Sjöunderrättelser


Stina Brorsson Hällevik

I fin ostanvind tog jag mig från Tärnö till Hanö i onsdags för att uppdatera mig om läget på ön. Hamnen blev välfylld innan natten föll och vattnet i hamnbassängen låg spegelblankt. Fick två båtar med barn på utsidan men de skötte sig alldeles utmärkt. Minns när jag själv, i Söderköpings hamn, med mina tre “värstingar” nekades tilläggning på utsidan av en båt ägd av en uppsvensk. Inga vackra tankar rymdes i min hjärna dåsmiley
Jag hann också konstatera att en del har införskaffat större flytetyg än de klarar av att hantera. Kulturarbetaren, som jag mötte hävdade att kunskaperna om sjövägsreglerna också hade stora brister. Han hade skrikit till en segelbåt som inte visade tecken på att väja: “Lär Dig väjningsreglerna eller ta bussen!”smiley
“Är det inte ett farligt liv Ni sjömän lever? frågar gumman. “Jovisst mor, men det är inte så ofta vi ligger i hamn.”

På torsdagen gick jag för motor till Hällevik eftersom havet låg spegelblankt. Det är ungefär 7 sjömil mellan de båda hamnarna. Hamnen var redan nästan full men ännu fler skulle söka sig hit.

“Att di gamle gobbarna inte durar au, sau som di spele” var första kommentaren jag hörde i folkvimlet när jag gav mig ut för att avlyssna alla olika band mellan Lax o Vin i väster till Hälleviks Havsbad i öster. Visst är “gobbarna” mogna men spela kan de.

Allt är mycket välordnat och massor av engagerade privatpersoner får allt att fungera perfekt. På sen kväll tilltog vinden kraftigt från NO för att sedan tillfälligt öka till upp emot 20 m/sek från SO vid 0115. När jag kojade in lutade koj och båt åt styrbord och några timmar senare mot babord. Undrar hur man hade det i naturhamnarna uppe i skärgården?

På fredagen fortsatte festligheterna och då minns jag bäst “Milano Hot Jazz Orchestra” som spelade på Dagmars och den irländska musiken “the swedish way” som bjöds från friscenen på den stora blekingsekan Viktoria Bonita med hemmahamn Djupekås.

Inte nog med att musikerna och funktionärer skall spela, de skall tydligen hjälpa till på Dagmars krog också. “Arbetslinjen” gäller tydligen i alla lägen.

Vädret har som alltid under Hälleviks Tradjazzfestivaler varit klart godkänt. Varmt med bara några enstaka skurar.

Stina Brorsson Hällevik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *