Sjöunderrättelser


Höstbild från Bruksviken

I tisdags seglade jag i Hällaryds skärgård med några vänner. Lunchen på Tjärö bestod av torskgryta i dillsås. Massor av folk när vi kom till det förbeställda bordet kl. 13. Det är alltså välbetänkt att beställa bord om man vill vara säker på att få plats. Det var lång kö både när vi kom och gick.
Träffade både tyska och danska läsare vid bryggan. Mina gäster var imponerade över min internationella bekantskapskretssmiley. Efter att ha släppt av gästerna precis som avtalats kl. 16 så uppsökte jag en av mina favorithamnar vid ostlig vindriktning. Endast s/y Petrusjka låg förtöjd där. Naturligtvis förtöjde jag på vederbörligt avstånd (200 m) från henne.

Under kvällen gick jag igenom gamla lokaltidningar och fann en hel del roliga saker. En “skattebetalare” i Karlshamn hade retat upp sig på att Karlshamnsbåtar hade ockuperat gästhamnen för att där “kunna ligga och glänsa” som han uttryckte sig. Insändarskribenten verkade leva i vanföreställningen att man som Karlshamnsbåt inte behövde betala för sig om man låg i hemmakommunens gästhamn. Ett marinföretag hade lagt två av sina stora “till salu-båtar inne i gästhamnen”. Jag skulle betala för att slippa ligga i den hamnen – i alla fall under festivaldagarna.

En annan rolig grej jag läste var i Blt från den 14 juli. Region Blekinges turistchef sade att han nu skulle satsa på Blekinge skärgård och båtturismen. Det var väl därför han inte hade råd med 480 kr i stödannonsering i den senaste omarbetade utgåvan av “Natur- och gästhamnar i Blekinge”smiley. Jag som trodde att pengarna gått åt till utlandsförlagda språkkurser för turistnämndens politiker smiley.

I tidningen stod också att Hanödagen hade firats i strålande sol och 700 besökare. Gamla fiskets dag i Hällevik börjar tappa de gamla sederna och hantverket som tidigare visats och det är inte roligt smiley.

Efter att ha läst igenom någon veckas nyhet så steg månen upp över Inre Ekö och jag kunde betrakta en enastående mångata i den ljumma natten där jag låg mitt på longituden 15 grader ost.

Precis som på Hasslö så innehåller Gästhamnsguiden allvarliga fel om förutsättningarna vid tilläggning i Matvik. Varje dag kommer det in båtar till Matvik och tror de skall hitta 14 platser för långsides förtöjning. Det har pågått i flera år nu. smiley.
Kustbevakningen var inne i tisdagseftermiddag en kort stund. Eftersom man visar sig tydligt på bryggan och dessutom har en vattenskoter som åker omkring så fick man inte ens ihop till bränslet man förbrukar på att ta sig till Matvik.

Bunkringsmöjligheterna för “hökarn” eller “frikadellsmeden” är ytterst begränsade både på Tjärö och i Matvik. Bäst sortiment hittar Du i Laxboden på Tärnö.

Nordpricken mellan Harö och Joggesö har kommit tillbaka men “krumpit” avsevärt. Ett bra märke att ha som utgångspunkt när man skall gå in till Haröbrygga. Gå en kurs från nordpricken som leder till en punkt 15 meter utanför bryggan. Enslinjen i form av två stenar som ligger på berget är svåra att se även för de som inte behöver starropereras.

Slutligen undrar jag om jag fick fel uppfostran av mor Märta när jag växte upp. Nog hälsar man på andra båtar om man seglar in i en naturhamn? Inte bara sitter och “glor” på den andra båten som redan ligger där.
Severin Nilsson: Skärgårdsmotiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *