“Sjöunderrättelser”


Södra skäret på Utklipporna

Denna ruggiga dag värmer vi oss med denna bild. Några nyheter som inhämtats från vår resa från Utklippan via Karlskrona till Matvik under gången helg rapporteras nedan.
Den gröna pricken i Flötjarännan syd Inlängan och Flötjens fyr saknas. Likaså kunde vi konstatera att den gröna pricken innanför piren på Stenshamn också saknades. Aha tänkte jag i mitt oförstånd – äntligen har man sprängt bort den otäcka sten som förra årets nya prick var satt att varna för. Idag har jag varit i kontakt med Stenshamns alltiallo Arne Hjalmarsson som lovat ta kontakt med ansvarig inom kommunen. Stenen är nämligen något som man inte förväntar sig strax styrbord efter inloppet. (se Naturhamnar i Blekinge). Är det tekniska nämnden som har ansvaret, Tommy Olsson?

Solen sken och vi seglade vidare från Stenshamn till Inlängan i vår skyltningskampanj för skrifterna. Man måste stötta sina återförsäljare med lite sales promotion. Byakrogen i Torhamn hann vi inte besöka men där är numera pizzeria. Vissa ansträngningar har gjorts i Torhamn med bättre hygienutrymme. Någon flytbrygga lär det inte bli i gästhamnen. Man hoppas däremot få en mer skyddande pir.

Seglingen fortsatte i strålande sommarväder och härlig sydlig vind. Min gast och dotter skulle åka hem till mamma Lena. På tågstationen träffade vi ett gäng trötta spinkeräknare (ornitologer) som också varit på Utklippan samtidigt med oss.
Tröttast var valpen Steira som trots sin ungdom visade ett moget intryck både under roddfärder och i närkontakt med flygande odjur.

Antalet båtar i Karlskrona gästhamn var under tio. Hamnkontoret börjar med fulla öppettider från den 15 juni. I hamnen låg kustbevakningens nya fartyg.
“Du söte värld” skulle nog min gamla mor utropat om hon fick se fartyget. Inga kommentarer i övrigt. Det är för övrigt inte sant att fartyget skall heta Göran, efter honom som var statsminister när plåtschabraket beställdes.

En härlig kryss i en lagom frisk sydväst förde s/y Johanna upp mot Hasslöbron där jag räknat med att sjöbrisen skulle börja verka. En pigg tjej öppnade bron snabbt så ingen väntan i den friska vinden behövde ske. Bevakningen sköts inte längre från Kungsholmen utan från sjöbevakningscentralen i Torskorstrakten.
En rolig episod hände när jag seglade in till Karlskrona och begärde broöppning.
Ja vi har en lucka i kollektivtrafiken så jag kan öppna kl. 15.30.” När jag passerade bron exakt 15.30 stod en röd buss först vid bommarna. Kanske tillhörde den inte kollektivtrafiken.
Om det var sjöbrisen som fick vinden att vrida över mot syd vet jag inte men raka spåret hem till Matvik blev det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *