Vårdagjämning i Blekinge skärgård

Vårdagjämning i Blekinge skärgård

#Vårdagjämning i Blekinge skärgård.

Man kan väl säga att politiker är kanske lite grann som en Ikeamöbel. Det ser bra ut till att börja med, men sen ser man kanske att det fattas lite skruvar här och där”.

Göran Bergström avgående kommunalråd Strömsund i SVT-intervju. (Ur tidningen Fokus)

Tofsvipa Wikipedia

Snart stundar ljusare tider. Tre snöoväder skall passera efter tofsvipornas ankomst innan den riktiga våren kommer. Under tiden får vi som är ”stats-anställda” glädja oss åt den fantastiska löne-förhöjning många av oss fick. Hela 36 kr fick jag.

Det är jag till höger, den andre…..

Steget efter” beskriver verkligheten för många pensionärer. Ovanpå det har det rörliga elpriset i vårt extra dyra elområde stigit från 26,26 öre i april 2020 till 71,41 öre KWH i januari 2021. Gläds också åt att nätavgift på cirka 1,30 kr KWH tillkommer . Våra folkvalda tar till och med ut moms på skatten. Säkert för att få elen att räcka till oss alla här nere i syd.

Mellan 18-27 miljarder betalas ut felaktigt från staten vad gäller välfärdssystemet och cirka en tredjedel av biståndet på drygt 50 miljarder försvinner i korruption. Klart att våra pensioner inte kan bli lika höga som i våra grannländer.

I #Hällaryds skärgård är den stora händelsen att Karlshamns kommun har bestämt vem skall ha ”första tjing” på Tärnöfastigheterna som smugits ut till snabb försäljning. Exempel på denna taktik känner vi till från Matvik med flera platser. Lite märkligt kan tyckas, men is och kort anbudstid hjälpte till att begränsa intresset. Herren ser till de sina, men kanske inte precis till skattebetalarna i Karlshamns kommun.

Nåväl, fyra spekulanter hann i alla fall nappa, en hotelldirektör i Karlshamn,Johan som startade sin lysande karriär genom att driva den nu rivna Matviks-kiosken som ansågs hotad av stigande vattenstånd, ett Växjöpar, Berit och Anders, som bott en vecka i lärarbostaden och blivit förtjusta i ön , en Tärnö-stationerad skärgårdsentreprenör, Ola, och slutligen multi-entreprenören och Tärnögrabben Peter Svensson med dotter Malin.

Peters framlidne far, Frank Svensson, körde under många år postbåten Svea i skärgården och blev en mycket omtyckt person. Peter är min bryggranne och vi har under senare år haft en hel del intressanta samtal. Det kan nog bli bra med de rötter Peter har i Tärnömyllan för det sägs enligt lokaltidningarna att Peter fått första tjing på objekten.

Trappa till fyren

Apropós fastigheter så är det skandalöst att se hur media behandlat Ebba Busch och den fastighetsaffär hon är inblandad i. Det finns väl knappast något område som är så klart reglerat som fastighetsrätten och att den gamla regeln ”avtal skola hållas” (”pacta sunt servanda) inte skulle gälla 80-åringar är för mig obegripligt. I TV-intervjuer framstår han som förhållandevis klar i skallen. Fastighetsköp kräver skriftlig form och det finns ett skriftligt avtal. Markus Oskarsson behandlade Ebba-drevet korrekt i morgon-programmet som körs i TV4. Inte ens program-ledaren kunde komma med invändningar.

Karöriktning

I Ronneby har man svårt att hitta entreprenörer till att driva #Restaurang Karö och #Villa Vassen samt bränslestationen. Per Andersson som driver vandrarhem i Brunnsparken, har fått nytt förtroende att driva gästhamnen men vill inte sköta bränsleförsäljning. Pers personal ansåg att det var alldeles för besvärligt att sälja mina skrifter till gästande båtar så försäljningen blev noll år 2020 vid Karö/Ekenäs men nätförsäljningen till Ronneby blev desto bättre. Räkna alltså inte med att kunna köpa #”Natur- och gästhamnar i Blekinge” i Ronneby. Andra metoder för att sätta Blekinge på kartan finns.

A propós ”sätta Blekinge på kartan” så fick jag för några veckor sedan ett hedersamt erbjudande att skriva en kort artikel om Blekinge skärgård. Artikeln kommer förhoppningsvis under våren publiceras i en stor båtorganisations klubbtidning. Förhoppningsvis ger det en viss återbäring för mig och Blekinges turistnäring. Du får läsa artikeln när den publicerats.

Ronnebyhamn blivande marina.
Sjöfarten nedlagd.

Innan vi lämnar Ronneby måste jag nämna att den omtalade kommunen satsar stora pengar på Ronneby hamn. Här skall bli flera ställplatser, lekplatser,park, butiker, cafe’ och sannolikt gästhamnsplatser.

Ronneby-åns mynning är inte en gästplats jag vill rekommendera. Ett riktig blåshål utan skydd. Nej, då är härliga Karö perfekt och Ekenäs bra i vindar från syd över till väst och nord. Husbilsägarna blir säkert glada för projekt ”Ronneby Marina” även om de redan har Ekenäs badplats med skärgårdsnatur. Ronneby Golfklubb skall enligt senaste upplysningar administrera skötseln.

En glad och positiv storseglare från Ronneby har lämnat jordelivet. Det var alltid trevligt att möta skepparen på s/y Jam var man än befann sig i Östersjön. En kunnig sjöman som om jag inte har fel även framfört U-båt inom försvars-makten. Vila i frid, Anders. Jag kommer att sakna Ditt glada väsen.

Låt mig berätta om några #”ställplatser i Blekingska skärgårdshamnar”. Platser som erbjuder ögongodis med havs- och skärgårdsutsikt.

Vi börjar i Sölvesborgs kommun:

Torsö gästhamn, Nogersund, Hörviks hamn, Krokås hamn är platser där man nästan befinner sig ute i havet. Nogersund har fått enastående fina omdöme bland många bilande nomader.

Nogersund Färjeläget sedd från ställplatsen-

Karlshamns kommun:

Mest havsnära kommer man om man söker sig till Svanevik och Vägga.

Matviks hamn är naturligtvis vackrast men har inga officiella ställplatser trots att tillgången till el och dusch är goda.

Ronneby kommun:

Se ovan. Avgiftsbelagd ställplats vid Järnaviks camping

Karlskrona kommun:

Tjuraviken på vackra Almö, Garpahamnen på Hasslö ligger vid vacker skärgårdsmiljö. Tjuraviken är avgiftsfri.

Almö N

#Karlskrona stadsmarina är populär med sitt läge nära till centrum. Inte särskilt kul i övrigt. Är liksom Dragsö och Trummenäs som också ligger vid vatten avgiftsbelagd.

På Senoren vid Möcklöbron finns en avgiftsbelagd ställplats som vunnit berömmelse över hela Sverige.

Sandhamns fiskehamn har också fint belägna avgiftsbelagda ställplatser vid havet. Promenadavstånd till Torhamns udde som varmt rekommenderas .

I ”Natur-och gästhamnar i Blekinge” får Du säkert fler idéer till tänkbara resmål för Dig och Ditt rullande hem.

Havsörn

I övrigt kan vi här i gamla Öst-Danmark glädja oss åt en rik förekomst av havsörn i skärgården, nästan 90 stycken vid gångna vinterns fågelräkning.

Elsa Johansson

Svenska

#Sjöräddnings-sällskapet har haft mycket att göra. Förutom förebyggande utryckningar hade Sölvesborg 5 st räddningstjänstuppdrag, Hörvik 2st och Hasslö 29 st.

Förebyggande medlemsutryckningar i hela länet uppgick till 106 st mot 89 år 2019.

Sölvesborgs gästhamn som ligger vid Fyra Årstiders Park Havs-udden skall med tiden rustas upp och kanske blir det åter en restaurang här.

Eftersom det ligger i kommunens händer kan vi inte räkna med att det

kommer att gå fort.

På Hanö har man problem med avlopps-ledningen till Nogersund då en underentreprenör gått i konkurs och ledningen kommit på drift.

Planerna på nästan 20 nya fritidshus på syd-östra delen av denna märkliga ö uppskattas inte av de som redan bor vid det blivande naturreservatet eller måhända nationalparken.

Mer tråkigheter i Sölvesborg är att Sölvesborgs kommun städade vid en toalett och parkeringsplats genom att bland annat lägga ut grus. Detta tilltag gillades inte av byråkraterna på Länsstyrelsen som ansåg att det stred mot strandskyddsbestämmelserna. Ärendet skall utredas.

Om man stänger ute medborgarna från Blekinges märkligaste ö (Dragsö på Eriksberg) har samma byråkrater inget att invända. Höga tjänstemän inom Länsstyrelsen har ju nära kontakter med företaget. Sitter dessutom i Eriksbergs-stiftelsen tror jag.

Dragsömiljö

Nu blir jag på så dåligt humör att vi flyttar oss österut. Där händer det alltid en del intressant. Hovrätten har frikänt en man som på vackra Almö sköt 2 kor och en kalv i tron att det var vildsvin.

Den 59-årige mannen har inte gjort sig skyldig till grovt jaktbrott enligt hovrätten som hänvisar till att utredningen fastslår att det aldrig fanns några vildsvin på platsen, enbart kor. Därmed landar rätten i slutsatsen att mannen inte kunnat göra sig skyldig till jakt på vilt som inte fanns.
Motiveringen lyder:
”Eftersom det i objektiv mening inte fanns något vilt att skjuta på i hagen är jaktlagen inte tillämplig. Åtalet för jaktbrott, grovt brott, ska därför ogillas”.

Rättsstatens förfall tar sig många uttryck, inte bara terroriststämplade imamer som inte kan utvisas av grumliga skäl.

Jag tillhör rasen Highland cattle!

Kommunala Affärsverkens rederi i Karlskrona har fått allvarliga anmärkningar från Transportstyrelsen om hur man sköter besättningslistor, skeppsdagböcker och bemanningsregler. Åtalsprövning pågår.

#Karlskrona Turistbyrå flyttar från Stortorget ner till Karlskrona Stadsmarina och det ”Rostiga huset”. Kanske kan man då också erbjuda ”Natur- och gästhamnar i Blekinge” till alla båtturister som besöker Karlskrona Stadsmarina. Skrifterna är visserligen inte skapade av en Karlskronabo men för Blekinges skull kanske man kan göra ett undantag?

Nu är myten om Stortorget i Karlskrona demaskerad. Torget är inte norra Europas största. Torgen i Warzawa, Moskva och St. Petersburg ligger i topp men Stortorget platsar inte bland de 20 största enligt Mattias Paulsson och BLT.

Torhamns hamn

Café Måsen i besöksvärda Torhamn lever vidare. Nya ägaren, Philippa Rosensköld, kommer fortsätta att även leverera kroppkakor och räksmörgås i caféet som ligger några meter från kajkanten. Läs mer om Torhamn i ”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö-Kalmar”. Åter i lager!

Några sjömil från Torhamn/Sandhamn ligger en av mina favoritöar, Ungskär. Undrar om folket därstädes fått gatljuset att fungera. I mer än ett år har man väntat på att Karlskrona kommun ska åtgärda felen! Endast 2 av 8 stolpar lyser för den årsrika befolkningen.

Om Du trycker på bilden med M/y Silva så kan Du läsa mer.

Intressant artikel om m/y Silva som besökte Matvik sommaren 2020.

Du kan läsa mer om K-märkta båtar på

https://www.dagensps.se/category/weekend/bat-sjoliv/

Avslutningsvis, låt oss gratulera Anton Dahlberg/Fredrik Bergström till guldmedaljen i VM för 470-båtar. Tävlingen gick i Portugal.

Ha en skön Vårdagjämning.

Thomas

Vårdagjämning i Blekinge skärgård

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *