Blåsigt i Blekinge skärgård.

Gamla har bättre hand med barn än föräldrar för det tycker faktiskt om barn”. Kristian 9 år

Blåst och regn under svenska flaggans dag gjorde att jag lockades hem till mitt fasta boställe under sen eftermiddag. Tur var väl det, för beställningarna kommer in i en strid ström. Kunden står alltid i centrum och leverans sker omedelbart. För ett antal dagar sedan hade jag fint ”besök” på order-avdelningen. Kunden ville bara köpa PDF-filer och jag blev lite misstänksam eftersom postadress saknades. Jag hade rätt, kunden var en av grundarna till Pirate Bay visade det sig när jag googlade honom en vecka senare. Jag hade först tänkt fråga om han var kommunist eftersom de tydligen är för fildelning. Gjorde inte så, utan avböjde beställning med hänsyn till fildelningsriskerna.

Premiärturen gick till Hanö strax före pingsthelgen. En ovanligt sen start må jag säga. Först hade jag naturligtvis kontaktat partihögkvarteret för S. på Sveavägen för att fråga om 2-timmarsgränsen för resa även gällde segling. Beskedet var att så länge vinden kom in från vänster (babord), kunde jag segla hur länge som helst.

Listers huvud sedd från Hanö

Så var också fallet när jag på fredagen i strålande sol och med svaga vindar satte kurs mot Hanö på 56 breddgraden.

”Radarparet” Lotta (Ann-Charlotte) och Lars-Inge Olofsson har nu även tagit över butiken på Hanö. Varuleveransen hade blivit försenad pga Corona-viruset men veckan efter pingst hoppades den ambitiösa hamnkaptenen få dra igång försäljningen. Färskt morgonbröd utlovas.

Blekinges mest engagerade hamnchef.

Granne med butiken ligger Hanö Hamnkrog som drivs av #Fisky Business från Malmö . Hannes och Sofia har specialiserat sig på fisk och menyn var omfattande. Jag hade dagen före pingstafton nöjet att intaga min ”Piggvar meuniére” tillsammans med vackra Christine och hennes partner Thomas från Stralsund. Thomas tillhörde gruppen ”tidigare kunder”. Måltiden levde upp till en kräsen gästs förväntningar. Dock kunde inte högsta betyg ges då kallskänken tydligen hade rymt från ön. Någon liten garnering kunde man väl förvänta sig. En citronklyfta räcker inte. Se bild från Fisky Business FB-sida.

Kvällens fisk för 199 kr

I övrigt är #Hanö allra bäst nu när allt är grönt, näktergalar finns i nästan hundratal, hjortarna är fortfarande skygga och hagtornsbuskarna blommar i enormt stort antal. Ett härligt skogsbad i den väldiga avenbok-skogen på sydsidan stärkte aptiten efter 7000 steg runt ön.

På Hanö och omkringliggande vatten var vinden svag men min rapportör uppe i Hällaryds skärgård rapporterade frisk, byig vind. Prognoserna sade “ökande vindstyrkor” varför jag satte kurs mot Tärnö i nästan stiltje. Gjutjärns-genuan som nu snart fyller 40 år fick arbeta och halvvägs framme vid Tärnös sydspets började vinden öka från NO. Skönt att slinka in vid Tjuvanabben eller fyren Tärnö östra och slippa gunget. Svalt var det minst sagt. På söndagen blåste det hårda vindar stundtals så det blev underhållsarbete de kommande dagarna.

Än en gång har jag gjort en dam lycklig. Det händer ju inte så ofta nu vid min höga ålder. Hon hade fått ett tips av #Blekinge Museum, vilket gjorde mig förvånad. Detta företag brukade ha mina skrifter på lagret när jag frågade efter dem. Nåväl man kan ju bättra sig och någon där trodde jag kunde hjälpa henne med en bild av konstnären och f.d. framgångsrike havskappseglaren Lennart Paulsson, nu 99 år gammal.

Det kunde jag och bilden hon valde levererades inramad och klar i torsdags. Nedanstående bild från min konstsamling är också till salu för 500:- inkl. porto.

Akvarell (tryckt) av Lennart Paulsson Karlshamn

Den fina hamnen Hajvar på Almö är fortfarande avstängd för civilister. Återigen har några okunniga svenskar dömts till dryga böter (4000.-) när de varit där och fiskat.

Inte långt från Almö ligger #Hasslö. Bara en bro som skiljer. ”Hasslödoppet” som varit café, bageri och även pizzeria är stängt och ligger ute till försäljning. Restaurangdöden har även spridit sig till #Aspö och Drottningskär. Restaurang Kastellet inne på Drottningskär har begärt sig i konkurs.

Aspö-Drottningskärs kastell

Gästhamnen i Ronneby/Ekenäs-Karön har moderata priser i ordets bästa betydelse rapporterar dragspelaren och storseglaren Åke W från Osby. Endast 150 kr är taxan. Villa Vassen har ny t.f källarmästare och på #Rest. Karön finns en annan, också kvinnlig källarmästare. Osäkert om daglig verksamhet kommer att förekomma. Ring och fråga.

Karö-restaurangen

Tråkiga nyheter är att det stora Sjöscoutlägret Sjö-20 som skulle ägt rum i slutet av juli ställs in. Nästan 2000 scouter får inte se västra Blekinges skärgård. Ända från Nigeria skulle det kommit scouter. Kanske de kommer år 2022 enligt BLT.

Avslutningsvis lite uppiggande från nätet:

Stygge Stigge på Sydöstra Sveriges Dagblad skriver:

En annan aspekt på demonstrationen är att cynikerna får ytterligare belägg för att Stockholmarna inte ska kallas för ”nollåttor”, utan för ”99-or”, eftersom ”de är inte helt 100” SBJ 5 juni SSD

Lunds universitet har vaskat fram de åtta slutkandidaterna för rektorsjobbet. Åtta av dem jobbar på Lunds universitet. Finns det nån enda liten professor från resten av världen som skulle kunna slå sig in på topp åtta, denna veritabla crème de la crème?

Twitterinlägg av Andreas Ekström bl.a Speaker of the Year

Hårdare straff blev plötsligen brottsförebyggande, ger upprättelse och har en avskräckande effekt. Tänka sig att Vänsterpartiets syn på brott och straff kunde ändras över en dag av en sexköpande TV-kändis. @Hanna__Lindholm

Med dessa kloka ord tillönskas förliga vindar i livet och på havet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *