Ta med #Allan Karlsson (101-åringen) och #Göran Persson ut i Blekinge skärgård!

Mycket underhållande bok.

“Man har säkert tänkt men jag förstår inte hur.”

Skansenchef om kravet på 20 kvm/person utomhus men 10 kvm/person inomhus

Denna aprilsöndag har vi haft ett väder så dåligt att man varken ville släppa ut katten eller blondinen. Tiden för sjösättning närmar sig och jag vill passa på att tipsa om två böcker som berett mycket glädje under årets första månader.

Den första jag vill nämna är den internationelle succéförfattaren #Jonas Jonassons #”Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket.”

Det är inte ofta jag skrattar , kanske när jag tittar på Seinfeldt eller Public Service presenterar någon opinionsundersökning där bortfallet är 40%.

Häromveckan berättades av flera medier att socialministern ”rusar i förtroende” i den mätning som Novus genomför när det gäller väljarnas förtroende för regeringens ministrar. Nu säger kanske den ”nyheten” mer om yrkeshedern hos dem som rapporterade på det sättet, däribland SVT. Som Johan Romin och Henrik Jönsson påpekar (se Henrik Jönsson på Youtube) är underlaget för den braskande slutsatsen blott 37 personer, dessutom utan någon bortfallsanalys av de 41 procent som inte svarade på enkäten. Men det blev fina rubriker för ministern, och kan därför betraktas som en politisk framgång. Ur tidningen Fokus

Åter till boken som skildrar Allan och Julius äventyr i olika världsdelar och de möter allt från svenska nazister, Trump, Kim Jong-Un till Margot Wallström. Snälla och roliga elakheter från författaren och Allan har redan gjort även denna bok om #Allan Karlssons äventyr till en säljsuccé. Mycket nöje!

Den andra boken jag vill nämna är avsedd för den som är intresserad av politiskt skvaller.

#Erik Fichtelius: Aldrig ensam , alltid ensam

Samtalen med Göran Persson 1996-2006 Norstedts förlag

Denna bok (650 sidor) kom för några år sedan och väckte viss debatt. Public Service-reportern hade förbundit sig att inte publicera vad han fått ut av samtalen förrän Göran Persson avgått som statsminister.

Nu får vi veta vad “vår store ledare” som tillträdde för 25 år sedan,tyckte om sina kollegor och fifflande SSU-ordförande, motståndare och kommunister under sin regeringstid. De senare är ju som bekant på väg tillbaka i vårt historielösa samhälle och det tycks inte vara något problem för dagens statsminister, om man skall döma av nyligen gjorda uttalande.

Rollen som statsminister måste vara krävande, men med det självförtroende kommunalrådet från Katrineholm uppvisade så verkar han inte fått några men. Han mobbades visserligen för sina stora glasögon men nu är det tydligen högsta mode bland trendkänsliga individer.

(Jag själv är inte socialdemokrat längre. Lämnade partiet när jag insåg att man kollektivanslöt fackföreningsmedlemmar till Socialdemokratiska Arbetarpartiet. “En kvarnsten runt halsen för partiet”ansåg Stig Malm, nyligen avliden f.d.LO-ordförande, att detta odemokratiska tillvägagångssätt var. )

Jag hade stor glädje av boken och fick många nostalgiska återblickar. Hedersdoktorns egna memoarer #”Min väg, mina val” på 478 sidor nådde däremot inte upp till mina förväntningar. Författaren fick däremot drygt 700.000 kr i stipendium från Riksbankens Jubileumsfond så han var säkert nöjd, eftersom sådana brukar vara skattefria.

Daniel Tarschys på Riksbanken vill så gärna stödja projekt som belyser svensk historia. Läs inte #Louise Browns bok “Den skenhelige svensken” om Du vill behålla Din Sverigebild obefläckad. “Göteborgsandan”, Telia och Fanérdun i Kalmar är några skandaler som avhandlas.

Hoppas Du får glädje av tipsen.

Så några korta notiser från Blekinge skärgård.

I Vägga finns även i sommar två restauranger. #”Wägga fisk och delikatessrökeri” öppnade vid månadsskiftet mars-april.

#“Dockside, Vägga Mat & Brygga” öppnar i maj. Ligger i norra delen av hamnen.

I Karlshamns Innerhamn finns “Sillavagnen” och “Gelato Coffe & Ice Cream” som öppnar när värmen kommer.

“Restaurangen på #Tjärö” öppnar för allmänheten den 30 april men större grupper kan få komma tidigare.

#“Villa Vassen” i Ronneby kommer att öppna i maj under samma “befäl” som förra sommaren. Catharina driver redan en restaurang i centrala Ronneby. Restaurang Karö tycks förbli stängd även denna sommar.

Tankstation kommer att drivas av kommunen såväl som färjan Karöline.

Restaurangen på #Utklippan kan förhoppningsvis öppna till sommaren. Karlskrona kommun har tagit beslut att reparera sjökabeln som är skadad ut till “Klippe”. När så kan ske är naturligtvis osäkert. Just nu ingen fyr och ingen restaurang.

Liljevalchs tillbyggnad pris 500 miljoner kr.

#”Arkitektupproret” har förärat Karlskrona kommun tredje pris vad gäller årets fulaste nybygge. Kilströms kaj som ligger vid Saltö-hamnen och på fina gamla Björkholmen ritades av Gert Wingård som även ritade det objekt som tog hem första pris, Liljevalchs tillbyggnad. Den hos SVT så om-huldade arkitekten tog även hem femte pris i denna omröstning bland svenska folket. I omröstningen deltog drygt 12.000 personer. Lite fler än i ovan beskrivna förtroende-omröstningar.

Kilströms kaj (från webben)

Låt oss nu få vårvärmen åter. Sjösättning är redan bokad och i morgon skall jag få första sticket. Vår nye biståndsminister (MP) lär väl inte hinna ge bort den dosen?

Vi hörs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *