“Sjöunderrättelser”

“Har man alltid roligt märker man det aldrig”

Ostindiefararen Götheborg utanför Allinge.

Vid min senaste Bornholmsresa gick jag som bekant inte till Allinge som brukligt är. Den hårda nordosten avskräckte mig och jag valde Hasle även om Hammerhavnen hade varit ett alternativ som låg närmre.
I veckan som gått har jag fått lära mig att trots att man stänger portarna till Allinge´s innerhamn så blir det inte en lugn vistelse innanför porten som jag trodde. Min sagesman berättade om förtöjningar som brast och folk som lämnat båtarna utan tillsyn. Genom att ytterhamnen hävde kraftigt steg och sjönk vattnet inne i inre hamnbassängen så kraftigt att förtöjningar brast. Alltid roligt att lära sig något nytt. Många Blekingeseglare väljer Tejn, den stora fiskehamnen strax sydost om Allinge. Där finns inga portar men väl en hel del pirar som skyddar från ostlig sjö.
Hammerhavnen som visas på bilden ovan ligger strax söder om Hammerodde på västsidan. Det är en bit till Sandvig och Allinge landvägen men omgivningarna är fina på vägen dit.


Hammersö

I veckan har jag också hunnit med att besöka min återförsäljare i Köpenhamn, Iver C. Weilbach. En anrik gammal skeppshandel som säljer sjökort över hela världen. När jag var där gick tre man och plockade sjökort från hyllorna för leverans worldwide.

Sjökort är “dekativa” som min gode vän brukar säga. Köp internationella kort på Toldbodgade 35.
Någon främlingsfientlig stämning märktes inte trots ett otal asiater som fotograferade vilt i Nyhavn. Vodkan till den nytorkade malörten kostade bara 79 DKR och Öresundstågen hade svårt med tidtabellen men man kan inte klaga på priset. Karlshamn-Köpenhamn endast 200 SEK. Det kostar betydligt mer att använda den tjeckiska lyxvagnen.

Sandvik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *