Viktigt och oviktigt om Blekinge skärgård

Grüezi!
Så trevligt hälsar man på människor man möter men inte känner i Schweiz. I Blekinge är det annorlunda, oftast bara “glor man”. Tråkig stil enligt min mening.
Vi gläds i stället åt att september månads avslutning blev så härligt även om nätterna var svala. Stjärnhimmel och fullmåne förgyllde dock stämningen. En natt uppmättes -1 grad i Matviks hamn. Kanske fel på termometern?

På Tjärö var det tyst och nedstängt redan före den 15 september. Ön var väldigt grön och fräsch efter en torr sommar. Sommarens sista bröllop (?) skulle avhållas den 14 september.
Min uppfattning är att sommaren i skärgården blev mycket kortare i år trots allt prat om hur viktigt det är att förlänga säsongen.

Tyskarna har återvänt hem och nu går tydligen snacket om “Natur- und Gästehäfen in den Schären von Blekinge”. Har sålt väldigt bra sista veckan då en återförsäljare hade ett antal tyska ex av Gö-Kalmar som jag tog i retur.
En tysk blev så glad att han skickade fem euro i dricks. Skulle ges till någon skärgårdsorganisation tyckte han. Tänkte först på Blekinge Arkipelag men då höjer man väl bara styrelsearvodena. Det gör man ju visserligen ändå varje årsmiley.

Inte så lite tråkigt är det att Blekinge Museum nu lägger ner den fina utställningen om skärgård- och kustkultur, stenindustri mm som varit exponerad i de röda trälängorna sydväst om Grevagården. Här fanns fina modeller av båtar, blekingsekor och jaktkanoter.
En eka skall dock få vara kvar.

Färjelinjen mellan Gdynia och Karlskrona drabbades av en stor prestigeförlust när Stena Line´s färja fick nyttjandeförbud. Livbåtar som inte fungerade och besättning som inte kunde hantera dem, trasiga brandlarm och nödbelysningar. Sådant trodde man inte skulle kunna hända så snart efter Estonia-katastrofen (28 september 1994).

En ny stor och hög stolpe med propeller reste sig över Gyöns kustlinje. Den står lite närmre havet än de åtta verk som kom upp förra året vid Hakarp. Fult som fan är det i alla fall. Blinkar rött på natten så nu tror väl ovana båtägare att inseglingen till Järnavik och Tjärö är avstängd nattetid. Inte bra för kommersen källarmästarn!
Smörpundet Nästensö. Här börjar Blekinge skärgård!

Torrsättningen den 2 oktober gick lugnt och stilla till. De långa masterna med sina känsliga förstagsprofiler kunde monteras ned utan synbara skador. De vackra fartygen omgavs ju av människor som gjort det några gånger förr. Att få s/y Johanna att ligga rätt i vaggan är ofta svårt. Ligger hon inte rätt i slinget så kanske hon blir svår att sätta rätt i vaggan.
Jag var missnöjd efter “operationen” eftersom hon lutade åt babord. Tro det eller ej men nästa dag lyckades jag få henne att stå rätt. Med en specialstötta som jag har till aktra överhänget och som innehåller en vanlig enkel domkraft lyckades jag vrida över henne de få grader som behövdes. Glädjen var fullkomlig!!!!

Fler än jag har fått bilen repad/påkörd ute i Matvik. En person berättade att trots att skadan uppskattas till 5000 kr får han ingen ersättning från försäkringsbolaget. Kan det stämma. Själv bryr jag mig inte så mycket om sådana världsliga ting smiley.

“Har man bara hälsan och en snäll käring som kan försörja en så går allt.” Okänd upphovsman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *