Sjöunderrättelser


Solnedgång väster om Bornholm

Vi blekingar är priviligierade som har Bornholm cirka 50 sjömil söder om vår fina skärgård. Min färd till denna vackra ö inleddes i tisdags i sydvästlig vind. Sjörapporten hade visserligen talat om nordvästlig vind men det kanske var fel på min kompass smiley. Loggen hade i alla fall slutat att fungera. Efter etappstopp på Listerlandet fortsatte resan i gryningen i svag nordväst med lite morgondimma i bankar. Hann gå igenom lite papper och njöt av lugnet ovetande om den kraftiga börsuppgången. Betittade det vackra Österlen från sjösidan och undrade varför man får ha det så bra. Finalen avslutades med att kvällsolen belyste Hammershus fästning som var svenskt en kort tid efter freden i Roskilde innan de hemska danskarna bröt sig loss och slog ihjäl de svenska ockupanterna.
Hammershus

Det lilla fiskesamhället Vang klättrade längs berget i röd granit när jag fortsatte min färd mot Hasle. Prognosen talade om frisk till hård nordost och jag bedömde att Allinge inte var en lämplig hamn i en sådan vind.

Hasle är en stor hamn där man slipper att trängas med hemvändande tyskar. Internetnätverk finns om man bara lägger sig i rätt hamnbassäng. Jag hade valt fel och det tog några timmar inklusive telefonsamtal med min IT-chef smiley och en yngling på en tysk skuta, innan problemet var löst.
Duscharna är fina, men byggnadsingenjörerna och byggnadsarbetarna håller samma standard som i Sverige. Att konstruera en dusch med fungerande avrinning tycks vara svårare än att flyga till månensmiley!
I Hassle finns två livsmedelsbutiker, en bagare, ett hotell med restaurang, museum, högt belägen kyrka och man ser Rönne på 5 sjömils avstånd.

På Hotell Harold intogs en hackeböf som var lite torr. Den kom in strax efter beställning vilket förklarar det hela. Rödspätta kunde inte levereras men servitrisen var lika solig som solnedgången.

Dagspriset på Tuborg Grön var 89 Dkr för 30 flaskor så det skramlades en hel del med kundvagnen ner för den branta backen från Brugsen.

Danskarna har sagt att de skall skicka valobservatörer till broderlandet i öst. Lyssnar man på SR så undrar man ibland om det inte är befogat.
Hasle hamninlopp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *