Sjöunderrättelser

Nu blommar Kungsljusen och nu öppnas öarna som haft fågelskydd.
Kungsljus på Stenshamn

Tänk vilket härligt liv man lever trots den höga åldern. Efter en resa till Åkessons utmärkta tryckeri i Emmaboda avseglade jag i en härlig sjöbris. Hade tänkt mig en lugn vik i närområdet. På grund av den fina vinden som jag inte kunde sluta njuta av befann jag mig efter några timmar utanför Karlskrona Angöring.
Stenshamn? Ungskär? eller kanske Utklippan som mål.

Ringde Lennart på Utklipporna. “Kom hit, vi skall ha sillsexa”. S/y Johanna dansade vidare i den friska sydvästen och snart gick jag in i den välfyllda hamnen. Man betittas av diverse nationaliteter men tilläggning gick utmärkt utanför en relativt ny HR38. Kaptenen på denna båt bistod vid tilläggning och talade dessutom en mycket vacker dialekt – nybroitiska. En stad som jag bebott i 30 år.

Sillsexan blev inställd pga värdens hastigt påkomna indisponibilitet. I stället fick jag rycka in som t.f. hamndirektör. Genom outsourcing fick Ingemar och hans hustru från Karlskrona göra grovjobbet medan Kajsa, ordinarie hamnchefens dotter, och jag tog hand om Mellanskär på vår väg mot Södraskär.

Jag vet genom samtal med ett antal gästhamnschefer att det krävs en viss diplomatisk talang för detta jobb så jag skulle nog inte passa. En båtägare började tjafsa om vad han egentligen fick för avgiften varför jag förklarade vilket verk som ägde ön och hur många byråkrater som skulle ha sin bärgning av hans avgift. Han betalade därefter glattsmiley.
Ett annat statligt verk vill ha 20.000 kr för att Hanö hamn och byalag skall få fortsätta ha visningar av fyren. För ett antal år sedan kunde samma verk glatt anlita helikopter från Göteborg för att frakta ut diesel till fyrens och då verksamma mistlurens reservaggregat. Att man dessutom flög in till Karlshamn för att köpa skruv gör inte saken bättre. Transporter som kunnat utföras av en på Hanö boende fiskare.
Det är alldeles för många som leker med skattebetalarnas pengar
smiley.

Roligt var det i alla fall med en söt blond sekreterare som sittande i aktern på jollen tog upp pengar medan jag skrev kvitto. Hamnen var lugn under kvällen. Endast testosteronstinna Hammarby-fans i pappas Bavaria höll låda till 2330 innan även de somnade in i den ljumma sommarnatten samtidigt som en blåsvart tysk segelbåt kom inglidande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *