Uppdatering av Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö

Det är diskussion i arbetsboden och till sist tröttnar Kal på Gustavs argument och säger:Sätt dig ner Gustav. Du skall inte yttra dig när Du inte vet vad det är frågan om. Du sitter väl inte i riksdagen heller!

Det råder nästan vinter i Blekinge skärgård. Jag uppmätte minus 1֯ inne i kajutan på båten som sjösattes den 27 april. Till det svala vädret tillkommer en frisk vind som inte gör vistelsen ombord behagligare. Det blir förhoppningsvis bättre.

Till alla Er som införskaffat den senaste versionen av ”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Sölvesborg-Gö” som utkom inför sommaren 2019 följer nedan en uppdatering för några hamnar som fått ändrade förhållande. Försäljningen tickar på och i förra veckan sålde jag bland andra ett ex. till Skåne och igår fick jag ytterligare en beställning från samma adress, fast då från kvinnan i huset. Man blir ju lite fundersam, så jag kontaktade beställaren som uppgav att familjen tyckte skriften var så bra att de tänkte använda det ena exemplaret som present.

Uppdatering Sölvesborg- Gö Maj 2020

Nr. 6

Hanö har fått ny regim för restaurangen sommaren 2020. Krögaren sägs vilja satsa på fisk. Mindre servicebutik finns fortfarande kvar.

Nr.11

Arken Marins tillbehörsbutik är numera stängd, men duktige Bengt Carlsson fortsätter att serva elektriska system, värmare och andra elektroniska hjälpmedel över hela Blekinge.

Nr. 16

Inne i Bruksviken har Karlshamns kommun byggt en brygga för Blekinge-trafikens färjor. Bryggan trafikeras endast helger, då eventuella passagerare kan bli hämtade av Eriksbergs Vilt & Natur AB för transport upp till restaurang Visenten. Sommaren 2019 kunde antalet passagerare räknas på ena handens fingrar. TC har byggts längst in i viken, strax väster om torpet. Grinden där besökare till Visenten hämtas ligger också här.

Nr.19

Den kommunala bryggan en kabellängd öster om Krubbesören och väster om den fria gästbryggan har havererat på grund av vanskötsel. Eventuell reparation tycks dröja.

Nr.24

Dragsö, denna unika ö i Blekinge skärgård, har efter många års tillgänglighet stängts av ägaren, Blekingesonen och mångmiljardären Rune Andersson numera Mellbygård. Naturligtvis lämnade R.A. styrelsen för Eriksberg Vilt &Natur AB innan detta impopulära beslut togs.

Länsstyrelsen med landshövdingen i spetsen sade visserligen nej ( Beslut 21 maj 2019) till stängningen av grindarna under de två sommarmånader som de i många år tidigare varit öppna för oss naturälskare.

Eriksbergs Vilt & Natur AB negligerade landshövdingens beslut. Man öppnade inte grindarna sommaren 2019 och lägre tjänstemän inom Länsstyrelsen Blekinge hade inga invändningar, varför inga åtgärder vidtogs.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet, men har sedan många år tillbaka intima kontakter med EVN. Man tyckte att EVN:s åsikt att Dragsö var djurpark, hade fog för sig.

Svea rikes lag är Svea rikas lag” Ansträngningar fortgår dock för att gällande lagar skall följas även i Blekinge.

Nr 35-36 Karöbolaget gick i konkurs hösten 2019. Nya operatörer tillträdde i maj. Restaurang Karö blir troligen bara öppen för sällskap under sommaren 2020.

Villa Vassen, gästhamn och tankstation ”kör” som tidigare.

Följ gärna denna blogg på www.blekingeskargard.com för vidare uppdateringar.

Svenska Kryssarklubbens Blekingekrets har en väldigt fin klubbtidning som redigeras skickligt av Ingela Möller Karlskrona. Hon ber ofta om bidrag från undertecknad och jag gör så gott jag kan. Måste medge att jag tycker omslaget i senaste numret blev lyckat. Repliken av Briggen Gerda är på väg syd om Tjärö en skön sommardag för något år sedan. Hon kölsträcktes år 1995. Läs mer på www.briggen Gerda.com

Kanske får Ni senare läsa artikeln jag också fick in i sommarexemplaret om ”Båtar i Blekinge skärgård.” Blekingekretsen närmar sig nu 1.000 medlemmar. Bli medlem genom att kontakta blekingekretsen@sxk.se eller lars.moller@telia.com

I övrigt kan noteras att i Karlskrona sjösätter man både båttrailer, bil och båt. Det är väl andra året i rad som det händer.

Andra året i rad rycker brandförsvaret ut till den välskötta fritidsbåtshamnen Svanevik då en och samma träbåt håller på att sjunka precis som förra året. ”The same procedure as last year” sade brand-soldaten när han kände igen flytetyget.

Nya tankar om Matviks hamn presenteras i ytterligare en kommun-rapport samtidigt som Blekingetrafiken och Karlshamns kommun vill dra in trafiken till Hallö. Varför inte ”Hop Hop off” till alla öar i skärgården? Fast det blir kanske för dyrt med bryggorna när kommunen skall stå som beställare.

På Mulö har ett genuint och välskött skärgårdshem sålts för 4.650.000 kr. När Du passerat sundet mellan Mulö och V. Bokö med ostlig kurs är det första huset på styrbord sida.

Den ”rödgröna” koalitionen i Karlshamn fortsätter rivningshysterin. Nu är kulturminnesmärket ”Väggaslipen” från den stora fiskeepoken avvecklad. Spätteskutan Edith var sista fartyg på den 36-åriga varvsklenoden.

Som slutkläm så verkar det som om det blir ”Hott & Swing” sommartid på Hanöhus i framtiden. Ny ägare tänker kombinera lägenheter, hotell, restaurang och beach-bar. Corona-pandemin strular visserligen till det och så även för omtyckta Tradjazz-festivalen. Sweden Rock har bestämt att ställa in men Hälleviks tradjazz-festival tycks inte ha tagit något beslut ännu.

Jazz på Dagmars

Skatten på plastpåsar är nu 3 kr och man får betala omkring 6 kr i butiken.

Samtidigt har forskare kommit fram till att tio floder står för 90 procent av plastutsläppen – men ingen av dem finns i Europa. Åtta finns i Asien och två i Afrika (weforum.org den 8 juni 2018).

Grattis medborgare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *