkenabben, som Du har på Din styrbordsida vid insegling till Hällevik är en märklig plats att besöka. Har vi tur blir det ett fågel/utsiktstorn här så småningom, om länsstyrelse ger dispens att bygga i fågelskyddsområdet. Några lokala ”spinkeräknare” som ornitologer kallas av Blekinges skärgårdsbefolkning har lämnat in en dispensansökan. Finns bara någon miljardär bland de sökande så brukar länsstyrelsen vara positiva (läs Eriksberg stänger Dragsö). Björkenabben som Du har på Din babordsida vid insegling till Hällevik skall bli naturreservat. Precis som Kråkenabben värd en promenad. Radiomasterna står kvar men är ej i bruk.

Skarvar, sälar och vattenskotrar i alltför stor omfattning är ett otyg. Nu har länsstyrelsen insett vilken skada skarvarna gör på fisket och beslutat tillåta skyddsjakt på storskarv. Cirka 1800 fåglar skall få skjutas årligen i Blekinge. Blekinge Ornitologiska Förening gillar inte beslutet och överklagar beslutet. Ett föredrag jag lyssnade på innehöll uppgift om att skarven konsumerar mer fisk än Blekinges lokala fiskare.

Hällevik Stibybacke med Kråkenabben i fonden.

Kristianopels anrika gästgiveri har fått nya ägare till ett pris av 5.300.000 kr. Verksamheten sägs komma bestå.

Kristianopel Gästgivaregård

Inget riktat torskfiske i våra farvatten. Riktat betyder att man bara godkänner bifångst av torsk och då begränsat till 489 ton. En minskning med 88%. Torsken är vår landskapsfisk. Även det riktade sillfisket förbjuds i västra Östersjön. Endast som bifångst.

Stygge Sture´s omvärldsanalys

FLER LÄR LYSSNA PÅ IDA KARKIAINEN

Nästa gång hon framträder i medierna med ett politiskt förslag – exempelvis att fullfölja regeringens ambitioner om att stärka statens närvaro i hela landet – så kommer helt enkelt fler att lyssna. Hon verkar vara en intressant person. Till skillnad från mellanmjölks-anhanget vars livserfarenhet inskränker sig till att de haft ett sommarjobb på HSB som pappa kommunalrådet fixat.

Stig-Björn Ljunggren Sydöstra Sveriges Dagblad

Faktum är att om man blandar färgerna rött och grönt så blir det brunt.

Det svenska rättsväsendet är varken svenskt eller rättvist.

Våldtäktsoffret får 125.000 kr efter en tortyr liknande våldtäkt och förövaren får drygt 800.000 kr av JK. Orsak felaktig ålder på förövaren gjorde att fängelsedomen blev felaktig och fängelsevistelsen för lång. (Hösten 2021)

Avslutningsvis ett stort TACK till alla mina kunder för snabba likvider. Ni har varit flera än vanligt men jag har prioriterat snabba leveranser och Ert gensvar har varit positivt.

Hajvar i kvällssol är stängd av Försvarsmakten. Höga böter drabbar båtfolk och sportfiskare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *