Varma och friska vindar i Blekinge skärgård. Gö-Kalmar nu i lager!

Ölandsbladet:
Mindre poliser till Borgholm
(Vad är maxstorleken?)

Är det sjuveckors-ostan som blåser? Turligt nog så är den varm. Den glada nyheten i detta inlägg är att jag fått in ett antal exemplar av Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö-Kalmar. Det är snyggt utformade kopior av den tryckta versionen med plastat omslag, spiralhäftning och utmärkt skärpa och papperskvalité. Denna del blir lite dyrare jämfört med den tryckta versionen ( 198:-) och säljs bara av mig och Baltic.nu i Kalmar som framställt kopiorna. Min royalty är minimal.

För att minimera portokostnader rekommenderar jag att man köper båda delarna samtidigt och inte som många gör, köper en del på måndag och återkommer med beställning av den andra delen på onsdag. Alla mina kunder verkar mycket nöjda. En del kostar 66:- i porto. Båda delarna kostar 88:- i porto. Den västra delen kom ut inför sommaren 2019.

Stolpasund NV Tjärö

Transportsegling har genomförts till Tjärö som är i full grönska. Ronnebyseglarna har denna gästhamn som sin klubbhamn verkar det som. Tre glada gossar från Wolgast satte lite internationell prägel på bryggan. De fick en fin utsegling mot Skillinge. Avgick 08.30 och var enligt AIS framme strax efter 1:a plattvakten tillträtt. Det vill säga runt femsnåret på kvällen.

Själv hade glädjen att återse min förra båt, en B31, som jag sålde år 1982 och som fortfarande har samma ägare som köpte denna vackra båt med strömlinjeformade ventiler/fönster, flushdäck mm.

Hon heter nu Queensland och har seglats av den nye ägaren i 23.000 sjömil.

Både på Hanö och Tjärö är Wifi-funktionen bristfällig. På Hanö fungerar det inte alls och på Tjärös långa brygga måste man ligga långt in för att kunna åtnjuta denna service.

I Karlshamn planeras det för en ny sjöräddningsstation. Hällaryds skärgård är tättbefolkat på sommaren och det är inte så lyckat att transportera sjuka människor ute på lotsbåtens däck, vilket skett flera gånger. Hörvikstationen för Sjöräddningssällskapet ligger en bit bort och det kan ibland bli lite fel. ”Lovisa” som Hörviksbåten heter kör till Kalvö när hon skall till en annan ö med kalv i namnet. Hon verkar väldigt stor när hon i augustinatten spelar med strålkastarna över Kalvös brygga. Även den bäste kan fela.

En kanske något överdrivet påkostad och stor trappa har byggts inne i Bruksviken. Bryggan där Blekingetrafiken skall lägga till, om man till äventyrs har några passagerare till Eriksberg Vilt & Natur. Förra året var det högst fem säger ryktet. Efter denna enorma framgång har Blekingetrafiken beslutat om två dagliga anlöp mellan den 19/6 och 16/8! Skattebetalarna i Karlshamn stödjer både fattiga och rika. För inte har väl mång-miljardären Rune Andersson betalat kalaset som är tänkt att gynna hans näringsverksamhet?

Bruksvikstrappa

Kommunalt stöd till enskilda företag strider visserligen mot lagen men här gäller tydligen andra regler. Dessutom har jag mig själv att klandra, då jag föreslog en brygga här, när duktige herr Holmqvist var projektledare för Ark 56. Jag tror jag har mail-konversationen kvar. Direktör Olsson på EVN tyckte idén var god.

Trots eller tack vare att vi har störst invandring per capita i Europa, likaså flest gängskjutningar samt störst bistånd per capita och ligger i topp när det gäller dödlighet bland våra äldre får vi inte segla till Danmark. Att döma av mina beställningar kommer Blekinge att invaderas av skåningar.

Skåningar som inte får segla över Sundet och vi som inte kan besöka Bornholm. Visste Du att svenskar och fransmän betraktas som de mest arroganta i Europa-parlamentet. Nu kommer notan.

Tyskland, Malta, Cypern, Norge, Danmark, Finland med flera vill inte se oss. Åland tillåter dock båtfolk.

Anders Zorn Röd sand

En varm midsommar tillönskas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *