Sjöunderrättelser

Tärnö Svinpottakroken

http://kartor.eniro.se/m/peIYV

Här är i min position(exakt vid 4-an i kartbilden) i skrivande stund, liggande på svaj efter några mycket hektiska dagar. I torsdags kunde jag hämta ut den helt omarbetade versionen, Sölvesborg-Gö, på det utmärkta tryckeriet Åkessons i Emmaboda. Hög servicefaktor och kvalité kan jag konstatera. Började med leverans hos trevlige Peter och hans lika trevliga medarbetare på Baltic Skeppsfournering i Kalmar. Nu har man till och med en outletbutik i anknytning till den ordinarie skeppshandeln. Peter är duktig på att sälja mina tyska verk.
Kalmar gästhamn var full av båtar och den kvinnliga och manliga hamnvärden hade mycket att göra. När jag var där hade en dansk segelbåt fastnat i en svensk Nimbus akterförtöjning och kunde inte komma varken fram eller bak. Nimbusägaren höll frenetiskt emot den inte alltför stora segelbåten medan den danska pigen inte visste vad hon skulle göra. Hamnvärden, naturligtvis den manlige smiley hade precis tillkallats av sin kvinnliga kollega, när jag lämnade “tillställningen”. Ostan låg på och jag längtade till min syster och svågers villa i Färjestaden med strålande utsikt över sundet och Ölandsbron.

På fredagen upp i gryningen för att köra “reklam- och distributionsbilen” söderut längs kusten. Vilket vackert land vi bor i !!!!. I Kristianopel var Sven- Erik Nilsson still going strong som hamnkapten. Han närmar sig faktiskt de åttio.

I Gästhamnen i Karlskrona jobbade Emil och Märta. Den senare gjorde mig väldigt glad när jag ringde och föranmälde mitt besök som alla goda säljare skall göra. Hon berättade att allt var slutsålt smiley. Detta var inte med sanningen överensstämmande kunde jag konstatera när vi väl möttes. Men jag fick ju vara riktigt glad en timme i alla fall. Man skall inte förakta de små glädjeämnena. Hos Kamms kunde jag tjuvtitta i en ny norsk hamnbeskrivning som innehöll en hel del fel som kunde vara värt ett eget kapitel men det får anstå till en annan gång. Hamnböcker blir lika vanliga som kokböcker snart när det gäller nyutgåvor. Tydligen stjäls det friskt och ett fel dyker upp hos nästa författare som sedan kopieras av en tredje. Sån´t sysslar inte en bleking med smiley.
Kamm´s hade placerat mina verk i Fyndhörnan och det kan man väl säga är rätta platsen även om den är lite avsides. Lovade att exponera dem bättre inom kort.

Träffade duktige Seth Nilsson i Ronneby. Han stod och sålde sin fina Blekingebok som innehåller en del foto från skärgården. Eftersom han hade godheten att ha mig med i källhänvisningen så köpte jag hans fina bok, trots att jag lånat den av min huvudleverantör, Karlshamns stadsbibliotek. Givetvis under förutsättning att han köpte min nya. Lite polsk marknad med andra ord. Jag kunde leverera till Ronneby Bokhandel och Karö-Ekenäs.

Fredagen avslutades i Karlshamn med besök hos Arken Marin, Antikvariat Bode och Lundins Bokhandel som nu åter kan leverera den västra delen – helt omarbetade och utvidgad.

I morgon berättar jag om min skånska resa och kustbevakningens ansträngningar att uppfostra “det rörliga friluftslivet”. 1000 kr kostar det att köra 5 knop för fort. Folk tycks ha alldeles för mycket pengar.

Nu håller vinden på att lägga sig. Hoppas den vattenskoterförare som nu far fram norr om Tärnö också går och lägger sig. Som jag berättade för några veckor sedan råder 5 knop i söder om en linje Tjuvanabben – Västra udden Tärnö. Jag hörde att de var invandrare från Småland så de vet kanske inte, varken vad Tjuvanabben eller västra udden ligger smiley.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *