Skärgårdskännare avliden


Väinö Blomstedt (1871-1947) Senhöst på havet

Björn Waldenström,Tärnö och Norrköping, avled den 1 december. Han var trots sin sjukdom verksam in i det sista, vilket framgår av inlägg på “nätet”. Antingen det gällde sjöfartshistoria, släktforskning eller Hällaryds skärgårds historia var kunskaperna gedigna. Han hade tillbringat de flesta somrar på Tärnö men i arbetslivet varit byrådirektör på Sjöfartsverket. Många är de personer som Björn hjälpt med upplysningar om vår lokalhistoria. Nätsökning visar att Björn Waldenström härstammade från en gammal sjömanssläkt i Karlshamn där även Alice Tegnér ingick. Förra årets Blekingebok innehöll en lång och intressant artikel om Tärnö skriven av Björn Waldenström. Älskare av Tärnö bör alla läsa den.

One thought on “Skärgårdskännare avliden”

  1. Tilläggas kan att Björn W under hela sitt liv byggt upp ett grandiost arkiv om Tärnö och övriga öar. Vi är många som nu undrar vart hans historiska kvarlåtenskap ska ta vägen.
    Måtte länets kultur- och museitjänstemän för en gångs skull sticka näsorna ur sin gömslen och omgående kontakta Björns efterlevande i Stockholm.
    Annars är risken att kulturgeografen Waldenströms livsverk förvandlas till verkningslösa kallförrådskartonger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *