Skärgårdsguide om Blekinge skärgård fortsätter locka läsare.

Akvarell av Lennart Paulsson, Karlshamn

Ha tillit till Allah men glöm inte att binda fast Din kamel för Allah har inga andra händer än Dina. Koranen 14:e Suran

Ovanstående citat har jag haft användning för i december. Som några av Er kanske minns sedan förr om åren brukar jag konvertera till islam under julhelgen. Det har flera fördelar, dels slipper jag julstressen eftersom muslimer inte firar Kristi födelse. Det gör visserligen varken de svenska ”hedningarna”, judarna eller Jehovas Vittne heller, men samtidigt förbereder jag mig för det nya samhälle som våra politiker på mycket kort tid håller på att skapa. Det är alltid bra att vara förberedd. Jag ser det nya samhället komma, till skillnad mot vissa andra.

Jag har börjat fundera på om Mohammed möjligen kan ha varit sjöfarare. Några av Jesu apostlar var ju fiskare. I Blekingekretsen av Svenska Kryssarklubbens senaste ”Kretsaktuellt” skriver den sjöfartskunnige nestorn Anders Konow:

Kamel är i maritimt sammanhang en stadig smal, på utsidan klädd flotte avsedd att lägga mellan fartyg och skydd för skamfilning”

Dagarna har rusat förbi sedan vi sist hördes av. Jag är oftast uppe strax innan solen nått över trädtopparna. Kaffebryggaren sätts på och två kanelbullar levereras in i micron. Sedan blir det de korta TV-nyheter och förhoppningsvis någon kort stund med en välklädd, kompetent och tjusig meteorolog.

Lisbeth, Katarina, Matilda och Ulrika är, för att nämna några, duktiga och neutrala nyhetsuppläsare.

Eftersom jag önskar en journalistik som är saklig, objektiv och konsekvensneutral stänger jag oftast av efter väderrapporten. De statskontrollerade medierna har försämrats till den grad att även gamla chefer nu gör sin stämma hörd.

Vi behöver medier som upphör att vara hejaklackar och börjar att kritiskt granska och ifrågasätta de beslutsfattare som bestämmer över liv och död”, skriver Ove Joanson. Tidigare VD på SR 20210108

“Steget efter” en satiriker som ofta träffar rätt.

Verklighetsblyga medier är det inte värt att lägga tid på. Jag läser istället några fritt tänkande chefredaktörers ledarsidor som till exempel i Folkbladet Östgöten(S), Sydöstra Sveriges Dagblad (S) och Svenska Dagbladet. Oftast befinner de sig i sitt tänkande utanför åsiktskorridoren.

Hösten innebär som vanligt god försäljning och jag kunde stänga bokföringsböckerna utan omsättningsstöd eller några kundförluster.

Tack alla Ni som handlat av mig på nätet. Ni har en betalningsmoral som är en fröjd för en små-företagare.”Mun till mun-metoden” inom marknadsföringen fungerar tydligen också utmärkt och logistiken har under det gångna året fungerat perfekt. Båda delarna av ”Natur- och gästhamnar i Blekinge” finns nu åter i lager.

Blekinge skärgård ligger i vila, men vattenståndet varierar kraftigt i samband med växlande vindriktningar.# Utklippan eller Klippe som vissa gamla vill säga finns dock kvar, även om konflikten mellan Statens Fastighetsverk och den entreprenör som driver hamnen, caféet och vandrarhemmet består.

Bild från webben

Skrivbordsbyråkrater lever ofta långt från verkligheten. Arrendet har stigit kraftigt både för restauratörer och Svenska Kryssarklubben.

Absolut. Men det är en egenskap i den svenska myndighetsvärlden tycker jag – att det man inte måste, det gör man inte. Risken är att om Du gör saker som ingen har krävt ser Du saker som Du kan få kritik för”

säger Jan-Eric Nilsson Professor emeritus i Transportekonomi Lunds Tekniska Högskola om våra myndigheters arbetet.

SXK Blekingekretsen har trots avgiftshöjningar fortfarande stugvärdssystemet kvar på Utklippan. Jag kan verkligen rekommendera en vecka på ön till rimligt pris. Kontakta Pär Aronzon e-post: zatasail@gmail.com

Nedanstående länk har viss Karlskronaanknytning men även lite från Karlshamn kan man säga. En enastående renovering av en båt med intressant proveniens. Markera länken och dubbelklicka så kan en unikt vacker båt beskådas. https://www.dagensps.se/weekend/bat-sjoliv/arona-en-historisk-lustjakt-for-graddan-av-finanseliten/

Genom Blekingekretsen SXK utmärkta ”Kretsaktuellt” har jag inhämtat kunskapen att en Thai-food vagn fanns sommaren 2020 på Lökanabben, Aspö. Om den finns kommande sommar i den trånga lilla gästhamnen därom veta vi inget.

Drottningskär i förbindelse med Aspö

Om Du nu inte vill tillbringa någon vecka som stugvärd på Utklippan så kanske Du skall skynda att lämna anbud på arrende av Villa Vassen, Ekenäs/Karö gästhamn, stugbyn på Karö och som ”grädde på moset” den gamla fina Karö- restaurangen. Begär förfrågningsunderlag på www.ronneby.se/upphanling

Ekenäsvilla

Landshövding Sten Nordin som tillät stängning av naturreservatet Dragsö sydväst om Tjärö har avgått. Jag har överklagat beslutet om stängningen hos Miljödomstolen i Växjö. Förhoppningsvis sker där en prövning utifrån juridiskt sakliga grunder så att vi blekingar och våra gäster åter, som vi gjort i många år, kan besöka denna unika ö.

Nyutgåva 2021

Bibbi Brorsson som arbetat i flera år på Eriksberg har uppdaterat sin bok om Eriksberg med dess herrar och torpare. Hon är en duktig fotograf kunde man konstatera i förra versionen och den nya är något försenad under utgivning.

I Matvik finns nu den omtvistade byggnaden för båtar och tillbehör på plats. #Jonetti AB som arrenderar även uppläggningsplatsen där jag förvarar min skönhet gratuleras! Byggnaden är på cirka 450 kvm och har tillkommit efter mycket bråk mellan kommun, entreprenör och grannar.

www. Jonetti.se kan Du läsa vilka tjänster den duktige företagaren kan erbjuda.

I Karlshamn är det inte bara elände med rivning av Saltsjöbaden, eliminering av den gamla Vägggaslipen, skattehöjning och urusel ekonomi. I fiskehamnen Vägga får vi nog ingen sjöräddningsstation. Svenska Sjöräddningssällskapet tycker det räcker med stationerna i Hörvik och Hasslö för att täcka området runt Karlshamn och mot Ronneby. Jag är beredd att hålla med.

Däremot håller den gamla damen Edit på att få en ”ansiktslyftning”. Spätteskutan Edit (KN18), byggd på Joggesö år 1932 till inköpspriset 12.000 kr. genomgår i skrivande stund en omfattande renovering, huvudsakligen med ideella krafters hjälp.

Jag tänker boka min sista resa med henne så får jag och Kabelgatt-Nisse spöka tillsammans för hänsynslösa båtfarare, någonstans i vår vackra skärgård. Hade egentligen planerat att utnyttja Sjöräddningen i Hörvik för denna resa, men inget slår ju ljudet från en gammal tändkulemotor av märke Säffle 2:27 120 hk. Man får bara hoppas att det dröjer ett tag till. Av hänsyn till arvingarna vill man ju reducera bokvarulagret till ett minimum innan man lägger ner verksamheten.

Läkarna säger att folk som har husdjur hemma tillfrisknar fortare, så även bokförläggare med stora varulager.

MSB, Myndigheten för Sol och Bad har fått en ny t.f. generaldirektör, Camilla Asp. Hon har rötter i Sölvesborg och dessutom har hon gått på #Väggaskolan. Kan det vara bättre? Lycka till!

Nedanstående bild visar en coronasäkrad morfar inför kort möte med barnbarn på väg till mormor. Yngsta barnbarnet tyckte jag var häftig medan äldsta barnbarnet tyckte det enbart var pinsamt.

Coronasäker morfar möter skånska barnbarn.

Jag har försökt sälja konceptet till regeringskansliet men de tror inte hjälmen passar.

Jag ber att få tillönska Dig en god hälsa och dessutom en mild vinter så att elkraften räcker. Visserligen kör vi då och då Karlshamnsverket och importerar mängder med el från Polen och Danmark sedan Ringhals 1 stängdes nyårsafton 2020, men risken för nedstängning kan inte uteslutas.

Vår elimport från Danmark motsvarar för tillfället ganska väl produktionen från Ringhals 1. Den danska kolkraften har dragit på för att möta efterfrågan. I dag ersätts R1 fullt ut av danskt kol.” Och under fredagen konstaterade han att ”stängningen av Ringhals 1 leder, just nu, till ökade koldioxidutsläpp om 720 ton i timmen i det nordiska kraftsystemet”.

Daniel Westén Utredare i energifrågor Liberalerna vid senaste köldknäppen.

På återhörande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *