Notiser från Blekinge skärgård.

Vad finns att notera om Blekinge skärgård nu inför stundande vår?

Det är inte bara tyska seglare som uppskattar vår natur. Under det gångna året hade fortfarande artikeln om mina skrifter i Die Yacht (Nr. 11 år 2023) positiv påverkan på intäkterna ända fram till julen 2024 och bokslutet. Många tyskar och holländare har haft och har Blekinge skärgård som resmål. Dessutom mycket angenäma att göra affärer med.

Även skarvarna gillar vår skärgård och de fiskar som simmar runt i våra farvatten. Länsstyrelsen i Blekinge tog beslut att öka kvoten som fick skjutas från 1800 stycken fåglar till 3000 stycken fåglar under det gångna året.

Skarv

Trots skyddsjakten ökar skarvbeståndet som ödelägger öar och skär samt decimerar fiskebeståndet mer än vad det lokala småskaliga fisket lyckas fånga. Ny kvot för år 2025 är ännu inte beslutad.

BLT skriver att 6127 häckande par noterades av SLU år 2023. Att stiga i land på Frostenskärv sydost Spjutsö och sydväst om fyren Vitaskärv ger doftupplevelser som överträffar både surströmming och dansk Havarti i styrka, då i negativ bemärkelse.

“Vi såg det inte komma” sade en f.d. politiker i en annan mer viktig fråga. Skarvinvasionen har vi sett i mer än 20 år utan att några kraftåtgärder vidtagits. Vissa PK-forskare har t.o.m. påstått, utan att rodna, att “skarv äter inte ål”. I Matvik gör den i alla fall det, kan jag intyga.

Friskare luft än på Frostenskärv finner man dock cirka 8 distansminuter i sydväst. Där nere finns Hanö# som under sensommaren år 2024 blev nominerad av båtappen Skippo bland fem andra gästhamnar till en av Sveriges “Bästa gästhamn-båtliv med bekvämlighet“. Utmärkelsen kallas Gula Pricken och utser ingen vinnare bland de fem utvalda hamnarna. Sandhamn, Grinda (Värmdö), Hanö, Vrångö (Väst om Götebrg) samt Stora Kornö (Lysekil).

För mig som haft förmånen att i snart tio år följa populära Lotta (Ann-Charlott) Olofssons engagemang för sin uppgift, är utmärkelsen mer än rätt. Hon sköter hamnen perfekt. Rent, snyggt och alltid hjälpsam och närvarande. Många återvänder med glädje till denna fina ö där hamnen är utmärkt förutom vid NV-vind.

I min populära skrift “Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö“# har Hanö fått hela tre sidor. Besökande båtar uppgick till fler än 3000 båtar om man räknar med dagbesökare år 2024. Natt-liggande båtar detta år uppgick till 2900 stycken. Nyhet för det år som gick var att ett nytt fågeltorn på södra delen av ön har byggts. Finansierat av Länsstyrelsen i Blekinge och Sölvesborgs kommun som samregeras av S och M numera. Välj gärna en promenad på södra delen av ön men följ absolut de markerade lederna. Jag lämnade en gång leden mot Vindhalla och det blev en jobbig tur syd om leden. Sten och snår försvårade framfarten avsevärt. Jag vet att jag berättat detta tidigare och även om Holländaren som inte hittade hem. Följ stigarna!

Region Blekinge har problem att få in ett anbud på Hanö-trafiken mellan Nogersund och Hanö. Haglund Shipping som drivit trafiken under många år(M/F Vitaskär) är tveksamma till att lämna anbud på linjen. Anbudstiden är så lång som 12 år vilket kan vara både positivt och riskfyllt. Gud vet vad våra “kloka” politiker kan hitta på i framtiden. Det ställer stora krav på rätt formulerade villkor i anbudet.

Ny detaljplan, kommunalt vatten och äntligen fungerande Wifi är andra nyheter på Hanö och det betyder naturligtvis fler bostäder. Hamnen med dess kajer och hamnpir skall också genomgå upprustning. ”Här skall renoloveras” som den gamla damen på Matviksvägen sade när brandchef Johnsson och sotarmästare Karlsson gick brandsyn på hennes Åbacka för många år sedan.

Kostnaden uppskattas av Sölvesborg kommun och Hanö hamn- och Byalag till cirka 16 miljoner som då innefattar förbättringar av servicebyggnader och träbryggan i södra delen av hamnen. Vågar jag gissa att det stannar under 20 miljoner med tanke på vissa som har gjort kalkylen.

När vi nu befinner oss nere i Hanösundet kan vi kanske hoppas att den fordom så stora fiskehamnen Nogersund kanske får en pånyttfödelse. Tankar på fiskodling, fiskberedningsfabrik och sorterings-anläggning planeras. Torsken, vår landskapsfisk, som inte längre får fiskas i Östersjön, skall odlas i en anläggning som också skall försöka odla lax. Sorteringsanläggningen skall erbjuda landning av fisk för vidaredistribuering till fiskförädlare. Några minkar som förr fick sin föda från Nogersunds fiskare finns inte längre kvar på Listerlandet. Minkfarmare har under de senaste åren utrotats av våra politiker. Som plåster på såren skall regeringen nu änligen dela ut de utlovade 180 miljoner kronor till cirka 40 minkfarmare varav cirka hälften tillfaller farmare på Listerlandet.

Sillplockarna Wilhelm Schmidt 1867-1949 (boende i Guövik på årens höst)

Sill (Clupea Harengus) i västra Östersjön får endast fiskas som bifångst (788 ton) men med möjlighet för småskaligt fiske. I centrala Östersjön får man ta upp 83888 ton. Vår landskapsfisk, torsken (Gadhus morhua ) får i västra och östra Östersjön endast fiskas som bifångst. Av lax i Östersjön får endast 34.787 stycken bärgas.

Nogersund har restaurang Skutan i hamnen och en mycket populär ställplats för husbilar. MGM-marine# har stor serviceanläggning i södra hamnen där motorservice och inomhusförvaring av nöjesbåtar sker.

Granne med färjans hamnplats finns en imponerande slip . Här renoverades under hösten den K-märkta gamla spätteskutan Edit av ideella krafter. Arbetet blev mera omfattande än vad man räknat med, så också kostnaden som översteg miljonen. De politiska genierna inom Karlshamns kommun avyttrade den slip som fanns i Vägga/ Karlshamn till en privat entreprenör. Löften om ersättning från kommunen visade sig som mycket annat bara vara tomma löften. Sjöhistoriska, Riksantikvarie-ämbetet, Fiskeristiftelsen med flera har bidragit till Edits underhåll. Sommaren 2025 kan vi åter njuta av dunket från tändkulemotorn ( obs! stavning) när hon gör sina turer, oftast i Hällaryds skärgård. Utflykter förekommer även till andra längre bort liggande destinationer.

Figur 1: Edit efter varvsbesök hösten 2024

Upprustning av hamnen i ”Härliga Hällevik”# planeras också och borta i södra hamnen planeras rivning av fiskrökeriet. Här skall bli flerfamiljshus vid strandkanten till många grannars förtret. Utsikten försämras menar man trots att rökeriet och fryshuset också skymde havsutsikten.

Apropå upprustning så har man under hösten sysslat med sådan verksamhet i Torhamn,längst i öster.. En ny pir har lagts ut i form av fem 24 ton tunga betongpontoner strax utanför hamninloppet. Det ger skydd för vågor inne i den idylliska hamnen när det blåser från sydost till nordväst. Sandhamn har varit alternativhamn när varning för kuling från sydost till nordväst utgått. Kaféverksamhet förekommer i hamnen (Café Måsen) och livsmedelbutiken är välsorterad. Missa inte ett besök i kyrkan med Gunnar Torhamns altartavla som största sevärdhet. Horsahallen/Hästhallen# med sina unika hällristningar är också mycket sevärt. Ligger 2-3 km från Torhamn. Steneryds lövängar ligger på andra sidan vägen, alldeles i närheten.

I början av år 2025 kom nedanstående bok ut som beskriver den skärgård vi ser i syd när vi befinner oss i Torhamn eller ute på Torhamns udde. Lotstornet på Långören är då mest framträdande.

På vår seglats från Hällevik mot Torhamn kunde vi alldeles säkert skåda tre höga torn på Verkö öster om Karlskrona. Ett av tornen, det senast byggda är näst högst i Sverige och i Norden. Endast Karlatornet i Göteborg (Lindholmen Hisingen) är högre (246 m.).Det 200 m höga tornet kan på toppen i klart väder erbjuda utsikt till både Listers huvud och södra Öland. Tornen används för att härda/torka högspänningskablar som skall läggas ut på havsbotten mellan vindkraftverk och fastland. NKT:s fabrik i Karlskrona är på väg att bli världens enskilt största fabrik rapporterar BLT.

NKT är ett danskt företag som är börsnoterat på Köpenhamns-börsen.

Figur 2: Foto Benny Jonsson från FB

På väg upp i Kalmarsund ligger populära Kristianopel som under de senaste åren blivit lite styv-moderligt behandlad vad gäller själva gästhamnen. Hygienutrymmena har fått en upprustningen av hamnen har inte varit så lyckosam. Akterförtöjningsbojar har hamnat för nära kajen och de stora båtarna har svårigheter när man skall förtöja.

I Kristianopel finns ett gammalt anrikt gästgiveri som nu fått nya arrendatorer. Klassisk svensk husmanskost och ”bed and breakfast” är det nya konceptet. Gästgiferiet# som det fordom hette ligger bara ett långt stenkast från den 400-åriga kyrkan (togs i bruk år 1624) och hamnen. På hamnplan finns även en Bistro ”Café Sött & Salt”# som under sommartid blivit populär. Den har nu funnits i mer än 20 år. Även den stora campingen söder om hamnen driver hamnkrog i anslutning till gästhamnen. Restaurang Pålsgården finns inne på den populära campingen som gränsar till gästhamnen.

Det är en utmaning att vara krögare. Krogen i Sandhamn/Torhamn (Sail Inn)#överlever men krogen inne i Torhamn har blivit pizzeria sedan flera år tillbaka. Inne i Saltö fiskehamn har Blomlöfs rökeri från Brömsebro etablerat sig och den verksamheten expanderar. Restaurangförsöken tvärs över Saltösund har däremot gått i konkurs. Rest Kai (år 2023) och efterträdaren Rest. So^gel tog ner skylten hösten 2024. Lisas Sjökrog inne i Karlskrona Marina sprider inte heller någon matos över gästande båtar.

Inte många sjömil från Saltösund ligger Hasslö. I närheten av statyn på Fabian Månsson och Coop-butiken ligger Rest. Sjöboden som i flera år varit pizzeria. Nu döper man om till ”Brygghuset” med servering av mat och öl från ett lokalt mikrobryggeri bland annat. Andra dryckesalternativ skall också erbjudas.

Skärgårdspensionatet borta i Järnavik som hade restaurang har också försatts i konkurs och är nu till salu för ett utgångspris på 6 miljoner.

Karlshamn har ett rikt restaurangliv nära gästhamnen i Vägga samt inne i gästhamnen i den gamla handelshamnen. I Vägga finns fyra matställen och i gamla handelshamnen finns ett tiotal mellan korsningen Christopher Schrödersgatan/Ågatan och längst ut på Östra Piren. En av de senast öppnade ligger längst ut på piren. Restaurang Italii erbjuder så kallad ”fine dining” med italienskt koncept. På nätet hittar Du menyer både till lunch och middag samt recensioner trån Trip Advisor.

Ågatan och Sommargatan på kajen vid gamla Tullhuset har ett varierat restaurangutbud alltifrån Sushi, Pizza, Thai, Fisk- och hamburger-restauranger. Alla inom en kabellängd (185 meter) från gästhamnen. Turistbyrån ligger för övrigt i Tullhuset. Den gamla Ölhallen har återigen fått ny ägare som skall förnya menyerna något. Libanesisk mat som är så god med alla smårätter man kan avnjuta är ett exempel på förnyelse. Husmanskosten skall dock få leva vidare med korta avbrott.

Villa Utsikten mellan Wägga-hamnen och Utvandrarmonumentet nystartar under år 2025. Följ kuststigen från fiskehamnen eller från Utvandrar-monumentet.

Från gästhamnen i Karlshamns innerhamn går skärgårdsbåtarna ut till skärgården inklusive Tjärö. Första stoppet görs i Fiskehamnen Vägga. Förr eller senare kommer Du till Tärnö. Vid årsskiftet utkom en ny bok om Tärnö. Den kan köpas direkt hos författarna på adress tarnoboken2024@gmail.com

eller hos Lundins Bokhandel samt Moas blommor, båda butikerna finns i Karlshamn.

Ekonomen Mia och pressfotografen Lena har båda sina rötter på Tärnö och man har besökt nästan alla husen och dess inneboende. Ett sextiotal fastigheter finns på ön.

Nu lämnar vi skärgården för att fortsätta vår”matresa” till Sölvesborgs kommun.

Hörvik, Nogersund, Hanö och Hällevik har mycket populära matställen till modesta priser. I Hörviks Marina har Fiskerian# under sommaren ofta lång kö vid vackert väder. Restaurang Kajutan#, också på Hörvik erbjuder en fin miljö med ett drag av ”fine dining” till moderata priser. Mina erfarenheter från Sölvesborgs centrum är minimala, kanske för att kommunens intresse för min positiva beskrivning av Listerlandet och den lilla staden är lika med noll. Infödingarna, däremot frågar ofta varför jag skriver så positivt om Hörvik och Hanö. Det är inte så svårt att förstå om man varit där.

Restaurang Skutan i Nogersund och särskilt Fisky Business på Hanö är omtyckta sommarkrogar.

Låt oss redovisa några små notiser som kan intressera en båtfarare. Ligger man i Sölvesborgs gästhamn/Innerhamnen så kommer man från och med i år få 1-2 husbåtar som grannar. Båtar är väl synd att kalla det. Tänk Dig en fyrkantig låda med soldäck på taket. Inget flytetyg som man kör runt med. ”Båtarna” skall kunna hyras för boende vid kaj. ”Bra flyt” heter rederiet som skall sköta det hela.

Själv har jag ibland drömt om att köpa en Tjalk från Holland men nu är det för sent för sådana drömmar. S/y Johanna erbjuder ett komfortabelt boende.

Sjöräddningssällskapet# har flera stationer från Hejan/Sölvesborg och Hörvik i väster till Karlskrona och Hasslö i öster. En dåligt insatt insändarskribent skrev i augusti en arg insändare i BLT:…till Sjöräddningssällskapet. Vet inte hur många helsidor med reklam ni betalat för sista månaderna till BLT men det måste vara flera varje vecka. Tack för ert generösa bidrag till annonsavdelningen på BLT.

BLT prenumerant

Nu är det så att de rätt så roligt formulerade annonserna är sponsrade av tidningsutgivarna, så även BLT och Sydöstran. Sjöräddningssällskapet har lyckats hitta rätt reklammakare när det gäller att värva frivilliga och medlemmar.

I Ronneby har det under gångna året varit både högt vattenstånd och turbulens inom politiken. Moderater och Sossar regerar nu tillsammans i kommunen. Högt vattenstånd har gjort att M/F Astrid inte kunnat nå Ronneby Marina eller Ekenäs Karö-brygga. Hon har varit inlåst i Ronneby-ån på grund av att bron i Ronneby hamn inte är öppningsbar.

Den legendariska Kalle-båten har äntligen fått ny redare. Ronneby kommuns politiska styre ville inte hjälpa till att rädda båten. Man hade nog med sina egna interna problem, så folket gick samman och bildade föreningen ”Kalle-båtens vänner.” Nu är båten inropad på auktion efter pengainsamling för ett pris på cirka 125.000 kr. Det var ju kommunen som stod som ägare. Nu bör trafiken mellan Ekenäs och Karön åter fungera under kommande sommar. Ronneby kommun sökte i september 2024 entreprenörer för Villa Vassen Ekenäs, ställplatserna och kaféet på Östra Piren, Schweizeriet och stugbyn på Karön.

Saxemara Båtvarv har ägts av Blekinge Museum som har dålig ekonomi och man vill sälja varvet. Inte heller här vill Ronneby kommun gå in och stötta de intressenter som finns. Samhällsföreningen och Blekinge Arkipelag är några som nämns. Ett kulturminne som riskerar att gå förlorat. Vägga-varvet i Karlshamn är borta, så ock varvet i Pukavik. Varvet i Nogersund har en slip anpassad för stora fiskebåtar. Hasslö-varvet arbetar mest med försvarets båtar. Bröderna Mårtenssons båtvarv på Ytterön/Hästholmen har omvandlats till muséum som hålls igång av idéella krafter. Sandhamn Marine i Torhamn, 1852 Marin och fritid i Karlskrona, MMG i Karlshamn och Nogersund samt Marinkompaniet Wägga kan erbjuda service till fritidsbåtar. Sedan finns det ett antal ”frifräsare” som kan bistå med viss service av fritidsbåtar.

Ekenäs varv, mellan Bergkvara och Kalmar ligger i Småland men är troligen i funktion. Nedanstående bild visar den idylliska hamnen . Klubbstugan skymtar bakom skutan som besöker varvet.

Karlskrona kommun betalar nästan 60.000 kr om året för att vara medlemmar i nätverket Baltic Sail. Syftet är att bevara och framhäva marin kultur i ett antal Östersjöstäder. Åbo,Gdansk, Klaipeda, Rostock, Sassnitz och Guldborgsund är redan medlemmar. Guldborgsund har Nyköbing/Falster som huvudort och ligger mellan Falster och Lolland, syd om Själland.

Rostock är Tysklands näst största hamnstad i Östersjön efter Lübeck/Travemünde.

Övre bild Rostocks stadsvapen.Nedre bild Guldborgssund stadsvapen

Jag har tidigare skrivit om en tråkig upplevelse vid ett toalettbesök på Inlängan. i Karlskronas östra skärgård.Nu har förfallet spridit sig till Stenshamns TC-toaletter som jag tidigare haft god erfarenhet av.

En insändare i BLT den 5/8 skriver:

…till de som är ansvariga på Karlskrona kommun för skötseln av toaletterna på Stenshamn. Det kommer mycket turister med skärgårdsbåtar och privata båtar. En stank av avföring och urin är det första man möts av. Städning och tömning är obefintlig. Skamligt att marknadsföra skärgården och sedan inte ens kunna sköta tömning och hålla rent på hamn- toaletterna.

Hamngäst

Stenshamn med Utlängan är härligt att besöka men nu flyttar vi oss återigen västerut.

Tjärö# är lika välkänt som omtyckt bland båtfarare. Det är en välskött anläggning med omfattande service som är väl beskriven i min efterfrågade skrift ”Natur- och gästhamnar i Blekinge kärgård/Sölvesborg – Gö.” Vad som inte står i den omtyckta skriften är den varning som nu följer:

PLX är en campingfestival på Tjärö som under senare år ägt rum en helg i augusti. Musik och konst sägs vara temat, Må så vara, men det som kallas musik ljuder över hela skärgården. Man slutar inte vid midnatt utan ”oljudet” pågår hela natten. Dunket från trummorna når ut till Tärnö, Hallö, Matvik ochVettekulla. För att inte tala om ”fasterlandet” som min yngsta tös plägade säga. Man tror att man befinner sig i en massai-by i Tanzania men där är musiken mer rytmisk.

PLX-festivalen äger rum den 14-17 augusti 2025 så fundera på var och hur Du vill spendera natten under dessa dagar och nätter. https://plxtjaro.cm

Tjärö är naturreservat men underliga äro maktens vägar. I somras dömdes en skåning till 2.000 kr i böter för en musiktillställning på Sternö som också varade i flera dagar,

Musikfesten har varit störande för naturen eller allmänhetens friluftsliv” tyckte åklagaren. Reglerna för naturreservatet förbjuder fester som är störande för naturen eller allmänheten. Denne helsingborgare hade valt fel kompisar…….

Några som har rätt kompisar inom makten och byråkratin är familjen Rune Andersson som via Mellby gård AB äger Eriksberg Vilt & Natur.. Först fick man tillåtelse att stänga Dragsö, en av Blekinges vackraste och mest spännande ö, som varit öppen 2 månader under perioden juni-augusti. Detta sedan lång år tillbaka. Denna tråkiga händelse skedde år 2019 och stöddes av Karlshamns kommun, Länsstyrelsen Blekinge, Region Blekinge och flera frivilliga natur- och båtorganisationer. Man riktade i alla fall ingen kritik mot åtgärden.

När pengar talar är sanningen tyst.

Jag överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Växjö som tyckte stängningen var OK. När jag sedan försökte gå vidare enligt de regler som gällde så lyckades samma domstol ”tappa bort” min inlaga. Besvärstiden hade gått ut när jag fick kännedom om att ärendet försvunnit. Detta var under Pandemi-perioden. Jag har skickat tiotusentals brev med Post Nord och alla har nått mottagaren så visst tycker jag att det är märkligt det som skett.

Samhället tillåter stängning av Dragsö och några år senare satsar man cirka 5 miljoner på en vandringsled utanför staketet vilket kräver långa broar över Boksundet (100 m.) och Kohagssundet (185 M) . Du får alltså vandra i östra strandkanten på Dragsö från Allböleleden eller Kohagsleden som går mellan Skarvik och Guövik. Du är inte välkommen innanför staketet på Dragsö. Du kan då störa lyxclampingen och de gäster som Eriksberg Vilt &Natur har på ön. Våra skattepengar är välkomna men inte vi som står för ”kulorna”.

Det fanns en tid då jag beundrade mångmiljardären och småbrukar-sonen från Kyrkhult för hans åsikter om ekonomi, friskolor och annan politik. Nu är jag bara förvånad över vad som hänt med finansmannen. Rune Andersson lämnade i december ordförandeposten i moderbolaget Mellby Gård AB till sonen Johan Andersson.

Avslutningsvis så kan nämnas att någon SXK-boj mellan Stora Skiftö och Dragsö/Eriksbergslandet ännu inte funnit sin plats. I Bruksviken kom däremot en ny SXK-boj på plats under sensommaren 2024. . En tyst plats men ingen kvällssol.Övre bild Boksundet.Nedre bild Kohagssundet. Bilderna från Facebook.

En snar vår tillönskas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *