Sommarminnen från Blekinge skärgård 2024

Solglitter

Sjösättningen i våras blev ovanligt sen eftersom samordning med ett flertal motorbåtar skulle ske. Deras arbete blev försenat på grund av leveransproblem av reservdelar och inplanerade utlandsresor. Vi andra kunde arbeta utan stress med våra segelbåtar.

En beställning från Tjärö och Hanö fick levereras med bil till Järnavik respektive Nogersund. Efter olyckan vid förra vårutrustningen är min rörlighet nedsatt men någon smärta lider jag inte av. Väljer just nu att bara segla runt med enbart genuafocken. Den är ju lätt att hantera eftersom det är en rullfock.

Slutet av fruntimmersveckan tillbringade jag i Boksundet på Eriksbergs farvatten där man på Dragsö påbörjat bygget av megaprojektet med broar och spång från fastlandet/Alböleleden över till Dragsö och vidare åter över till fastlandet/Kohagsleden som leder in till Guövik.

En hängbro på 100 meter, en träbro på 182 m och en spång på 12 m uppger BLT.

I år är det fem år sedan Eriksberg Vilt och Natur (EVN) stängde Dragsö som varit tillgänglig två sommarmånader varje år sedan många år tillbaka. Länsstyrelsen i Blekinge, som då år 2019, styrdes av en 08:a (Sten Nordin), tillika moderat hade inga invändningar. Mellby gård,med Blekinge-sonen ”Runde” Andersson som tryckfelsnisse på BLT i en bildtext nyligen döpte honom till , äger Dragsö och vill bedriva glamping-verksamhet på ön. Vandringsleden på Dragsö går utanför staketen som hindrar tillträde till denna för Blekinge unika ö.

Artilleriobservationsplats Dragsö

Tillväxtverket och Region Blekinge bidrar med skattemedel drygt fem miljoner och även Sparbanken i Karlshamn är med i leken.

Någon SXX-boj som planerats hade ännu inte kommit på plats mellan Skiftö och Dragsö.

I Bruksviken på andra sidan Eriksbergslandet byggdes för några år sedan en påkostad bro/brygga som Region Blekinges skattebetalare också finansierade. Man skulle kunna ta skärgårdstrafiken från Matvik till Eriksberg. Bli upphämtad av EVN:s personal och sedan intaga måltid uppe i restaurang Visenten samt kanske sightseeing under Eriksbergs ledning. Under de fyra till fem år som möjligheten funnits har mindre än 100 personer utnyttjat möjligheten. Första året inleddes med 5 besökare. Nästa år ökade besöksantalet till 15 personer. Förhoppningsvis blir broprojektet vid Dragsö något mer efterfrågat.

SXK:s Blekingekrets har nu fått ut en boj i Bruksviken. Läget för sydlig – sydvästlig vind är kanske inte den bästa men man slipper i alla fall drabbas av trafiken ute i den öst-västgående farleden. En operasångare och konstnär från Berlin-operan (Ralph Esch)blev så förtjust i platsen att han stannade en hel vecka. Då fanns ingen mastodonttrappa utan man förtöjde mot berget med gott vatten under kölen.

På Allböleleden som går från Skarvik via Allböle ut till Boksundet har en gammal(1940-talet) artilleri-observationsplats med fin utsikt inretts med enkla sovmöjligheter. Ungefär i höjd med Mjöö:s nordspets finner Du skydd mot vind och väta. Området är enligt ”experter” känt för rik förekomst av huggorm eller den gamla lokala benämningen ”huggebossar . Var noga med besiktning av bostaden innan Du går till kojs. Jag plockade hallon där för några år sedan och höll att grabba tag i en reptil. Turligt nog bara en kopparorm.

Vi skattebetalare står för kostnaden och Ark 56 är så nöjda. Man är duktiga på att tigga pengar från de som förvaltar våra skattepengar. Även på Dragsö och i Garnanäs finns sådana observationsplatser för att vägleda skogsmatroserna som sköt från batteri Ryssjön norr om Garnanäs.

Några andra som är framgångsrika tiggare är Visit Blekinge. För 2,9 miljoner har cirka 600 personer och ett okänt antal konsulter under 8 månader arbetat fram ett regionalt platsvarumärke.

”Blekinge. Kom närmare”

Den duktige journalisten Christian Hylse på BLT berättar att en mängd reklam skall kablas ut till våra danska grannar. Men hans krönika i tidningen den 31 maj 2024 har både kraft och krut. Man vet inte om man skall skratta eller gråta. Krönikan har rubriken ”Blekinge -Så jävla bra”

Att Region Blekinge och våra fem kommuner med sin urusla ekonomi står för ”kulorna” behöver kanske inte nämnas.

Svenska Kryssarklubbens årsbok 2024 innehåller bidrag från alla kretsarna i landet. Jag blev ombedd att skriva om Blekinge skärgård och dess pärlor. Tyvärr var utrymmet som stod till mitt förfogande ytterst begränsat så det jag ville förmedla fick inte plats. Turligt nog kom en minibild av mina skrifter med i denna alltför korta artikel. Antalet medlemmar i SXK är fler än 40.000 men det har i alla fall inte märkts i orderingången.

Jag är väl bortskämd efter artikeln i Die Yacht maj 2023 (se tidigare inlägg) som blev en stor framgång med beställningar långt fram i årets juli-månad. Mun-till-mun marknadsföring förlänger dessutom effekten av artikeln.

Välkommen till Blekinge” finns på sid 80-81. En förteckning över Blekingekretsens bojar finns också på sid 82-83.

Vad mer finns att rapportera? Ett lite annorlunda restaurangkoncept har öppnat i Vägga-hamnens ishus som nuvarande ägare vill kalla det. Isfabrik var det i hamnens begynnelse. Några meter från kajkanten serveras öl, streetfood och smårätter. Det rika ölsortimentet (16 sorter) kommer från en automat placerad i en container. #Friends and Flavor kallas konceptet. Det stavas faktiskt så, utan ”u” i Flavour.

En annan restaurang som funnits granne med Väggavarvets uppställningsplats har åter öppnats. Problem med detaljplan gör att #Dockside Vägga Mat & Brygga endast kommer ha öppet under sommaren.

Vägga Fisk och Delikatessrökeri med sin restaurang fortsätter locka folk med kö långt ut på gatan under gott väder .Menyer finns på nätet.

Apropå restauranger tycks man ha fått igång verksamheten på Drottningskär/Aspö inför sommaren. Inte bara servering utan även underhållning. Matmästaren med Danne Håkansson tänker försöka ha öppet hela året. Gästhamnen på Aspö heter Lökanabben. Inte särskilt stor men ett fint klubbhus har man. Butik finns inom gångavstånd (800 m).

M/f Södern II, byggd på Hasslö år 1953, är såld men ligger kvar vid Aspö Mad där färjan lägger till. Vi kan alltså inte utnyttja den fina lilla hamnen som gav så gott skydd för de flesta vindar.

Cafe, pubkvällar, bistro, vinprovning m.m. ingår i planeringen tillsammans med spriträttigheter.

Aspö Mad Vin & Cafe blir troligen firmanamnet.

Restaurangen på Karön har återuppstått för sommaren 2024. I Ronneby har man bildat föreningen

Kallebåtens vänner” i ett försök att rädda den omtalade båten som trafikerat sundet mellan Ekenäs och Karö i mer än 55 år. Båten fick ny motor 2018 och är klassad för 22 passagerare.

Ett gäng pensionärer i Belganet har i samarbete med Sjöholms snickeri därstädes erbjudit sig att helt ideellt renovera båten men Ronneby kommun har inte reagerat. Man har haft stora interna problem inom kommunledningen vilket lett till att ”di röde och di blå”nu skall samregera i kommunen.

Granne med Aspö ligger Bollöarna som stundom används för militära skjutningar. Här finns nu skyltar som talar om att ankrings- och fiskeförbud gäller inom vissa områden. SXK har utökat antal bojar till 2.

Ett nytt EU-projekt har startat kallat Life Restored. Det räcker inte med de får som kostnadseffektivt betar våra skärgårdsöar för att ge oss öppna landskap. Till en kostnad av cirka 13 miljoner inom länet skall röjsågar ljuda över naturreservaten på Hanö, Öppenskär, Östra Hästholmen, Uttorp på Sturkö, Tjärö, Järnavik och Västra Näs på Listerlandet.

En olycka kommer sällan ensam (tänk Marco Polo-olyckan).#Krokås hamn rapporteras ha blivit svårt skadad under höststormarna. Samma stormar som demolerade bryggan i Kåsakroken på Tärnö.

Någon kilometer från Krokås ligger Hörvik där två populära matställen huserar. #Restaurang Kajutan och #Fiskerian har blivit väldigt populära. Fiskerian serverar prisvärd husmanskost medan Kajutan är en restaurang med dragning åt det mer exklusiva.

I Hällevik finns det åter möjlighet att bunkra livsmedel. Två butiker som har samma ägare har öppnats.

Beslut har tagits att #Utklippan åter skall få elström och fiberuppkoppling inför sommarsäsongen 2025. Investeringen beräknas uppgå till 24 miljoner för Karlskrona kommun.

Mörrums Båtklubb som har hemmahamn vid #Gunnön riskerar bli av med sin klubbstuga som ägs av företaget Södra Cell. Ett stort skogsbrukskooperativ som anser byggnaden vara i så dåligt skick att man vill riva den. Gunnöns hamn har 91 båtplatser.

Länsstyrelsen medger inte skyddsjakt på storskarv i Pukaviksbukten. Det finns cirka 600 par som häckar där. Länsstyrelsen vill inte att de skall störas, då flyttar de bara till andra kolonier.

Det finns fler är 5.000 par som häckar i Blekinge och som äter mer fisk än vad det lokala fisket fångar. Cirka 1500 fåglar skjuts årligen vid skyddsjakt. Lokala fiskare är bedrövade.

Endast 8 gråsälar rapporteras fällda i Blekinge. Vårt bestånd av gråsäl uppgår till mellan 50-60000 stycken. De äter massor av fisk och förstör redskap samt fisk som fastnat i redskapen.

När det opus formuleras är det bara några daga kvar till #tradjazzfestivalen i Hällevik som inleds den 8 augusti. Hem – Jazz i Hällevik (jazzen.nu)

Helgen därpå 16 augusti invigs Karlshamn Boat Show där -en mängd motorbåtar kan beskådas.

En av mina favoriter i journalistkåren, #PM Nilsson, känd ål-älskare precis som undertecknad, och tillika sommarboende på Aspö kommer att diskutera marknadsföring av Blekinge under en förbokad nätverkslunch under fredagen. Samtal sker tillsammans med Anna Lindqvist (elitdomare i hästbranschen?)

Svenska Kryssarklubbens Blekingekrets brukar på plats sälja mina skrifter ”Natur- och gästhamnar i Blekinge” med som man skriver i sin krets-tidning ”stor framgång”.

Ett härligt efterår tillönskas. Efterår är danska som Du nog vet och betyder höst.

Thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *